Kultur

Ikke lenger Harry Potter

Skrekkfilmer, psykoteater og erotikk. Til tross for flere seriøse voksenroller i både film og teater, er Daniel Radcliffe fortsatt først og fremst Harry Potter for mange.

Den tidligere Harry Potter-stjernen Daniel Radcliffe spiller rollen som poeten Allan Ginsberg i <i>Kill your darlings</i>, her med Dane DeHaan som spiller kollega og kjærlighetsinteresse Lucien Carr. Foto: Evan Agostini

  • Unni Wenche Grønvold
  • Ariel Cohen
  • Maren Ørstavik
    Anmelder av klassisk musikk

Siden eventyret ble avsluttet i 2011, med filmen Harry Potter og Dødstalismanene del 2 , har den unge stjernen Daniel Radcliffe tatt tydelige grep for å skape seg et nytt image som skuespiller.

Flere mørke teaterroller, blant annet den mye omtalte Equus (2009) der han spilte psykisk syk, og skrekkfilmer som The Woman in Black (2012), og den kommende Horns (2013) har gjort «Gutten som overlevde» til en etablert skuespiller, også utenfor barnefantasiverden.

Eller har det?

Homoerotikk

— Det morsomme er at man kan gjette seg til mye om personer ut fra det de sier de husker deg for, sier Daniel Radcliffe.

- Jeg vet alltid at noen er hemmelig Harry Potter-fan når de sier de liker TV-serien Extras . Stadig sier unge menn at de likte meg i Extras fordi de ikke vil innrømme at de var en stor Harry Potter-nerd da de var yngre.

I høst er Radcliffe aktuell med filmen Kill Your Darlings , der han spiller den amerikanske beat-poeten Allen Ginsberg i hans unge år, når han møter forfatterkollega og kjærlighetsinteresse Lucien Carr (Dane DeHaan). Den homofile kjærlighetshistorien har ført til en del reaksjoner i internasjonale medier.

Les også

Det suser i sivet

— Det forbauser meg virkelig at det fortsatt er egnet til å sjokkere. Folk vil på død og liv ha meg til å si: «Uff, det var rart. Jeg freaket ut» eller noe i den duren. Det stemmer ikke, sier han. - Enhver sexscene, enten den er med en mann eller en kvinne, har alltid litt av den fnisete sjenansen over seg. Det er fordi man bare er nødt til å gjøre det med noen man sannsynligvis aldri har møtt før – foran en arbeidsgjeng på 20 personer, sier Radcliffe.

— Det er på ingen måte en politisk film. Men det viser hvor farlig det var å være homofil den gangen, og hvordan man ble utsatt for forfølgelse.

Strategiske valg

Radcliffe er ikke den eneste stjernen som har jobbet hardt for å kvitte seg med imaget fra gamle roller. Vegard Larsen er filmkritiker og programleder for NRKs Filmbonanza, og peker på flere store roller som skuespillerne har vanskelig for å komme seg vekk fra.

— Det er særlig TV-skuespillere, eller filmserie-skuespillere som Radcliffe, som sliter med å komme seg ut av gamle roller. Se på James Gandolfini, eller Elijah Wood. Det ble veldig vanskelig å se dem uten å se Tony Soprano eller Frodo . Det kan ta lang tid å komme ut av så spesielle og velkjente roller. Noen velger å ta en lang pause, andre går strategisk inn for å skaffe seg roller som gir et nytt image, sier han.

- Det er litt nifst. For mange skuespillere er det drømmen: å få en stor, langvarig rolle som dem. Samtidig kan det være døden for en karrière, nettopp fordi du alltid vil bli forbundet med den rollen.

Nytt publikum

Larsen mener Harry Potter-figurene gjør det overraskende bra, tross den sterke identifiseringen med rollene de spilte. Emma Watson gjorde suksess med Sofia Coppola-filmen Bling Ring tidligere i år, og Rupert Grint var blant annet å se i den norske okkupasjonsfilmen Into The White (2012).

- Problemet for barneskuespillere er at de ofte ikke er dyktige nok skuespillere til å gå videre med en troverdig skuespillerkarrière, sier han.

— Men Radcliffe har vært tydelig hele tiden på at det er skuespiller han vil bli. Og hvordan viser man verden det? Jo man velger krevende roller. Det er en god strategi for å skape et nytt image, samtidig som det har gitt et helt nytt publikum, sier han.

Han peker på tenåringsidolet Miley Cyrus, som har fått hele verden til å engasjere seg i hennes bråmodne hamskifte, fra helsunn barnestjerne til seksuelt eksplisitt voksen artist.

