Kultur

Lambda-arkitekten: Jeg ga aldri opp håpet

Nyttårsaften 2017/2018 håper arkitekt Juan Herreros å feire ferdigstillelsen på taket av det nye Munch-museet i Bjørvika.

En glad Juan Herreros sier at hans team er klare til å gjenoppta arbeidet med Labmda så fort som mulig.
  • Ann Christiansen

I dag har ikke telefonen stått stille på kontoret til den verdenskjente spanske arkitekten i Madrid. Juan Herreros sier til Aftenposten at han aldri har gitt opp håpet om at Lambda skulle videreføres.

— Hovedsakelig fordi jeg ikke kan gi opp, forstår du. Prosjektet involverer mange mennesker, og det er mitt ansvar å holde moralen oppe, sier han.

- Har du klart det?

— Vi har aldri hatt følelsen av at prosessen var død. Vi har alltid hatt følelsen av at prosessen var levende, noen ganger riktignok med lave signaler, men samtidig var det en sakte utvikling - og nå tror jeg det blir en happy end.

Sentralt i kontoret har han hele tiden hatt en modell av Lambda stående.

— Vi har sett den modellen hver morgen når vi har kommet på jobb alle sammen, sier han og ler.

- Veldig glad

Herreros visste ikke om at det var forhandlinger på gang i Oslo, og telefonen han fikk i formiddag, var en stor overraskelse.

— Vi ventet ikke denne nyheten. Jeg er veldig glad. Det har strømmet på med telefoner, ikke bare fra media, men også en rekke mer og mindre anonyme meldinger fra folk som vil være med på å feire utviklingen.

— Det er det beste, synes jeg. Etter over et år med avbrytelse kan vi nå starte prosessen igjen med bred støtte fra folk og fra kulturlivet. Det er en positiv del av å ha ventet alle disse månedene, mener arkitekten.

For øyeblikket vet han ingenting om hva som skjer videre. Men i løpet av de nærmeste dagene og etter at bystyret trolig har behandlet saken 5. juni, regner han med at det blir flere detaljer om neste skritt for å sette i gang arbeidet igjen.

- Happy end

- I dette øyeblikket vet jeg abosloutt ingenting om det. Men prosjektleder Jens Richter og andre som var engasjert i prosjektet, er klare, og vi vil gjenoppta vår infrastruktur i Oslo.

Det nye Munch-museet kan stå ferdig om fire og et halvt år. Herreros mener at det er «komfortabel agenda» for å bygge Lambda, for å fullføre «forsiktig» og for å bygge en «høykvalitetsbygning».

— Så jeg er veldig fornøyd med at dette ikke skal bygges raskt, eller presses igjennom på grunn av forsinkelsen. Jeg opplever det som en veldig ansvarlig bestemmelse. Nyttårsaften, i overgangen 2017/2018, kan vi feire på taket av Lambda!

Les også

Politisk enighet om at Lambda skal bygges

Herreros er ikke sint på politikerne for at museet ble skrinlagt i desember 2011 — og dermed er blitt nær halvannet år forsinket.- Nei, for dette er en happy end. Og jeg foretrekker virkelig å gjenoppta prosjektet med et flertall. Så jeg mener at det er godt. Jeg tror at mange mennesker nå forstår bygningen bedre og hvordan den kan transformere byen og spille med Operaen. I den vanskelige tiden Europa gjennomgår, kan Oslo være en modell både politisk, sosialt og kulturelt. En by som tilbyr en ny ånd, mener han.