Kultur

Amerikansk ros til «En ganske snill mann »

De amerikanske bransjebladene Hollywood Reporter, Screen og Variety er fulle av lovord om Hans Petter Molands En ganske snill mann. Tysk presse er mer reservert.

Hans Petter Moland får skryt i Berlin for sin nye film. Foto: JAN GUNNAR FURULY

 • Jan Gunnar Furuly

«Selv om den er litt for lang og har en handling som er en smule humpete, er det en film som sniker seg innpå deg og legger igjen et varmt smil. Den burde kunne gjøre det veldig godt i det internasjonale markedet og festivaler vil stille seg i kø for å tilby en applaus», heter det i anmeldelsen til Ray Bennett i det viktige bransjebladet Hollywood Reporter.

Bladets anmelder mener Stellan Skarsgård for en gangs skyld har fått en rolle han fortjener, og fastslår at det er mer de sterke karakterene enn de morsomme linjene som får frem latteren i Molands film.

Par fra kino-himmelen

Screen slår fast at Moland og Skarsgård er en «match som er laget i kino-himmelen», og viser til deres tidligere samarbeid i Kjærlighetens kjøtere (1995) og Aberdeen (200).

Og selv om skuespillerne snakker norsk mener bladet at filmen er så «visuell og full av aura» at selveste Charlie Chaplin ville ha omfavnet den.

Moland og Skarsgård har begått en komedie som er «kul, tilgivende enkel og minimalistisk som både er perfekt timet og billiant utført», skriver anmelder Howard Feinstein.

«Hvis ingen har skjønt det, så er Skarsgård en fremragende fysisk komiker», er noen av hans mange lovord om filmen.

Skarsgård tilbake

Variety roser danske Kim Pupz Aakesons tørrvittige manus og skuespillernes perfekte komedietiming. Bladet mener det er en spesiell fornøyelse å se Stellan Skarsgård tilbake som midtpunkt i en film, etter mindre vellykket bruk av ham i en lang serie av Hollywood-filmer, som for eksempel Mamma Mia og Engler og demoner, hvor hans talent var ”bortkastet”.

Anmelder Leslie Felperin fastslår at den norske komedien er det beste han har gjort på lang tid.

«Han forankrer «En ganske snill mann» med høflig imøtekommenhet, en snillhet uten like, som står i nydelig kontrast til resten av ensemblets mer brautende fremtreden», skriver han.

Coen-hyllest

Anmelderen mener filmen har velkjente, genuine skandinaviske kvaliteter gjennom at den hele veien underspiller komedien. Felperin fastslår at den med sine innslag av vidd, humor, merkelige personligheter og innslag av vold også føles som en hyllest til tidlige filmer av Coenbrødrene. Han skryter av de norske skuespillerne, og trekker spesielt frem Bjørn Sundquist som med «sine maskingevær-stil-linjer representerer et av filmens mange komiske høydepunkt».

«Regissør Moland ser ut til å ha fått tilbake den gode følelsen etter den skuffende og ujevne Gymnaslærer Pedersen», skriver han videre.

Variety mener filmen vil bli en moderat hit i Skandinavia, og at den også vil appellere til filmkjennere andre steder i verden.

Den tyske avisen Die Welt skriver at filmen er en «vellaget» svart komedie, der man «ler befriende» over den uendelige rekken av tristesse med dårlig sex, moderate måltider, brutte familier, elendig vær og fengsel.

Lunkne tyskere

Filmstars.de gir filmen seks av ti mulige poeng.

«Moland leverer akkurat det man forventer av skandinavisk komedie: veldig tørr og ofte svært svarthvit humor», skriver det tyske nettstedet som mener en lite original idé reddes av Stellan Skarsgård.

Kino-zeit.de gir filmen fire av seks stjerner.

«Ved første blikk faller Hans Petter Molands «En ganske snill mann» inn i skandinavisk komedietradisjon, med relativt rå og vulgære manerer. Men ved nærmere granskning er det en enkel film, med variasjoner over pinlige og klisjéaktige mannevitser ».

Nettstedet slår fast at filmen neppe har noen sjanse til å kapre Gullbjørnen, men at den sammen med den amerikanske filmen Greenberg kanskje kunne konkurrert om pris for verste sexscene.

 1. Les også

  Jubel for den snille mannen

 2. Les også

  – Tidenes beste norske komedie

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Per Petterson etter «Ut og stjæle hester»-premiere: – Jeg er først og fremst bare lettet

 2. KULTUR

  Hvis du trodde de norske anmelderne var nådeløse mot «Snømannen», vent til du ser hva de internasjonale anmelderne mener.

 3. KULTUR

  Internasjonale mediers dom: «Alt ved Erik Poppes film er diskutabelt»

 4. KULTUR

  Publikum forlot salen etter sterke inntrykk. Stellan Skarsgård tok bare 100 euro for rollen.

 5. KULTUR

  «Utøya 22. juli» har fått sin første utmerkelse. I kveld kan filmen vinne en av verdens mest prestisjetunge filmpriser

 6. KULTUR

  Filmanmeldelse: Hjerteskjærende brutalt fra krigen