Oslo-Filharmoniens sjefdirigent Vasilij Petrenko forlater Oslo

Vasilij Petrenko gir seg som sjefdirigent i Oslo-Filharmonien etter feiringen av orkesterets 100-årsjubileum sesongen 2019/2020.

Slutter etter syv år: Vasilij Petrenko.

Den russiske sjefdirigenten skal lede orkesteret de neste to årene og gjennom jubileumssesongen, før han avslutter i Oslo i juli 2020. Petrenko har da vært sjefdirigent i syv år.

– Vi har to fantastiske sesonger foran oss og muligheten til å feire orkesterets 100-årsjubileum med stil. Jeg følte det var riktig for meg å markere en ny begynnelse ved slutten av orkesterets jubileumsår, sier Vasilij Petrenko i en pressemelding.

Han opplyser at han slutter som sjefdirigent i Oslo fordi han ønsker mer rom i timeplanen for å kunne ta flere oppdrag som gjestedirigent og i operaproduksjoner.

– Jeg ser tilbake med stolthet på våre fem år sammen så langt, og hvordan vi har nådd nytt publikum for Oslo-Filharmonien mens vi har bygget nye, kreative prosjekter, sier han.

Ingrid Røynesdal: – Naturlig å avslutte

Oslo-Filharmoniens direktør Ingrid Røynesdal sier at det ikke ligger noen dramatikk bak avslutningen av Petrenkos tid som sjefdirigent.

– Kontrakten hans går ut i 2020. Syv år er en fin lengde på en tett, kunstnerisk relasjon, og jubileet er et naturlig tidspunkt å vende bladet. Vi er glad i Vasilij i Oslo, og vi kommer til å holde kontakten med ham videre som gjestedirigent, sier hun.

Hun har foreløpig ikke et navn å presentere som filharmoniens neste sjefdirigent.

– Har Petrenko innfridd forventningene?

– Helt klart. Det ser vi både på økende publikumsbesøk i Oslo og på omdømmebygging internasjonalt gjennom turnévirksomheten vår. Petrenko er en karismatisk dirigent, noe alle som har vært på konsert med ham merker, sier Røynesdal.

– Syv år er en helt fin lengde på en tett, kunstnerisk relasjon, sier Oslo-Filharmoniens direktør Ingrid Røynesdal.

Petrenko er svært ettertraktet internasjonalt. 14. og 15. juni dirigerte han Seoul Philharmonic Orchestra i Sør-Korea. Debuten hans med legendariske Berlin-Filharmonien i februar gjorde inntrykk. «En briljant og fryktløs debut», skrev Der Tagesspiegel.

Fikk kritikk for kommentar om kvinnelige dirigenter

Vasilij Petrenko kom inn i norsk offentlighet med et brak i 2013 da han tråkket i baret med en kommentar om kvinnelige dirigenter i Aftenposten.

«Orkestermusikere reagerer bedre på å ha en mann foran seg. De har ofte mindre seksuell energi og kan fokusere mer på musikken», var uttalelsen som satte sinnene i kok. Petrenko mente seg feilsitert og misforstått og var lei seg, men rabalder ble det uansett.

Den karismatiske dirigenten har begeistret publikum, noe som vises i stigende publikumstall under Petrenkos ledelse. I 2017 var gjennomsnittlig publikumsbelegg på konsertene i Konserthuset hele 87,5 prosent, noe som er det nest beste belegget siden 2001.

Oslo Filharmoniske Orkester og dirigent Vasilij Petrenko

Tettpakket program neste to år

Petrenko har et tettpakket program med orkesteret de neste to årene. Det er med internasjonale turneer, plateinnspillinger og jubileumsfeiring. Neste sesong dirigerer han 18 konserter i Oslo.

– Vi er i ferd med å innlede et mektig crescendo som leder frem til vårt hundreårsjubileum og langt inn i fremtiden, sier Røynesdal.

Petrenko fortsetter med innspilling av Skrjabin-serien han startet for tre år siden. Han skal også fullføre orkesterets Richard Strauss-syklus for LAWO Classics.

– Disse innspillingene er en vital del av orkesterets liv de neste to sesongene. Vasilij forblir et høyt verdsatt medlem av orkesterfamilien, sier Røynesdal.