Kultur

Haugesund: - Filmfestivalen er vår, fingrene av fatet Stavanger

Politikere og næringsliv i Haugesund er i harnisk over Aftenposten-kommentator som vil legge Den norske Filmfestivalen til Stavanger.

Haugesund-ordfører Petter Steen jr. (H.) vil ha seg frabedt at erkerivalen Stavanger stikker av med Den norske Filmfestivalen. Festivalen har vært i Haugesund siden 1985.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

«Fingrene av fatet, Stavanger. Amanda er vår!», lød overskriften over hele førstesiden til Haugesunds Avis lørdag – dagen før den tradisjonsrike filmfestivalen starter i Rogalands-byen.

Avisen vier ikke mindre enn åtte sider på å dekke utspillet fra filmkommentator Kjetil Lismoen, som i Aftenposten torsdag foreslo å flytte festivalen til byens erkerival, Stavanger.

Mangler fornyelse

«Det er en by med en internasjonal flyplass og tilhørende identitet, med god tilgang til sponsormidler. Dessuten huser Stavanger ved siden av Bergen det mest potente produksjonsmiljøet for film utenfor Oslo, og er derfor Rogalandsregionens naturlige kraftsenter for film. Det ville forbause meg om Rogaland fylkeskommune, som er medeier av Den norske filmfestivalen, ikke har tenkt i de baner», skrev Lismoen.

Haugesunds Avis har lørdag viet hele førstesiden og syv andre sider til å dekke utspillet til Aftenposten-kommentator Kjetil Lismoen.

Han peker på at filmfestivalen i Haugesund lider under mangel på fornyelse, og dessuten at byens befolkning i svært liten grad bryr seg om den.

— Helt uaktuelt

Haugesunds-ordører Petter Steen jr. mener ideen om å flytte mildt sagt en dårlig ide.

- Dette er en helt uaktuell problemstilling. Den norske Filmfestivalen er i Haugesund, og vil fortsette å være her. Det er bred politisk enighet i Haugesund om å fortsette å satse på den. Og sammen med de øvrige eierne er jeg overbevist om at vi finner frem til et bra samarbeid fremover, sier han.

Steen avviser også at filmfestivalen har manglet fornyelse.

Les også:

Les også

Amanda-prisen: Poppe og Vogt tok to hver

— Gjennom grundige evalueringer hvert år har vi vært påpasselige med å justere kursen, sier han.

Administrerende direktør Egil Severeide i Haugesund-regionens næringsforening oppfordrer samtidig til mobilisering både blant politikere og næringslivet for å beholde festivalen.

Filmfestivalen er blitt arrangert fast i Haugesund siden 1985, alle år under ledelse av byens kultursjef og festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik. Men han trekker seg nå som leder etter intern strid blant Haugesunds politikere om hvordan festivalen skal drives.

— Jeg ønsker ikke å kommentere forslaget om å flytte. Det er en sak for byens politikere. Men jeg konstaterer at Aftenposten for andre gang på tre år har kommet med en slags forhåndsanmeldelse av festivalen før den starter, sier han.

Årets festival er den 32. han leder.

Årets utgave av verdens lengste sildebord foregikk i gågaten i Haraldsgata lørdag med ca. 30.000 mennesker som åt gratis sild. Denne begivenheten trekker langt flere haugesundere enn filmfestivalen.

30.000 åt sild

Lørdag, dagen før den offisielle åpningen av filmfestivalen, valfartet nærmere 30.000 mennesker til gratis etegilde på det som blir påstått å være «verdens lengste» sildabord i Haraldsgata og havnedagene med feiring av maritim kystkultur i Smedasunet.

— Er det filmfestival her også, lyder det ironisk fra den pensjonerte sjømannen Nils Bjarne Stava (62) fra Åkrehamn på Karmøy når vi ber om hans kommentar til striden.

— Jeg har aldri vært på filmfestivalen, og bryr meg ikke noe om den. Sildabordet og havnedagene, derimot, det er stort for oss. Det blir kanskje færre besøkende til byen om filmfestivalen forsvinner, men personlig vil den ikke være noe savn, sier han.

Visste ikke om den

Den polske småbarnsmoren Marlena Wisniewska (30), bosatt i Kopervik på Karmøy, har derimot stor lyst til å sjekke ut filmfestivalen i år.

- Jeg har faktisk bodd her i fem år uten å vite at byen hadde noen filmfestival. Det fikk jeg først vite i går, ler hun.

Polske Marlena Wisniewska bodde i Haugesunds-området i fem år før hun fredag fikk vite at byen har en av de største filmfestivalene i Norge. Nå skal hun og samboer Hans Huglen sjekke ut festivalen. I vogna sønnen Natan. T.v: Venninnen Silvia Sierovinska, som er på besøk fra Polen.

— Vi må nå i alle fall komme oss på filmfestivalen nå som de truer med å sende den til Stavanger, sier samboeren Hans Huglen (32).

Kun en norsk spillefilm i år

Filmfestivalen i byen tradisjonelt vært et av de viktigste stedene for norsk film å vise seg frem. Men i år er eneste spillefilm i programmet åpningsfilmen Beatles. I tillegg vises de to dokumentarene Flink pike og remake.me.

Lørdagens høydepunkt er utdelingen av Amanda-prisen, den gjeveste filmprisen innen norsk film. Amanda-prisen ble første gang delt ut i 1985.