Brageprisen til Marte Michelet

Michelet er tildelt prisen for sin dokumentarbok om jødeforfølgelsene i Norge. Rune Christiansen får prisen i kategorien skjønnlitteratur.

Prisvinnerne Marte Michelet (f.v.), Vigdis Hjoth, Annette Münch og Ingvild H. Rishøi under utdelingen av Brageprisen på Dansens hus i Oslo tirsdag.

Brageprisen ble delt ut på Dansens hus tirsdag kveld. Marte Michelet, som er tidligere debattredaktør og profilert kommentator i Dagbladet, vant prisen i kategorien sakprosa med Den største forbrytelsen .

Boken, som er Michelets første, tar for seg jødeutryddelsen i Norge under andre verdenskrig, og er blitt hyllet av en rekke anmeldere.

Les Aftenpostens anmeldelse av Den største forbrytelsen her.

Michelet har også måttet tåle kritikk fra historikere som mener boken gir en fremtsilling av jødeforfølgelsene mangler nyanser.

I juryens Brage-begrunnelsen heter det at blant annet at Den største forbrytelsen kaster et skarpt og avslørende lys over det mørkeste kapitlet i norsk historie.

Hederspris til Vigdis Hjort

Iklassen for skjønnlitteratur vant Rune Christiansen med boken Ensomheten i LydiaErnemans liv.

IngvildH. Rishøi var nominert til Brageprisen i tokategorier for boken Vinternoveller. Hunvant tirsdag prisen i åpen klasse (noveller og essays).

Ikategorien barne— og ungdomsbøker vant Annette Münch med Badboy: Steroid .

Brageshederspris gikk i år til Vigdis Hjort.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at hedersprisen går til «en av våre mest markante forfattere som med sin politisk-personlige litteratur evner å sette fyr på hele det norske hus».

Forlagene betaler for å melde på bøker

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen. I juryen sitter kritikere, bibliotekarer, bokhandlere og akademikere.

180 bøker fra 30 forlag ble vurdert til årets Bragepriser.

Forlagene betaler mellom 2000 og 3900 kroner for hver bok de ønsker å melde på i konkurransen.

Les også: