Kultur

Børster støvet av gamle TV-serier

Flere TV-kanaler puster nytt liv i gamle seriesuksesser og byr på ferske episoder av kulthits som «X-Files» og «Twin Peaks». Netflix har kastet seg på trenden og lanserer nå en oppfølger til «Under samme tak».

  • Mari Glans

— Jeg har fått forespørsler om å lage en oppfølger til Full House minst to-tre ganger i året i flere år nå, forteller Bob Boyett, som er produsent for Fuller House . Sistnevnte er en spin-off av Full House , eller Under samme tak, som serien heter på norsk, for Boyett takket til slutt ja til et tilbud fra Netflix om å børste støvet av den klassiske komiserien om familien Tanner.

Han er ikke den eneste serieskaperen som har fått henvendelser fra TV-giganter om å puste nytt liv i gamle hitserier. Fremover vil det komme et ras av oppfølgere, spin-offs og nyinnspillinger av klassiske TV-dramaer og komiserier som hadde sine glansdager for 20 år siden eller vel så det. X-Files er ett eksempel, og til neste år slipper Showtime nye episoder av Twin Peaks . I tillegg kan publikum glede seg til ferske episoder av blant annet Prison Break og Star Trek , men det er ikke bare klassiske TV-serier som får nytt liv på skjermen.

Sånn trodde vi «Prison Break» sluttet. Vennene er samlet, og Michael Scofield er død. Men hva hvis ... Foto: Greg Gayne/Fox/TV3

FX har hatt stor suksess med dramaet Fargo , basert på kultthrilleren fra 90-tallet med samme navn, og det produseres nå en rekke TV-serier basert på filmer. Limitless og Minority Report er to eksempler som allerede har hatt première, og senere i år vil det komme TV-serieversjoner av School of Rock , Rush Hour og Uncle Buck , samt klassikeren Roots .

  • Lurer du på hva som fengsler bak murene? Prison Break og Nokas er på lånetoppen i Stavanger fengsel.

Netflix på mimretoppen

Etter alle solemerker vil det også komme en TV-serie basert på Dødelig våpen -filmene. Mimretrenden vil med andre ord dominere fremover, og Netflix har vist seg å være en av de ivrigste produsentene av nostalgi-TV. Strømmetjenesten gledet mange fans da de ga grønt lys for flere episoder av kultfenomenet Arrested Development i 2013, og det ryktes at det vil komme en ny sesong i løpet av året.

Netflix produserte også en ti episoder lang forløper til kultkomedien Wet Hot American Summer og har i tillegg bekreftet at de vil lage mer Gilmore Girls .

Alenemoren Lorelai (Lauren Graham) og den bare 16 år yngre datteren Rory (Alexis Bledel) hadde et tett forhold. Når «Gilmore Girls» nå kommer tilbake, har det gått åtte år. Foto: TVNorge

Men før den tid håper altså strømmegiganten at fans vil flokke til skjermen for å få et gjensyn med familien Tanner.

Sukkersøtt

Siden Full House ble tatt av luften i 1995, har serien gått i reprise omtrent daglig på skjermer over hele verden, Norge inkludert. Folk går tilsynelatende ikke lei av å se Danny Tanner (Bob Saget) oppdra sine tre døtre DJ, Stephanie og Michelle ved hjelp av to kompiser. I deres univers lar omtrent alle hverdagsproblemer seg løse med en alvorsprat på sengekanten etterfulgt av en god klem, og kanskje er det den type uskyld som har sørget for seriens popularitet i over 20 år.

Serieskaper Jeff Franklin legger ikke skjul på at det var en vanskelig balansegang å modernisere en såpass ikonisk serie samtidig som man forsøkte å bevare det fansen satte pris på i utgangspunktet.

— De som elsker denne serien, har sett de 192 avsnittene i reprise utallige ganger i løpet av de siste 25 årene, så den første episoden er laget med dem i tankene. Vi ønsket å skape noe som var proppfullt av nostalgi for å glede fansen, fortalte han da Aftenposten møtte Fuller House -gjengen i Los Angeles.

Samtidig var det vel så viktig å etablere Fuller House som en uavhengig serie. I likhet med omtrent alle andre nye versjoner av gamle TV-serier eller filmer, skal de kunne sees uten at publikum trenger å ha noe forhold til originalen.

— Vi ønsket ikke å lage en kopi av en komiserie fra 90-tallet, bekrefter Boyett.

Ny generasjon – samme strev

I den nye versjonen av Full House er eldstedatteren DJ (Candace Cameron Bure) – i likhet med sin far – blitt alene med tre barn etter at ektefellen hennes døde. Lillesøster Stephanie (Jodie Sweetin) og bestevenninnen Kimmy Gibbler (Andrea Barber) flytter inn for å hjelpe til. Premissene er med andre ord de samme, men Fuller House bærer preg av å være produsert i 2015 med utallige selfies, endel drikking og vitser som er litt mer på kanten.

«Full House» er blitt «Fuller House» – med enda flere beboere. Både Kimmy Gibbler (Andrea Barber) og Stephanie Tanner (Jodie Sweetin) kommer for å hjelpe DJ. Foto: Saeed Adyani/Netflix

— Men jeg tror ikke folk vil synes at serien er for moderne, for dette er ikke en nyinnspilling av originalen, men en serie som skal kunne stå på egne ben. For at den skal kunne finne sitt publikum og være relevant, er det viktig at den speiler sin samtid, sier Candace Cameron Bure, som spiller DJ Tanner.

Nostalgiske skuespillere

Bure var ikke vanskelig å overtale da muligheten for å spille DJ Tanner dukket opp igjen. Sweetin og Barber, som har de to andre hovedrollene, nølte heller ikke med å takke ja. De tre kvinnene forteller at det var en følelsesladet opplevelse å vandre inn på settet 20 år etter at de trodde Full House -eventyret var over for godt.

— Det var overveldende, og jeg gråt, forteller Bure.

— For meg var det som å komme hjem, og på mange måter var det som om vi aldri hadde hatt noen pause i det hele tatt. Vi bare fortsatte der vi slapp, som om det var den naturligste ting i verden, forteller Sweetin.

Også Bob Saget, John Stamos og Dave Coulier takket ja til å medvirke i Fuller House , i likhet med de fleste andre skuespillerne som hadde større roller i originalserien.

Tvillingene har andre planer

Unntaket er Mary-Kate og Ashley Olsen, som delte på å spille lille Michelle. Olsen-tvillingene, som har bygget seg opp et moteimperium i voksen alder, har aldri kommentert beslutningen om å avstå fra Fuller House , men Franklin har ikke gitt opp håpet ennå.

— Vi har alle forsøkt å overtale dem til å være med, men de bestemte seg for å la være denne gangen. Likevel håper vi at de ombestemmer seg i fremtiden, og vi trenger jo bare én av dem. Alle andre har stilt opp, så vi krysser fingrene. Vi er fortsatt glad i dem, og skulle de finne ut at de vil være med likevel, kommer vi til å ta imot dem med åpne armer.

Fuller House har première på Netflix 26. februar.

Fortsatt noen minutter til favorittserien begynner? Her kan du lese mer om din nye TV-hverdag:

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. TV-serier
  2. TV