Kultur

Frankrike på vei mot beskatning av nettgiganter

Underhuset i den franske nasjonalforsamlingen har godkjent en banebrytende skatt på nettgiganter som Google, Amazon og Facebook.

Google er blant nettselskapene som nå kan bli nødt til å betale 3 prosent i skatt på sine inntekter i Frankrike. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix

 • NTB

Slike selskaper har ofte kontorer i EU-land med lav skatterate. Derfor betaler de nesten ingenting i skatt i land der de har store inntekter, som for eksempel Frankrike.

Om lovforslaget også blir stemt igjennom i det franske senatet, vil selskapene måtte betale 3 prosent i skatt på inntektene de har i Frankrike.

I tillegg til de ovennevnte nettselskapene vil også andre internasjonale selskaper som Airbnb og Uber bli rammet. Forslaget omfatter nettselskaper med inntekter på over 750 millioner euro globalt (rundt 7,2 milliarder kroner) og franske inntekter på over 25 millioner euro (240 millioner kroner).

Lovforslaget går videre til det franske senatet neste uke, og den franske regjeringen håper andre land vil følge etter. Nettindustrien har på sin side advart om at et slikt lovverk vil kunne medføre høyere kostnader for forbrukerne.

President Emmanuel Macron kom med lovnader om beskatning av nettgigantene allerede under valgkampen før valget i 2017. Macrons regjering har bestemt seg for å innføre skatten etter at et tidligere forslag på EU-nivå ikke fikk støtte fra samtlige medlemsland.

Les mer om

 1. Teknologi
 2. Internett
 3. Google
 4. Facebook
 5. Amazon
 6. Frankrike

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  EU og USA forsøker å tøyle teknologikjemper

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump truer med toll på fransk vin. EU forbereder seg på handelskrig med USA.

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Det er mye alkohol involvert når Trump og Macron barker sammen i julebordsesongen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Frankrike skattlegger IT-giganter

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Frankrike vil blokkere Facebooks nye kryptovaluta

 6. KULTUR
  Publisert:

  Australias Facebook-kamp inspirerer norske politikere: – Ingen grunn til å vente på EU