Kultur

«Fremtiden er ikke skrevet enda»

Doc med beskjed fra fortiden til fremtiden.

  • Kristin Grøntoft

Tilbake til fremtiden eller fremover fra fortiden? Da filmen Tilbake til fremtiden II rullet over kino-lerretene, landet Marty McFly (Michael J. Fox) og Doc Brown (Christopher Lloyd) i fremtiden på 21. oktober 2015.

taa830a0_doc6mrzn7vgh6ttfirj2hh-Abn8WST0Ab.jpg

Mens snutter fra filmen resirkuleres på YouTube og Facebook i forbindelse med dagens dato, har filmselskapet Universal sørget for å lansere ankomsten på nytt.I en reklamevideo for film-trilogien ankommer en lett forvirret og stresset Doc i den velkjente fremtidsbilen. Han åpner den romskipsliknende bildøren med blinkende grønt lys og et antall ledninger som overgår det meste i 2015.

«Gjør fremtiden til noe bra»

«Hvis mine beregninger er korrekte, er det nøyaktig 21. oktober,» sier Doc og legger til:

Michael J. Fox fotografert i 2013 Foto: Charles Sykes

«Fremtiden har endelig kommet! Ja, den er annerledes enn vi alle trodde, men ikke vær redd — det betyr bare fremtiden din ikke er nedtegnet enda - ingens [fremtid] er. Fremtiden din er det du gjør den til - så gjør den bra!»Siden den første filmen tok publikum med storm i 1985, har Christopher Lloyd blitt 77 år og spilt inn en rekke filmer. Dessuten har han medvirket i tv-showet til skuespillerkollega Michael J. Fox - kjent som hovedrolleinnehaver Marty.

Michael J. Fox selv har hatt en lang skuespillerkarriere. Han har sykdommen Parkinsons og har startet en stiftelse for dem som er rammet.

Back to the Future:

Les også

Se hvilke spådommene som traff blink. Og hvilke som bommet fullstendig.

« Merkverdig sportsbil»

En modell av bilen som brukes i fiilmen, en De Lorean DMC-12, er for tiden utstilt på Teknisk museumi Oslo. Teknisk museum beskriver biltypen som «en av bilhistoriens mest merkverdige sportsbiler, skapt av en tidligere utviklingsdirektør i General Motors (GM)».

Les også

Husker du datoen 21. oktober 2015?

I California har smarte studenter ved Stanford University og det nyetablerte elbil-firmaet Renovo bygget en selvkjørende, elektrisk DeLorean med det klingende navnet Marty. Den er ikke klar for vanlige veier, men som Youtube-videoen under viser: Marty kan sladde smultringer.

Se filmene på nytt

Både Tilbake til fremtiden I og Tilbake til fremtiden II vises på Cinemateket i Oslo i dag, samt 23. og 29. oktober for dem som vil se filmene om igjen med kinofølelse. Filmene er nemlig ikke å finne på Netflix eller HBO.

Derimot skal kunder av Amazon Prime ha tilgang til alle de tre filmene i trilogien.