Kultur

- Ja, vi selger filmen på rumpa til regissøren

Norges travleste produsent, Maria Ekerhovd, er på den prestisjetunge filmfestivalen i Toronto med film for andre året på rad.

 • Jan Gunnar Furuly

Ingen andre produsenter i Norge har flere premièrefilmer i 2014. Tre spillefilmer og en dokumentar når kinolerretene i løpet av året. Ikke verst for en filmskaper som startet produksjonsselskapet Mer Film så sent som 2011.

Lørdag gikk Ekerhovd på den røde løperen i Toronto sammen med regissør Ole Giæver og hans team bak spillefilmen Mot naturen . I fjor var hun på samme festival med Iram Haqs Jeg er din , som også ble Norges Oscar-kandidat.

— Hvor viktig er det å være her?

— Det er fire-fem festivaler i verden det er viktig å ha filmen sin på, og Toronto er en av dem. At jeg får vist frem filmer to år på rad gir meg mulighet til å nå et annet marked enn på festivaler i Europa. På Mot naturen har vi også et mexicansk salgsselskap, som er veldig spennende for spredningen av filmen, sier hun.

Denne gangen skjer kaffepraten på The Office Bar i Toronto, Canada. Maria Ekerhovd driver produksjonsselskapet Mer Film. Jan Gunnar Furuly

Roses i viktig bransjeblad

Det er salgsselskapet til den anerkjente filmskaperen Carlos Reygadas som pusher filmen internasjonalt. Nå får filmskaperne god hjelp av en svært positiv filmanmeldelse i det viktige, britiske bransjebladet Screen.

Anmelder Mark Adams trekker frem hovedkarakteren Martins joggetur i norsk fjellandskap i bare ræva som en av filmens viktigste scener. Og noterer at regissøren, som spiller hovedrollen selv, håndterer dobbeltrollen foran og bak kamera på en imponerende måte.

Adams roser også hvordan filmskaperen har løst dialogen, som stort sett foregår via fortellerstemme, inne i Martins hode.

Stikker seg ut

— Her i Toronto profileres Mot naturen med en filmplakat som viser Ole Giæver løpende med bar rumpe. Har det vært et smart trekk?

— Ja, vi selger faktisk filmen bra på regissørens rumpe! Når jeg snakker med folk og de spør hvilken film jeg har, trenger jeg bare å begynne å fortelle om plakaten. "Å den! Ja, den plakaten har jeg sett", sier de. Det er en plakat som virkelig stikker seg ut i hopen her.

Hun opplyser at filmskaperne først hadde laget en filmplakat som viste storslagen norsk natur, med Giæver som en liten figur i bildet. Men da fikk hun klar beskjed fra tidligere filmkonsulent Thomas Robsahm, som nedla veto mot den varianten.

"Gå for rumpa! Du må ikke bomme her!", siterer Ekerhovd.

- Både Mot naturen og Jeg er din ble laget via filminstituttets Nye veier-program for talenter. Nylig frøs instituttet 7,5 millioner kroner av årets midler til dette på grunn av budsjettsprekk på etterhåndsstøtten. Hva synes du om det?

— Denne satsingen gir nye folk muligheter til å lage spillefilm på lavbudsjett, og har vært utrolig viktig fordi filmskaperne har fått arbeide så fritt. Det er slik du får nyskapende filmer. Nå vet vi ennå ikke hva konsekvensene blir, og hvor mye som går vekk i etterhåndsstøtte, men det er viktig at filminstituttet og Kulturdepartementet ser hvilken suksess programmet har vært, og verner disse pengene.

"Vårt øl er kaldere enn din eks", lyder den lite tilslørte alkoholreklamen nederst på kvitteringen fra The Office Bar. Jan Gunnar Furuly

— Du var tidligere i år co-produsent på dokumentaren Cathedrals of Culture . Hvilke andre filmer kommer senere i år?

— Gunnar Vikenes Her er Harold får premiere 31. oktober og Bobbie Peers Dirk Ohm – illusjonisten som forsvant , kommer 1. juledag.

Samarbeid med faste regissører

- Hva er hemmeligheten bak den voldsomme produktiviteten din?

— Dette er prosjekter jeg har jobbet med i mange år. Du kan godt si at det er litt ketsjupflaskeeffekten. Bak ligger en langsiktig strategi om å samarbeide fast med en gruppe regissører som er i stand til å lage kunstnerisk spennende kvalitetsfilm.

- Er det noe feil med kinopublikumet i Norge når internasjonalt hyllede filmer som Eskil Vogts Blind så vidt når over 10.000 solgte billetter?

— Det er ofte vanskelig å skape oppmerksomhet rundt film, og de får veldig kort tid på kinoene. Mange har ikke fått med seg at en film går før den tas av plakaten. At kinoene nå faktisk setter Blind opp på nytt er kjempeflott, og jeg håper flere benytter anledningen til å se den.

Mot Naturen får premiere på norske kinoer fredag 19. september.

Maria Ekerhovd har vært i Toronto hele den siste uken med Ole Giævers Mot naturen. Plakaten der regissøren og hovedrolleinnehaveren løper halvnaken i norsk fjellandskap vekker oppsikt. Jan Gunnar Furuly

Relevante artikler

 1. KULTUR

  I denne filmen får flyktningene intensivkurs i «norske verdier»

 2. KULTUR

  Verdens første spillefilm på sørsamisk hylles i Venezia

 3. KULTUR

  Fra Bjølsen til Berlin: Norsk film inntar Berlinalen

 4. KULTUR

  To av tre norske spillefilmer i fjor hadde kun menn i hovedrollene

 5. BYLIV

  «Wonder Woman» får premiere under Oslo Pix

 6. KULTUR

  Tommy Wirkola-sci-fi kjøpt av Netflix