Kultur

Snill pappa

Flere hundre sto i kø for å overvære hans gitarklinikk. John Petrucci er festbrems, familiemann og gitarist i Dream Theater.

  • >(foto)
  • >rune Holm Schulstad <br
  • Svein Andersen<br

3800 eksemplarerhar bandet solgt av sitt nyeste album "Six Degrees Of Inner Turbulence" siden utgivelsen forrige mandag, og inntar 16. plassen på VG-listen i dag. På verdensbasis selger de millioner av plater og har en av rockens mest lojale fans. I Oslo vokser den med stormskritt fra konsert til konsert. Aftenposten Aften har tatt en liten prat med gitarist John Petrucci.-Hvorfor dette hemmelighetskremmeriet?-Det er ikke gjort med vilje, det er vel heller skjebnen. Det har vel mye å gjøre med typen musikk vi spiller. Vi er ingen pop ting, forklarer en svært så hyggelig musiker.-Hva spør de om på en gitar-klinikk?-Hvorfor klippet du håret, låtskriving og hvordan spille spesielle passasjer i musikken vår. Ting som det, og tekniske detaljer.-Noen forbilder?-Steve Morse er gitarhelten min. Han lærte jeg mye av. Og så har jeg stor respekt for Peter Gabriel.-Hva med klassiske komponister?-Bela Bartok og Beethoven, for å nevne to. Hører lite på musikk.John Petrucci har tre små jenter, tvillinger på seks og en på tre år. Alle guttene i bandet er familiemenn. Fire av gutta bor like i nærheten av hverandre, en times biltur utenfor New York City, mens femtemann, vokalist James LaBrie bor i Canada.-Vi er et ganske kjedelig band, ingen festing. Det får crewet ta seg av. Det er en berikelse å se nye steder, England, Italia, Korea. Fansen er ganske lik verden over.-Hva med 11. september?-Vi begynte miksingen av det nye albumet 10. september, og dagen etter hendte dette. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at de enorme bygningene skulle falle sammen. Vi er i krig, svarer Petrucci.-Har det som skjedde fått konsekvenser for dere?-Ja, det er vanskeligere å få utstyret inn mange steder. I oktober i fjor skulle jeg på en gitar-klinikk-turné som ble avlyst. Skulle også spilt flere konserter i Mexico med gitaristene Steve Vai og Joe Satriani som stadig ble utsatt og til slutt avlyst.-Har du sett noe av Oslo?-Nei, egentlig ikke. Var en liten tur ute og gikk. Liker meg veldig godt i Skandinavia. Dere har en mye lengre historie enn oss. Eldre på en måte. Må si det er veldig vakkert her. Liker menneskene, og fansen inspirerer oss, avslutter John Petrucci før han skal gjøre seg klar for møtet med den norske fansen.

Les også

  1. Sjefprogrockerne

  2. En ren maktdemonstrasjon

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk