Kultur

Filmanmeldelse: «13 måneder» er intens og klaustrofobisk

Historien om danske Daniel Ryes opphold i IS-fengsel i Rakka er blitt en nådeløs film.

 • Erlend Loe

Vår vurdering:

5 av 6

Vi her oppe i nord har trygge demokratier i ryggen og er vant til å forvente hjelp hjemmefra i nær sagt enhver situasjon. Så finnes det likevel noen grenser. Virkeligheten er av og til villere og mer brutal enn vi har fantasi til å forstå.

13 måneder handler om dette. Det er en ubehagelig, men godt fortalt historie om danske Daniel Rye som i 2013 reiste til Syria for å ta bilder av folks hverdagsliv i et land i krig. Det virket antagelig som en god idé, men var det ikke.

Ser du månen, Daniel, som filmen opprinnelig heter, er basert på Puk Damsgårds bok. Den ble en bestselger da den kom ut i Danmark i 2015. Damsgård har siden 2011 vært Danmark Radios korrespondent i Midtøsten.

Les også

398 dager som IS-fange: – Det unike ved min historie er ikke torturen

Smertefullt

Daniel Rye (Esben Smed) reiste i 2013 til Syria for å ta bilder av hverdagslivet til folk i et land i krig. Euforia

Filmen er intens, klaustrofobisk og tidvis svært vond å se. Den forteller om en situasjon totalt fylt av avmakt og desperasjon og gjør det på en måte som får meg til å tenke at dette på mange måter like gjerne kunne ha skjedd med meg selv og også med et stort antall av dem jeg kjenner. Unge og eventyrlystne mennesker som ikke aner hva slags hat som finnes der ute, og som rett og slett er på feil sted til feil tid.

Esben Smed spiller Daniel med fascinerende portrettlikhet, men først og fremst med en sterk og veldig godt spilt tilforlatelighet og mildhet. Han bærer rollen med stor troverdighet, og det er direkte smertefullt å se hvordan han sakte så å si går i oppløsning som menneske i møte med det brutale regime han blir underlagt.

Når man har vokst opp i trygghet og romantisk tenker at man vil være med å gjøre verden til et bedre sted ved å ta bilder i et land man knapt nok kjenner til, da har man minimalt med forutsetninger for å se for seg hvilke mørke krefter som lurer under overflaten.

Rye kom fra en trygg familiebakgrunn fra Jylland og skulle egentlig ha konkurrert med det danske landslaget i oppvisningsturn. Rett før avreise til en viktig konkurranse i utlandet skader han foten og må bli hjemme. Han får jobb som fotografassistent. Kort etter er han i Syria og havner tvert i trøbbel.

Les også

Filmanmeldelse: «For Sama» er noe i nærheten av en klassiker

Les også

Filmanmeldelse: «The cave» er en flue på veggen-dokumentar fra et helvete

En handelsvare

Daniel Rye (Esben Smed) i fengsel i Syria. Euforia

Rye anklages for å være spion og utsettes for tortur og ydmykelser. Spillet i kulissene vet han lenge ingenting om. Han blir en handelsvare som kan byttes i penger for gryende Den islamske staten. Han havner i Rakka og blir tatt hånd om av de fire britene som ble beryktet for sin sadisme.

Den ene, kalt Jihadi-John, var den samme som senere tok livet av James Foley på bestialsk vis og kringkastet det på Youtube. I en celle i en skole i Rakka sitter Rye sammen med en håndfull andre vestlige gisler og etter hvert altså også med James Foley. Etter hvert som løsepenger betales, slippes enkelte av de andre fri. Men ikke alle.

Jeg får lyst til å vite mer om de fire britene. De er filmens skyggekarakterer. De kommer og går, og det gjøres ikke noe forsøk på å komme under huden på dem. Vi får ikke vite mer om dem enn Rye selv fikk da han var i deres varetekt. Antagelig er det et klokt fortellermessig valg, men filmen om dem skulle jeg gjerne sett hvis noen orker å lage den. Den vil bli noe ganske annet enn den kostelige engelske Jihad-satiren Four lions fra 2010.

Les også

Slik ble kidnapping med løsepenger en milliardindustri

Nådeløst

Anders W. Berthelsen spiller forhandleren. Euforia

Filmen løser opp i det nådeløse fengselsoppholdet ved å klippe til familien i Danmark og til Anders W. Berthelsen som spiller en forhandler som forsøker å få Rye frigitt mot betaling. Berthelsen har for øvrig co-regi sammen med Niels Arden Oplev.

Den danske stat er knallhard på at den ikke forhandler med terrorister. Familien er med andre ord etterlatt til seg selv og må gjøre det den kan for å skaffe løsepengene, som øker på grunn uproff tilnærming i første runde.
Filmen har et nådeløst driv, og den fortelles rent, effektivt og uten sentimentalitet.


 • Få serieinspirasjon i siste episode av Aftenpostens podkast «Serieprat»:

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Film
 2. Syria
 3. Filmanmeldelse

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Daniel Rye (31) satt 398 dager som IS-fange: – Det unike ved min historie er ikke torturen

 2. KULTUR

  Ukens kulturtips: Mesterlig fremføring, blå toner og en stigende lykkekurve

 3. KULTUR

  Scorsese lager kortfilm om koronatiden

 4. KULTUR

  Svært mange falske brukere i nettdebatten om korona

 5. KULTUR

  Bokanmeldelse: Blitzkrig, etterretning og hemmelige operasjoner: Ny roman fascinerer.

 6. KULTUR

  Filmanmeldelse: Boligjakten går ikke helt som planlagt