- En kunstner på øverste hylle - med et stort hjerte

  • Norsk teater har mistet sitt aller kjæreste av sine venner. Det sier Ellen Horn, som tok farvel med sin nære venn Wenche Foss for få dager siden.

Teater-Norge er mandag i sorg etter beskjeden om at Wenche Foss har gått bort.

Ellen Horn var i en årrekke sjefen til Foss da hun var teatersjef ved Nationaltheatret. De to bodde også like i nærheten av hverandre og har vært nære venner i en årrekke

— Jeg besøkte henne på sykehuset siste gang i forrige uke. Jeg holdt henne i hånden, og vi fikk ledd litt sammen. Samtidig var hun opptatt av sin egen situasjon, at hun var i siste livsfase. Jeg føler det var riktig at hun fikk hvile nå, sier Horn til Aftenposten.no.

- Det var alltid veldig hyggelig å ha deg som passasjer i min taxi. Mitt inntrykk var at du var oppmerksom mot alle du traff på din vei, skriver Dag B. Hjul. Les alle hilsenene som har blitt sendt inn til Aftenposten.nos kondolanseprotokoll.

— Et medmenneske som brydde seg

Horn sier hun har mye å takke den erfarne skuespilleren for.

— Hun var en fantastisk god venn og vi har mistet et medmenneske som brydde seg om det meste som foregikk i samfunnet rundt seg. Samtidig var hun en kunstner på øverste hylle, med et stort hjerte. Hennes engasjement var så genuint ekte, hun hadde evnen til å engasjere seg, bli sint, og gi uttrykk for dette engasjementet ved å ta affære når ting hun mente var urettferdig, sier Horn.

Hun trekker også frem Foss´ ambisjoner som skuespiller, en som aldri ble fornøyd med det hun selv presterte.

— Hun hadde denne utålmodigheten når hun arbeidet, hun jobbet med hver replikk, og det er ikke tull når hun hevdet hun sov med rolleheftet under hodeputen. Hun var aldri fornøyd og var veldig opptatt av å levere. Jeg tror hun kunne være en hard og utfordrende negl for en regissør, samtidig som hun var en gave for nettopp sitt engasjement.

- Hun var en helt enestående personlighet som hadde så veldig stor faglig tyngde, sier skuespiller Hege Schøyen om Wenche Foss. FOTO: MORTEN HOLM/SCANPIX

— Hun var et ikon

Skuespiller og komiker Hege Schøyen minnes Wenche Foss som en storhet innen norsk scenekunst.

- Hun har vært et ikon, og var en helt enestående personlighet som hadde så veldig stor faglig tyngde. Hun var derfor virkelig et stort forbilde, fordi hun var en av sin tids virkelig store komedienner.

— For meg var det derfor godt å snakke med et menneske som hadde så stor komedieerfaring, som har spilt alle de største klassiske rollene. Samtidig snakket hun varmt om begge genrene, det var veldig oppmuntrende, sier skuespiller og komiker Hege Schøyen til Aftenposten.no.

Hun ble i fjor tildelt Wenche Foss' Ærespris for 2010, og prisen ble overrakt av Foss selv.

Schøyen trekker også frem Foss som menneske.

— Hun hadde en så stor plass i hjertet sitt til alt det som skjedde rundt henne. Hun var raus, i ordets egentlig forstand. Hun hadde et brennende engasjement, og det handlet aldri om forfengelighet, sier Schøyen.

- Det står så mange flotte minne etter henne, så hun blir nok aldri glemt, hverken som scenemenneske eller som medmenneske, skriver Astri Vindenes. Les lesernes beste Wenche Foss-minne på Aftenpostens Facebook-side.

- En av de store

Hyller Wenche Foss: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. FOTO: SCANPIX

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas hyller også Wenche Foss.

— Wenche Foss har vært en av de store i NRKs tilbud gjennom flere generasjoner, og har gitt liv til roller både på radio, på TV og ikke minst film. Hun var en fremdragende TV–skuespiller, med en bredde i sitt talent som få andre kunne vise til, sier Bjerkaas til Aftenposten.no.

— Vi minnes henne som en uredd åpen person, som bød på seg selv og sine plager, samtidig som hun sto i første rekke og forsvarte de utviklingshemmedee. På vegne av hele denne målgruppen bringer vi en stor takk for det hun har betydd for alle disse, for det arbeidet hun la ned. Hun var en viktig forsvarsadvokat for denne gruppen, sier Dissimilis-grunnlegger Kai Zahl til Aftenposten.no.

- Ingen kan ta hennes plass

— Hun var vår store diva og vår store skuespillerinne. Ingen kan fylle den plassen hun nå etterlater seg, sier lederen i Norsk Skuespillerforbund, Agnete G. Haaland, til NTB.

- Blant norske skuespillere er det ingen over og ingen ved siden av, fastslår Haaland.

Hun sier Norsk Skuespillerforbund har mottatt dødsbudskapet med stor sorg.

Teatersjef Bjarte Hjelmeland ved Den Nationale Scene i Bergen beskriver Foss som dyktig og sjenerøs dyktig, den største divaen og «en fantastisk, nesten overjordisk, person».

Ingen kan fylle den plassen hun nå etterlater seg, sier lederen i Norsk Skuespillerforbund, Agnete G. Haaland.FOTO: SCANPIX

— Hun har betydd enormt mye for norsk teater. Hun var et begrep, et ikon. Det er ingen som kan ta den plassen etter henne nå, sier Hjelmeland til ba.no .

Toralv Maurstad og Wenche Foss var kjent for sitt glitrende samspill i et stort antall roller. Maurstad sier hele Norge nå har mistet sin Wenche.

— Hun var et så rikt menneske, så rikt utrustet og så positiv i sitt vesen at alle ble glade i henne. Hun nådde så langt gjennom alle rollene sine, både på teater, film og TV.

- Jeg kommer til å savne henne i lang, lang tid fremover. Vi får aldri en som Wenche igjen, sier Maurstad til NTB.

Ellen Horn var i en årrekke sjefen til Wenche Foss da hun var teatersjef ved Nationaltheatret. De to bodde også like i nærheten av hverandre og var nære venner.