Teknotrendene for 2019: Brettbar mobil, flere elbiler med lang rekkevidde og enda flere assistenter

2018 ble året techbransjen gikk på en rekke smeller. Men nye produkter og trender dukker opp uansett.

Justin Denison i Samsung ertet allerede i november 2018 fansen med noen lite detaljerte bilder av mobilen med en skjerm som kan brettes ut – angivelig uten at bretten synes.

2019 startet med at Apple for første gang på årevis varslet markedet om vesentlig dårligere resultater enn antatt. Mobilmarkedet er mettet og handelskonflikten mellom USA og Kina skaper problemer. Nyheten føyer seg inn i et mønster av fallende børskurser for bjellesauene i FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google). Etter årevis med vill vekst, har disse selskapene faktisk gått mer ned enn markedet for øvrig, mens det vanlige har vært at de går mer opp.

Fjorårets såkalte techlash, altså en motreaksjon mot de største teknoselskapene, kan vise seg å fortsette i 2019. Like fullt - her er nyvinningene jeg har mest tro på i året som kommer:

Glen Murphy, leder for Android UX i Google, forteller at Google bygger om Android slik at operativsystemet støtter de kommende foldbare mobilskjermene.

Den første foldbare mobilskjermen

2018 ble året da de første produsentene klarte å få frem en fingeravtrykksleser skjult under skjermen. Det vil ikke være veldig overraskende om Apple kommer med det samme i neste Iphone høsten 2019.

Ellers ventes USB C å ta helt over som standard plugg (kanskje til og med på Iphone?). Samsung har i det siste kommet litt i skyggen av Huawei. Men i år ventes koreanerne å komme med en mobil som kan foldes ut slik at den blir et lite nettbrett – uten synlig brett i midten av skjermen.

I 2018 hevdet Scott Huffman i Google at Assistent vil være å finne i 5000 ulike dingser, og i 2019 får du for alvor se dem i butikken.

Enda flere stemmeassistenter

Når den årlige innovasjonsmessen CES starter i Las Vegas til uken, har Google tredoblet sin stand. Det skyldes i stor grad suksessene Google Assistent og Google Home. I 2019 får vi se hvordan assistenten spres til en masse andre enheter enn bare Googles egne.

Sonos har allerede varslet at deres nyeste høyttalere får støtte for Assistent i det nye året. Du kan også forvente et veritabelt ras av alt fra biler til hvitevarer med støtte for assistenten.

Foreløpig er det kun Google som har lansert en norsk digital assistent som kan brukes av andre selskaper. Derfor er det grunn til å forvente at selskapet her til lands tar ledelsen foran konkurrerende assistenter fra Apple, Amazon og Microsoft.

For tungtransporten er elbil fortsatt en utenkelighet, men i 2019 kan det forandre seg med Tesla Semi.

Nok elbiler med lang rekkevidde

2019 blir det første året der lang rekkevidde til relativt normale priser blir tilgjengelig for langt flere bilkjøpere. Både Tesla med sin Model 3 (sedan) og Nissan Leaf (kombi) med ny og stor batteripakke er ventet å produseres i så store kvanta at selv det eltørste norske bilmarkedet kan mettes sånn noenlunde.

I hvert fall vil ikke ventelister på flere år være nødvendig lenger.

Riktignok vil det fortsatt være mangel på elbiler av SUV-typen til moderate priser (premiumbiler som Audi kommer derimot for fullt), så fortsatt vil det være en del av oss som ikke finner bilen vi både vil ha og har råd til. Tesla ventes å lansere en mer moderat priset SUV kalt Model Y i år, men det vil være overraskende dersom den rekker helt til Norge i løpet av 2019.

Det er også stor spenning knyttet til årets planlagte produksjonsstart for trekkvognen Tesla Semi, som skal kunne dra store vogntog bare med elektrisk kraft. Akselerasjonen skal visstnok være langt bedre enn de dieseldrevne alternativene (0–100 km/t på fem sekunder og hurtiglading av 600 km på 30 minutter). Kritikerne hevder produktet umulig kan være reelt.

Den tålmodige får svaret.

Nintendo gikk på et sviende nederlag med sin forrige konsoll Wii U, men den nyere Switch ser ut til å bli vinneren også i 2019

Nintendo Switch til topps i spillverdenen

På dataspillmarkedet ser 2019 blir et mellomår for salg av både Playstation og Xbox, som begge forbereder lansering av helt nye konsoller i 2020. Dermed fortsetter suksessen til Nintendo Switch, som forventes å få en markedsandel på 35 prosent i USA i 2019.

Men Nintendo ventes å fortsette med videreutvikling av sine klassiske spillfigurer, og få helt nye storspill er ventet derfra.

Waymo bestilte i 2018 60.000 slike biler, som etter hvert skal kjøre seg helt selv.

Selvkjørende biler lar vente på seg – for de fleste av oss

Tesla-sjef Elon Musk har tidligere anslått at bilene hans skulle være selvkjørende (i den forstand at sjåføren ikke trenger følge med) innen høsten 2018. Det slo ikke til. Også Google-selskapet Waymo, som regnes for å være lengst fremme, har en betydelig mer forsiktig utrulling enn de tidligere har forespeilet oss.

I 2018 mistet nemlig det første mennesket livet etter å ha blitt kjørt ned av en slik selvkjørende robot. Etter 2019 vet vi mye mer om hvor langt unna fremtiden vi faktisk er. Dersom det ikke blir enda flere ulykker, vil 2019 bli året hvor teknologien brer seg forsiktig til noen få amerikanske byer i form av pilotprosjekter.

Her er usikkerheten stor, men jeg setter en knapp på at du som leser dette, heller ikke i 2019 får muligheten til å se Netflix-serier mens bilen kjører deg hjem til jul.

Teknologiproblemene var mange i 2018. Elbilkjempen Nissans toppsjef ble arrestert for misligheter og Huaweis finansdirektør havnet i fengsel i Canada.

Techlash fortsetter

Teknologiselskapene møter stadig nye problemer. Blant årets nyttårsforsetter hjemme hos meg står montering av høyst analoge bokhyller. Og jeg er ikke alene. Stadig flere tar oppgjør med overdreven Facebook-bruk.

Men hvor stopper det? Det blir spennende å se på om den rammer tjenester som TikTok (tidligere Musical.ly). Ungjentenes favoritt for egenproduserte musikkvideoer var i første halvår 2018 den aller mest nedlastede appen på App Store. Nå melder nyhetsbyrået AFP at foreldre er sjokkert over hvordan nettstedet dyrker frem seksualiserte bilder av unge jenter, i tillegg til at det tiltrekker seg netthets og overgrepsforsøk.