Kultur

Han pekes på som favoritt til stillingen som Munch-direktør

Nå starter jakten på ny direktør for Munchmuseet. Sjefen for Kunstmuseene i Bergen, Petter Snare, trekkes frem av flere som en klar favoritt.

Petter Snare ved Kunstmuseene i Bergen (KODE) kan være en aktuell kandidat til stillingen som ny Munch-direktør.
 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

Onsdag ble det kjent at Munch-direktør Stein Olav Henrichsen går av etter endt åremål i september 2022. Prosessen med å finne en etterfølger er allerede i gang.

Torsdag ble det inngått en avtale mellom Oslo kommune og hodejegerselskapet KinderStiff Consulting om rekrutteringsjobben. Det er byrådet i Oslo som ansetter ny Munch-direktør.

Avdelingsdirektør Anders Bjørnsen i Sparebankstiftelsen DNB mener det er to kandidater som utmerker seg. Som forvalter av stiftelsens kunstsamling, har Bjørnsen mye kontakt med alle landets museumsledere. Stiftelsen låner ut verk til norske museer.

– Petter Snare ved Kunstmuseene i Bergen (KODE) er en opplagt kandidat. Han forvalter en av de største Munch-samlingene i verden. Og han er leder for Norges nest største museum, sier Bjørnsen.

Den andre kandidaten Bjørnsen trekker frem, er direktør Tone Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter.

– Hun gjør en ypperlig jobb, sier Bjørnsen.

Les også

Munch-direktør Stein Olav Henrichsen går av neste år

– Hyggelig å bli nevnt

Flere sentrale aktører i norsk kunst- og kulturliv peker på Snare som en klar favoritt. Snare er utdannet jurist og har i tillegg en mastergrad i ledelse fra Norges Handelshøyskole (NHH). Han var med å etablere galleriet Standard i Oslo i 2005 og har lenge vært en profilert kunstsamler. Snare har vært KODE-direktør siden 2017.

Han synes det er hyggelig å bli nevnt:

– Munch er et av de fremste museer i Europa. De har en helt sentral posisjon når det gjelder å fremme norsk kultur og identitet, sier Snare.

– Kommer du til å søke stillingen?

– Jeg har en fantastisk jobb og leder et av Norges klart beste museer. Nå har jeg fullt fokus på å sikre en rettferdig finansiering, siden KODE er landets grovest underfinansierte museum. Slik kan vi ha et levende kunstliv også utenfor hovedstaden. Det er det jeg er opptatt av nå, sier Snare.

Tone Hansen er direktør ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

Tone Hansen skriver følgende i en e-post til Aftenposten:

«Den som vil få jobben med å lede Munch vil stå i en unik posisjon til å gjøre kunsten tilgjengelig for flere og samtidig bringe store, internasjonale navn til Norge. Jeg kan selvfølgelig ikke kommentere om jeg er en aktuell kandidat til jobben.»

Hansen er utdannet kunstner og har vært leder av Kulturrådet. Hun har vært direktør ved Henie Onstad Kunstsenter siden 2011.

Kunst, kultur, penger og politikk

Da Stein Olav Henrichsen ble ansatt i 2010, var det flere i fagmiljøet som beklaget at byrådet valgte en direktør som ikke var kunsthistoriker.

Nå peker flere aktører i kunstlivet på at det er viktig å finne en leder som skjønner politiske beslutningsprosesser. Personen må ha et bredt nettverk nasjonalt og internasjonalt. Vedkommende skal gjerne ha nettverk både i kunstsamlermiljøet, i politikken og i næringslivet.

Dette henger blant annet sammen med at en viktig oppgave for museene er å øke egeninntektene.

Direktør André Støylen i Sparebankstiftelsen DNB blir også nevnt som en kandidat. Han har stått bak mange kunstinnkjøp til norske museer. Støylen er utdannet siviløkonom og har variert toppledererfaring. Han har også vært finansbyråd for Høyre i Oslo.

– Jeg oppfatter meg ikke som en aktuell kandidat. For meg passer det bedre å være i Sparebankstiftelsen DNB. Jeg må si at Stein Olav Henrichsen har gjort en fabelaktig jobb, sier Støylen.

En annen som blir nevnt, er Erlend Høyersten. Han måtte i sommer gå fra stillingen som direktør ved kunstmuseet ARoS i Aarhus på grunn av uro ved museet, noe som taler mot ham. Høyersten har tidligere vært direktør ved KODE i Bergen og ved Sørlandets Kunstmuseum.

Tidligere sjef for Nationaltheatret, Hanne Tømta, nevnes også som en mulig kandidat. Det samme gjelder Kulturrådets direktør Kristin Danielsen og direktør Nils Ohlsen ved Lillehammer Kunstmuseum.

– Arbeidet starter nå

Flere mener at det er nødvendig å søke bredt og at man ikke nødvendigvis må velge en person fra det visuelle kunstfeltet. Nåværende direktør Henrichsen er utdannet musiker og kom i sin tid fra stillingen som operasjef i Bergen.

Kommunaldirektør i Oslo Elisabeth Storaas Heggen sier det er for tidlig å uttale seg om prosessen videre.

– Dette arbeidet starter nå. Stein Olav Henrichsen har gjort en formidabel innsats gjennom 11 år nå. Han har løftet museet inn i en ny tid. Det blir en spennende og viktig oppgave å finne hans etterfølger, sier hun

Les også

 1. Munch: Over 70.000 har besøkt det nye museet i Bjørvika siden åpningen

 2. Munch har nettopp åpnet, men trenger allerede store forbedringer. I verste fall må museet stenges når turismen er størst – og temperaturene høyest.

 3. «Som et illevarslende grått tårn.» Slik omtaler britisk avis det nye Munchmuseet.

Les mer om

 1. Kunst
 2. Oslo
 3. Jobb
 4. Edvard Munch
 5. Nettverk