NRK vil følge reinflokken minutt for minutt

NRKs neste, store sakte-TV-satsing kan bli å dokumentere en reinflokk og deres samiske gjetere gjennom en hel uke på vårflytting i Finnmark.

Vårflyttingen med store reinflokker starter langt inne på Finnmarksvidda der dyrene er på vinterbeite fra høsten til et stykke ut i april. NRK ønsker å følge ferden til sommerbeitelandet høyt og lavt med en stab på 15-20 medarbeidere, og tror sendingen vil fenge langt ut over Norges grenser.

Prosjektleder for sakte-TV i NRK Hordaland, Thomas Hellum, ser for seg følgende drømmescenario: 15-20 NRK-medarbeidere som er tett på reinsdyr og samer på den lange ferden fra vidda til sommerbeitet ved kysten.

En gang mellom 1. april og 10. mai 2017 kan den planlagte gigantsendingen komme til å beslaglegge hele sendeskjemaet til NRK2 gjennom syv døgn — muligens mer.

Prosjektleder for sakte-TV i NRK, Thomas Hellum, har allerede gjort research på Finnmarksvidda for å sjekke mulighetene for å realisere prosjektet.

— Nøyaktig når sendingen starter og slutter kan være noe vanskelig å fastsette lang tid i forveien. NRK2 må nok være fleksible i forhold til sendeprogrammet sitt, sier programredaktør Ole Rune Hætta ved NRK Sápmi i Karasjok.

— Vi ønsker å dokumentere reisen fra en vinterkledt vidde til vår ute på kysten. Ideelt skal reinflokken filmes svømmende i sjøen, over et sund, til sommerbeitet. Det hadde vært en fantastisk slutt på TV-sendingen, legger han til.

NRK leter nå etter en passende reindriftsfamilie som er villig til å delta i prosjektet, med alt det innebærer av nærgående kameraføring over lang tid.

— Noe som må avklares først, er om vi finner en flokk som kan starte på kommando og om det hele er teknisk mulig å gjennomføre, sier Hætta.

Fotograf Jan Helmer Olsen filmet i fjor skilling av reinflokker fra luften. Se de fantastiske bildene her:

Lager pilot neste vår

Vårflyttingen er nemlig ikke noe som skjer etter fastlåst skjema. Starttidspunktet varierer fra år til år med over en måned, avhengig av vær og snøforhold. Dessuten er løypen reinen tar mye opp til flokken selv, og den foregår stort sett i veiløst terreng. Det kan med andre ord bli svært problematisk for lokale korps og flaggviftende, plakatbærende eller boratsvømmedraktkledte fans å sikre seg en plass i TV-ruten.

Til våren skal et stort NRK-team ut på vidda for å produsere en såkalt pilot, eller testversjon av prosjektet. Den endelige beslutningen av om det blir noe av Reinflokken minutt for minutt i 2017, tas neste sommer.

— Hele jokeren er om det fins teknisk infrastruktur til å transportere TV-bildene i HD-kvalitet til seere i Norge og resten av verden, sier Thomas Hellum.

— Alt det andre, med å ha 15-20 medarbeidere ute på jobb sammenhengende i en uke, og transporten rundt på vidda, skal vi alltids løse, legger han til. Prisen for maratonsendingen er han heller ikke særlig bekymret over.

Kontrollrom i minicampingvogn

NRK ser nå på mulighetene til å få basestasjonsforsterkninger fra Telenor og Netcom, eller om statskringkastingen må lage sitt eget nett for sendingen. Prosjektledelsen sjekker også om satelittdekningen langs ruten er god nok.

Det må også lages et mobilt kontrollrom for sendeavviklingen. Dette vil mest sannsynlig skje i en såkalt gumpi, en temmelig klaustrofobisk minicampingvogn på ski, trukket etter en snøscooter.

I en gumpi, en campingvogn på ski trukket av en snøscooter, planlegger NRK å plassere kontrollrommet for maratonsendingen som vil vare i opp til en uke - muligens mer.

NRK vil filme reinflyttingen fra alle tenkelige synsvinkler, høyt med droner og lavt med ulike kameraer. Et av de praktiske problemene som må løses er hvordan man fester et trådløst kamera på lederreinen i flokken. Kameraer og batterier må tåle ekstreme påkjenninger i fjell og daler med vind, snøblåst og slaps, og temperaturer som kan krype ned mot minus 20 selv i april.

— Noen av de tyngste kameraene vi bruker, av typen Cineflix, er gyrostabilisert slik at de kan låses i fokus på bestemte objekter mens vi kjører. Disse er så store at vi ikke kan bruke snøscooter. Her vil løsningen nok bli tyngre beltevogner, opplyser Hellum.

Verdensomreisende i sakte-TV

Etter NRKs enorme suksess med slow-TV er Hellum blitt verdensomreisende i seminarer om konseptet.

I fjor holdt han Ted Talk om fenomenet, og nylig var han på en konferanse om TVs fremtid i Sør-Korea.

— Utenlandske TV-kolleger bare måper og lurer på hvordan det er mulig at folk orker å sitte og se på sendingene så lenge. Samtidig er det enorm fascinasjon over at vi har lyktes, sier han.

Solgt til USA

Nylig solgte NRK rettighetene for sitt sakte-TV-konsept til et produksjonsselskap i USA, som på amerikanske Travel Channel skal filme en berømt veirute i USA gjennom 12 timer i november i år.

— Det å følge reinflytting på Finnmarksvidda vil være spektakulært for utrolig mange TV-seere i Norge, og det vil garantert vekke betydelig oppsikt i utlandet. Det er en unik og viktig historie fra norsk og samisk virkelighet, som skapt til å fortelles i sann tid, konstaterer Hellum.

-Vil bli mye venting

Reineier Nils Mikkel Somby fra Karasjok mener vårflytting minutt for minutt kan bli supert TV om NRK virkelig satser på det.

Nils Mikkel Somby fra Karasjok flytter hver vår med reinen til Magerøya og Nordkapp kommune i Finnmark.

— Men det kommer garantert til å bli mye venting, ja dette kan faktisk bli h.... kjedelig til tider. Både gjetere og reinflokken har jo sin egen hviletid. Når som helst kan reinen legge seg ned i snøen. Da blir de der i to-tre timer, sier han.

— Men man kan jo alltids fylle deler av denne ventetiden med en inspeksjonsrunde på snøscooter eller litt isfiske, flirer han.

Somby understreker at han ikke har hørt noe offisielt fra NRK om prosjektet, men legger til at en kamerat som jobber for NRK har nevnt prosjektet for ham.

Etter en ferd som kan være fra 60 til 500 kilometer lang, ender flokkene opp på sommerbeitelandet ved kysten av Finnmark eller Troms.

Hver vår flytter han og resten av familiegruppen flokken fra områdene sørøst for Jergul fjellstue i Karasjok til Magerøya og Nordkapp kommune.

— Vi bruker ti-tolv dager på flyttingen. Det er ikke mulig å gjøre dette stort kortere. Vi bruker syv dager bare fra Stabbursdalen i Porsanger, forklarer Somby.

I mange år svømte flokken over sundet fra fastlandet til øya, men de senere årene er denne etappen gjort enten via bistand fra Forsvarets landgangsfartøyer eller trailertransport langs landevei og tunnel under Magerøysundet.

— Svømming over sundet innebærer alltid en viss risiko i forholdet til dyrevelferden. Det kan føre til tap av kalv og kondisjon på dyrene, sier han.