Kultur

Hvem er den neste til å dø i Game of Thrones? En algoritme har kanskje svaret.

En spoiler-algoritme bruker maskinlæring til å spå sannsynligheten for at døden inntreffer ulike Game of Thrones-karakterer.

Algoritmen avslører etter beste evne hvor stor sannsynlighet det er for at karakterer som Cercei Lannister overlever.
  • Morten Schwencke
    Morten Schwencke
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Spoiler-advarsel: Denne artikkelen inneholder sannsynlighetsberegninger for hvem som kommer til å dø.

TV-suksessen Game of Thrones er kjent for å være uforutsigbar. Døden har i løpet av syv sesonger inntruffet selv de mest publikumskjære karakterene. Men serien er også kjent for å skape et enormt engasjement og stor informasjonstørst hos fansen.

En av regissørene, Jeremy Podeswa, har tidligere fortalt Aftenposten at fansen går utrolig langt for å skaffe seg informasjon.

– Jeg har aldri opplevd så mye hemmelighold før, sa han.

Nå har en gruppe spesielt interesserte dataingeniører fra Technical University of Munich, utviklet en algoritme de mener kan forutse sannsynligheten for at hver enkelt karakter dør. Nettsiden der fansen kan utforske resultatene, har fått navnet «A song of Ice and Data».

Les også

«Game of Thrones 1.08» Stemningsfull sesongåpning

Byr på store overraskelser

Hvor presise sannsynlighetsberegningene er, er vanskelig å vite. Men utviklerne lener seg på de enorme mengdene med fanprodusert informasjon som finnes om serien på nettet.

Ved hjelp av programmeringsspråket JavaScript, har de brukt maskinlæring til å forutse karakterenes død. Algoritmen ser blant annet etter egenskaper karakterer som har dødd og overlevd har hatt tidligere i serien.

Det øker eksempelvis sannsynligheten for å overleve om karakteren er mann eller tilhører Lannisterfamlien.

Daenerys Targaryen har stor sannsynlighet for å overleve, skal en tro algoritmen.

Karakteren med størst sannsynlighet for å dø, er Bronn, ifølge algoritmen. Dette er den trofaste leiesoldaten til Lannister-familien. Han hevdes å ha 93,5 prosent risiko for å dø, etterfulgt av krigskjempen Gregor Clegane, med 80,3 prosent.

Videre mener algoritmen at Sansa Stark har 73,3 prosent risiko for å dø. Hennes bror Bran, skal ha 57,8 prosent sjanse for å dø.

– Sansa Starks høye sannsynlighet for å dø, kom fullstendig uventet på oss, og vi synes det er vanskelig å forklare, sier prosjektets leder, Guy Yachdav, til The Verge.

Skal en tro algoritmen, er det stor sannsynlighet for at Sansa Stark dør.

Noe endret seg da Martin mistet kontrollen over manus

Størst sannsynlighet for å overleve er beregnet for Daenerys Targaryen, med 0,9 prosent risiko for å dø.

Karakteren hadde imidlertid 95 prosent risiko for å dø for tre år siden, har en av utviklerne, Christian Dallogo, fortalt Wired. Gruppen startet utviklingen av algoritmen under sesong seks av serien.

– Men siden den sesongen, har George R.R. Martin mistet kontrollen over manuset og andre manusforfattere skriver fortellingen. Det er litt annerledes enn det som opprinnelig var meningen. Det ser ut som dette har hatt stor innvirkning på dataene våre, sier Dallago til nettstedet.

Martin har skrevet bokserien En sang om is og ild, som serien er basert på, men handlingen i serien ligger foran bøkene. Nå fungerer han som rådgiver for serien.

I 2018 fortalte spurte Aftenposten ham hvordan fortellingen kom til å ende:

– Det har jeg visst i mange år. Men jeg kommer ikke til å fortelle dere det. Dere må vente på bøkene, sa han.

Les mer om

  1. Game of Thrones
  2. TV-serier
  3. Data