Stadig oftere ender idrettsstjerner opp på TV-skjermen etter endt sportskarriere

Tiden med kjente idrettsstjerners signaturer som pryder ullundertøy er kanskje ikke over, men nå er stadig flere å se på TV.

Olaf Tufte vant sesong 5 av 71° nord – Norges tøffeste kjendis. Her er han sammen med programleder Tom Stiansen.
  • Stine Spjelkavik Hansen

— Det er det eneste vi funker til, spøker Tom Stiansen, tidligere verdensmester i slalåm.

Susann Goksør Bjerkrheim debuterer som programleder. Les vår anmeldelse:

Stiansen har siden han la opp som alpinist vært programleder for 71 grader nord på TVNorge. Han mener det var litt tilfeldig at han selv endte opp på skjermen.

— Men etter meg kom jo Aamot og Kjus, og de er jo en institusjon. Sport står sterkt i de norske hjem, og ski- og vintersport er nok størst, sier han.

Tett blant utøverne

Tidligere skihopper Anders Jacobsen skal være med i 71 grader nord – Norges tøffeste kjendis . Av de øvrige ni deltakerene er hele fem andre også tidligere idrettsutøvere.

— Jeg tror det handler om identifisering, sier han og legger til at man må ha noe å leve av.

Kjendisene som er med i 71° nord - Norges tøffeste kjendis, sesong 7 er bak f.v.: Siri Kristiansen, Anders Jacobsen, Cathrine Larsåsen, Hans Petter Buraas, Jonas Kinge Bergland, Thomas Ulsrud og Ann Kristin Flatland. Foran f.v.: Erlend Elias, Agnete Kristin Johnsen og Kristin Størmer Steira.

Jacobsen har tidligere vært med i flere andre reality-programmer. Blant annet Best av de beste , Hvem bryr seg? og Skal vi danse. Han har også vært ekspertkommentator for NRK.

Thomas Seltzers Natta, Norge kom på skjermen denne uken:

Les også

«Savner litt mer av Seltzers pondus som trygdesjef»

Stylist Erlend Elias Bragstad og komiker Jonas Kinge Bergland er to av 71 grader nord-sesongens deltagere. De forstår at mange idrettsutøvere søker mot skjermen etter endt karrière.

— Hvis det går dårlig for meg kan jeg jo bare ta frem sminkekosten, sminke noen og få betalt for det. For dem nytter det ikke å bare knyte på seg joggeskoene igjen, sier Bragstad.

Komikeren Bergland er mer direkte.

- Jeg tror ikke de har så mye annet å gjøre, sier han med glimt i øyet. Dessuten trenger de vel oppmerksomheten.

Tufte tjuvstarter

Det er ikke bare på vei mot Nordkapp tv-seerne får bli bedre kjent med idrettsstjerner på TVNorge. Olaf Tufte, som vant en tidligere sesong av nevnte program, debuterer som programleder i serien I hodet på Tufte .

Tidligere langrennsløper Vikebe Skofterud:

Les også

-Jeg ville bare forsvinne

Martin Johnsrud Sundby og Olaf Tufte under innspillingen av I hodet på Tufte.

Tufte som selv ikke har lagt opp ennå staser på Rio-OL i 2016. Han møter kjente idrettsutøvere og konkurrer mot dem i deres idrett som en del av oppladningen til neste år mesterskap. Tufte legger ikke skjul på at han kan tenke seg en karrière på tv etter at han har kastet inn årene.

— Litt av grunnen til at jeg ble med på 71 grader nord var for å se hvordan en tv-produksjon fungerer. Nå gjenstår det å se om det norske folk liker meg på skjermen, hvis ikke kan jeg alltids være bonde, sier han.

Appellerer til seerne

Tufte er enig med Stiansen i at idrettens posisjon virker avgjørende når tidligere idrettsutøvere er så ettertraktet på skjermen.

- Idrett skaper en fellesskapsfølelse, alle sier jo "vi" når noen tar gull, sier Tufte, som selv har tre OL-medaljer.

Eva Bakøy er professor i film- og fjernsynsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer, hun sier at det ligger et stort seerpotensial i mange av sportstjernene.

— Det norske folk er relativt interessert i idrett, og man blir jo nysgjerrige på menneskene, sier hun.

Bakøy påpeker at mange av programmene kjendisene er medvirker i har fokus på det fysiske, noe som gjør dem godt egnet.

Tufte er tror en faktor er at idrettsstjernene er noen folk kjenner til fra før.

- Det handler om gjenkjennelse, i tillegg ser man kanskje på idrettsfolk som staute, ærlige og modige, sier han.

Tv-skjermens muligheter

Det er ingen godt bevart hemmelighet at det finnes mange kanaler og programmer som er fornøyde med å knytte til seg kjente idrettsprofiler på utkikk etter en ny karrière.

Sportsprogrammer er en opplagt plattform. Listen over idrettsnavn i kanalenes idretssatsninger er, ikke overraskende, lang. I de senere årene dukker de som har lagt fotballskoene eller skiene på hyllen stadig oftere dukket opp i alle typer programmer.

Med fare for å glemme veldig mange:

  • Susann Goksør Bjerkrheim, tidligere stjerne på håndballbanen, er aktuell som programleder i Lenket på NRK. Hun har tidligere vært å se i blant annet Mesternes Mester , Skal vi danse , 4-stjerners reise og som ekspert-kommentator for NRK.
  • Tidligere proff-syklist Dag Otto Lauritzen har ledet flere programmer på TV2. Dropped , På hjul med Dag Otto , På tur med Dag Otto og TV2 Sporty . Han vant også den første sesongen av Mesternes Mester på NRK.
  • Tidligere fotballspiller Freddy dos Santos har i tillegg til å være fotballekspert TV2 vært programleder for The Amazing Race Norge og Skal vi stupe .
  • Odd-Bjørn Hjelmeset, kjent som humørspredende skiløper, har ledet Ingen grenser på Tv2 .
  • Eks-snøbrettkjører Daniel Franck har vært programleder for Fangene på fortet på TV3 i to sesonger. I tillegg vant han Mesternes mester på NRK i 2010.
  • Ailo Gaup kom på tredjeplass i Mesternes mester i 2011, men leder i høst Råskap på TV3. Et program hvor idrettskjendiser konkurrer om hvem av dem som er råest.
    I tillegg til de som leder programmene finnes den knapt en sportskjendis, eller kjendis for øvrig, i vårt ringe land som ikke har vært innom minst ett realityprogram. Det er flere serier dedikert til konkurranser mellom tidligere atleter. Dropped , Mesternes mester , Best av de beste og Råskap er noen av dem.