— De har vokst opp foran hele verden gjennom sine barneuniverser. Når det hele er over, er det sikkert deilig for dem å få vise at de faktisk er blitt voksne personer, sier han.

Vil ikke gå i fellen

For Radcliffe er karrièren definitivt begynt å ta av, vekk fra Harry Potter-imaget.

- Jeg får en anselig mengde henvendelser som ikke gjelder Harry Potter, og jeg møter folk som er store Harry Potter-fans, sier han.

Tidligere i høst gikk han dessuten ut og sa at han ville holde seg unna alkohol og dop, nettopp for å unngå å gå i den samme fellen mange skuespillere og artister går i, når de oppnår internasjonal suksess i svært ung alder.

Han synes ikke det er rart at ingen av de tre Harry Potter-stjernene har havnet på kjøret.

— For meg er det ikke så bemerkelsesverdig. Hvis du hadde sett oss sammen med filmcrewet og sjefene våre mens vi vokste opp, ville du forstått at det aldri var snakk om noen særbehandling. Vi ble behandlet som barn, og som barn som hadde det fantastisk. Det var aldri noen grunn til å behandle oss annerledes, sier han.

- Ekstremt dyktig

Larsen tror Radcliffe er blant dem som kommer til å klare å kvitte seg med Potter-stemplet.

— Jeg så miniserien A Young Doctor's Notebook , med Radcliffe og John Hamm som spiller Don Draper i Mad Men, og sliter litt med det samme. Jeg tenkte først at det var Radcliffe som ville være vanskeligst å se som noen andre enn Harry Potter. Men han er jo faktisk en ekstremt dyktig skuespiller, og jeg tenkte ikke på det en eneste gang, sier han.

Hva gjør de nå?

Sterke roller har preget mange skuespillerkarrièrer. Noen kommer seg videre, andre sliter med å kvitte seg med rolleimaget:

Macaulay Culkin: Blant de mest kjente barnestjernene fra 90-tallet som ikke greide overgangen til en voksenkarrière. Culkin hadde verden for sine føtter etter filmserien Alene hjemme , men familietrøbbel og narkotikamisbruk gjorde at han i flere år holdt seg helt borte fra filmlerretet. Ble tre ganger nominert til Rasperry Awards for dårligste skuespiller i 1994.

Miley Cyrus: Rollen som tenåringsidolet Hannah Montana ga Miley Cyrus en eventyrlig karrièrestart som ung. De siste årene har hun brukt mye energi på å kvitte seg med barnestjerne-stemplet, med stadig mer seksualiserte låter og musikkvideoer. Høstens twerke-episode på MTV Video Music Awards, og nakenopptreden i hennes seneste musikkvideo «Wrecking Ball» har skapt sterke reaksjoner i media verden over.

Mark Hamill: Rollen som Luke Skywalker i Star Wars-filmene ble Hamills store suksess. Han har dukket opp i flere filmer og TV-serier siden det, uten å oppnå noe i nærheten av den suksessen han hadde med Star Wars. I stedet har han arbeidet mye som stemme-skuespiller, og fikk på nittitallet stor anerkjennelse blant annet for sin tolkning av Batman-figuren The Jokers stemme.

Elijah Wood: Som barn dukket Wood opp i flere større filmer, blant annet Tilbake til fremtiden 2 (1989) og Flipper (1996), men rollen som Frodo i Ringenes Herre (2001-2003) gjorde ham til verdensstjerne. Siden har Wood unngått lignende filmroller og heller valgt filmer i helt andre sjangre, som Evig solskinn i et plettfritt sinn (2004), Everything Is Illuminated og Sun City (2005).

Will Smith: TV-serien Fresh Prince i Bel Air gjorde den unge Will Smith til internasjonal stjerne på nittitallet. Rollen, som gikk over flere år, synes imidlertid ikke å ha ført til begrensninger. Smith fulgte opp sin rapkarrière parallelt, og har siden landet roller i storfilm etter storfilm, fra Independence Day (1996) til I Am Legend. Han er også filmprodusent.

Mary-Kate og Ashley Olsen: Tvillingene som ble verdenskjent som babyer i TV-komedien Under samme tak på nittitallet, har siden bygget seg opp en stor business på eget navn. Som barn og tenåringer har de i stor grad opptrådt og arbeidet sammen, men noen selvstendig skuespillerkarrière er det ingen av dem som nyter.

Les også

  1. De beste og verste norske filmene på fem år

  2. Høyere kvalitet for pengene

  3. - «Blå er den varmeste fargen» er en ekstraordinær filmopplevelse