22. juli-minnesmerke blir på Utøykaia

Minnesmerket etter 22. juli blir på Utøyakaia. Det vedtok et flertall i kommunestyret i Hole torsdag kveld. Allerede har det kostet nærmere 60 millioner kroner - uten at et eneste spadetak er tatt.

Arkitektkontoret Manthey Kula har tegnet minnesmerket som er planlagt ved Utøykaia i Tyrifjorden.

Utøykaia er kaia der båten MS Thorbjørn går til og fra Utøya. Det var også her mange av ungdommene som svømte i land 22. juli 2011, kom i land.

Ifølge NRK er det allerede blitt brukt minst 58,8 millioner kroner på å utrede, planlegge og vurdere minnestedet. Det fysiske arbeidet har ikke startet.

Debatten om et minnesmerke etter terrorhendelsene har rullet gjennom flere år. Flere naboer sier de ikke ønsker å ha minnesmerket på Utøykaia, fordi det stadig vil minne dem om terrorangrepet. Flere frykter de psykiske skadevirkningene minnestedet kan ha og har derfor hyret inn advokat i saken.

En av naboene som reagerer kraftig på det nye minnesmerket er Terje Lien, som var blant dem som reddet ungdommer opp av sjøen 22. juli 2011.

Minnesmerket skal bestå av 77 bronsesøyler – en for hver av de 77 personene som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya under terrorangrepet 22. juli 2011.

– Både jeg og barnebarnet mitt har fått medalje av kongen for edel dåd. Men fra AUF og departementet så får vi jo en kirkegård ved siden av oss som takk, sier Lien til NRK.

Støttegruppen etter 22. juli påpeker at det er viktig at minnestedet ligger der hvor hendelsene skjedde for snart ni år siden.

– Utøykaia er bindeleddet til Utøya, og det er også en historiefortelling som går tilbake til regjeringskvartalet hvor terrorhandlingene startet, sier leder av støttegruppa Lisbeth Kristine Røyneland.

Det planlagte minnesmerket skal utformes av 77 søyler – én for hvert av ofrene i terrorangrepene – som til sammen vil utgjøre et gjerde nede ved vannkanten på Utøykaia.