Kon-Tiki-debatt legger ingen demper på premièrefest

Debatten om fremstillingen av nestkommanderende på Kon-Tiki, Herman Watzinger, legger ingen demper på premièrefesten, forsikret de sentrale aktørene på vei opp den røde løperen torsdag kveld.

Anders Baasmo Christiansen og Agnes Kittelsen utenfor Operaen før premieren på Kon-Tiki torsdag kveld.
  • Hans O. Torgersen
Filmens regissører, Her er filmen regissører, f.v. Joachim Rønning og Espen Sandberg.
F.v. skuespillerne Pål Sverre Hagen, Agnes Kittelsen, Jakob Oftebro, Tobias Santelmann, Odd-Magnus Williamson og Anders Baasmo Christiansen.

Kong Harald og dronning Sonja var de siste som gikk inn på Operaen i Oslo før den norske premieren på storfilmen Kon-Tiki.

Watzinger var Thor Heyerdahls nestkommanderende på ferden med Kon-Tiki. Hans datter, Trine Watzinger Narum, synes han er fremstilt helt galt i filmen.

— Han er fremstilt som en svak og usikker mann. Filmskaperne har tatt seg store friheter og gir et sterkt historisk uriktig bilde av min far, sa Watzinger Narum til Aftenposten tidligere i uken.

Etter hennes uttalelser har debatten gått og støtteerklæringene har strømmet inn.

- Se filmen først og uttale seg etterpå

Anders Baasmo Christiansen spiller Watzinger i filmen og torsdag kveld gikk han og de andre som spiller mannskapet på Kon-Tiki opp den røde løperen. Sammen med dem gikk Agnes Kittelsen, som spiller rollen som Heyerdahls første kone, Liv.

Christiansen forsikrer at debatten om hans rollefigur ikke legger noen demper på festen.

— Overhodet ikke. Beklageligvis visste vi ikke at Watzingers datter eksisterte. Hun var ikke involvert i prosessen tidllig nok, og det er beklagelig. Bortsett fra det må vi få lov å ha fiksjon i fiksjonsfilm. Nå får folk se filmen først og uttale seg etterpå, sier han til Aftenposten.no.

Skuespilleren er også opptatt av at debatten om filmen røper for mye av handlingen og dermed kan ødelegge noe av publikums opplevelse.

Håper på fornyet interesse for historien

Filmens regissører, Espen Sandberg og Joachim Rønning, gledet seg til å vise filmen for publikum.

— Vi er veldig spente. Det er mange mennesker som vi har stor respekt for som skal se filmen, sier Sandberg.

— Det er helt vilt at vi nå står her, det føles litt uvirkelig, veldig spennende og vi gleder oss masse, sier Rønning.

- Debatten om filmen legger ikke noen demper på festen?

— Nei da. Vi hadde også en debatt foran «Max Manus». Den førte til en fornyet interesse for krigshistorien og vi tror at denne filmen kommer til å gjøre det samme for Kon-Tiki, sier Sandberg.

— Nå får folk se selv, sier Rønning.