Kultur

19 arkitektkontorer klager på avgjørelse om regjeringsbygg

Fem av arkitektgrupperingene som tapte konkurransen om Regjeringskvartalet, har gått sammen om en klage på måten den ble gjennomført på.

Tema Urbis vant Statsbyggs konkurranse med konseptet «Adapt». Illustrasjon: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpix
  • og NTB

Ifølge NRK ble klagen, som er rettet mot Statsbygg, sendt Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) 7. mai i år.

I de fem grupperingene inngår tilsammen 19 arkitektkontorer. De hevder vinneren, Team Urbis, hadde en konkurransefordel gjennom å sitte på reguleringsplanen som de andre deltagerne ikke fikk innsyn i, i tillegg til at medlemmer av juryen skal ha jobbet tett med nøkkelpersoner i vinnerteamet om utformingen av denne planen.

  • Oslo-politikere frykter at regjeringskvartalet blir et «dødt byrom»: – Tar ikke hensyn til byen

– Ikke dårlige tapere

– Dette handler ikke om å være dårlig tapere. Det taler for seg at så mange arkitektgrupper/representanter for grupper har gått sammen om en klage, skriver advokat Inger Roll-Matthiesen i en e-post til NRK på vegne av de fem klagende grupperingene.

Teamleder i Team Urbis, Gudmund Stokke, omtaler det som helt legitimt at de andre teamene sender en KOFA-klage.

– Så får vi se hva KOFA sier når saken er behandlet, utover det har jeg ingen kommentar, sier han til NRK.

Statsbygg har tiden frem til 2. juli med å komme med et tilsvar. En tidligere klage fra grupperingen Team G8+ ble avvist av Statsbygg.

Vant med pyramidebygg

Team Urbis ble i slutten av september i fjor utropt som vinner av konkurransen om å utforme det nye Regjeringskvartalet i Oslo med konseptet Adapt. Bak Team Urbis står arkitekt- og konsulentkontorene Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen og Per Rasmussen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet følgende: «Det pyramidale bygget på A-feltet ved Johan Nygaardsvolds plass er særdeles godt plassert. Bygget vil gi det nye regjeringskvartalet et samlende uttrykk og et særpreget bygg fra vår tid.»

De nye regjeringsbyggene skal huse 5700 arbeidsplasser. Av sikkerhetshensyn blir alminnelig biltrafikk inn i området forbudt. Dagens regjeringskvartal fikk omfattende skader av den 950 kilo store bomben som ble detonert 22. juli 2011.

Les mer om

  1. Regjeringskvartalet
  2. Statsbygg
  3. Arkitektur
  4. Byutvikling