Kultur

Festival-Øya midt i by'n

  • Det aller beste med festival midt i Oslo er at du kan gå hjem, dusje, gå på do og komme tilbake, fleiper Christer Wiik Tønnesen (31). Han er selvsagt på plass hjemme på Øyafestivalen.
  • >stig B. Hansen (foto)
  • Lars West Johnsen<br

Som hjemme.Alle som noen gang har vært på festival, og følt naturen kreve sitt, skulle ønske de akkurat da var et helt annet sted: hjemme. For er det en ting rockefestivaler ikke er kjent for, så er det ypperlige sanitærtilbud. Derfor sier Christer Wiik Tønnesen (31) det som det er:-Det aller beste med festival midt i Oslo er at du kan gå hjem, dusje og gå på do og komme tilbake.Han og venninnen Guro Voss Gabrielsen (28), litt blidere enn vanlig, sløver i solen ved Middelalderruinene i Oslos gamleby. Anledningen er Øyafestivalen, som arrangeres for fjerde gang i år.

Utestedene flytter

Med platebutikken Platekompaniet, Oslos hipster-restauranter Kampen Bistro, Gloria Flames, Arakataka og Cafe Con Bar alle på plass med mat til festivalfolket, er det virkelig hjemmebane for Oslo-folket.-De hippeste stedene i byen er flyttet hit. Det er nesten som å være hjemme, sier Christer, som ser frem mot en hel dag med norsk rock i førersetet.-Det er så mange norske band folk ikke er klar over, sier Christer. Han starter lørdagen med det nye rockehåpet Vidar Vang og avslutter med veteranene og plakattoppene Motorpsycho.Guro: -Deilig at det er midt i Oslo, vi trenger ting som er litt utenfor normalen. Vi trenger rariteter, og her er det sære band, band som ikke er helt VG-lista. Det er en befrielse.-Og så ligger festivalen like under motorveien, de som kjører og ser ned på alle menneskene må være så triste, sier hun, og legger til at det er ålreit å støtte et så bra tiltak som Øyafestivalen. Da er det nok for Christer som ber Guro om å tie stille. Makan til bambus.-Det der er en sånn "fred og krig og sånn"-uttalelse, ler han.

Nei til Nancy

I mediene på forhånd er det den aldrende Ol' Blue Eyes-datteren Nancy Sinatra som har stjålet overskriftene, men blant folket på Øya, er ikke hun så veldig verdsatt dagen før hun entrer scenen i Gamlebyen.-Hun er malplassert, en time bortkastet, sier Trond Johnsen (41).Våre venner, Christer og Guro, er ikke uenig.-Jeg gruer meg litt til Nancy Sinatra. Hun hadde fete låter med Lee Hazelwood, men etter 25 år... Christer er i gang med å karakterisere fredagskveldens store norske trekkplaster, Kaizers Orchestra.-Kaizers er hypet, det er DDE for 18-åringer, slår han voksent fast.Men PR-sjef for Øyafestivalen, Christian B. Østlie, har tro på sin egen linje.-Vår eneste referanse er oss selv, vi går etter vår egen ønskeliste. Vi booker de artistene vi brenner for, sier han, og lover at de ikke skal fire noe på profilen. Og hvorfor skal de det. Festivalen har doblet antallet solgte billetter fra i fjor til 16000 inne på ruin-området, pluss 2000 solgte billetter til klubbarrangementene onsdag og torsdag. Det betyr at festivalen er utsolgt til siste dagspass. Østlie og festivalledelsen er svært optimistiske med tanke på overskudd, men er forsiktige med å juble.

Les også

  1. Full park på Øyafestivalen

  2. Øyafestivalen

  3. Arrangøren måtte oppgi matforbud

  4. Mor serverte popkorn

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk