Kultur

«Norsk» dokumentar Oscar-nominert

Store deler av etterarbeidet til kritikerroste «The Act of Killing» er gjort i Norge. Nå kan dokumentaren vinne den gjeveste prisen av dem alle.

 • Ntb
 • Martin Skjæraasen
 • Ahmed Fawad Ashraf

I 14.30-tiden torsdag norsk tid annoserte «Thor»-skuespilleren Chris Hemsworth og Det amerikanske filmakademiets direktør Cheryl Boone Isaacs hvem som er nominert til årets Oscar. Utdelingen skal ledes av TV-personligheten Ellen DeGeneres i Los Angeles søndag 2. mars.

Den norske regissøren Tommy Wirkolas «Hansel & Gretel Witch Hunters» var en av sju filmer som var nominert for beste sminke og hår. Filmen var også en av 114 produksjoner som er med i konkurransen om beste originalmusikk. Men den nådde ikke opp i noen av kategoriene.

Delvis norsk dokumentar

Det gjorde imidlertid dokumentaren The Act of Killing . Det norske produksjonsselskapet Piraya, med base i Stavanger, har gjort store deler av etterarbeidet på filmen. Filmmusikk, lyddesign og -miks norsk. Dokumentaren er dessuten finansiert med støtte fra blant andre Norsk filminstitutt og Fritt Ord.

- Vi er enormt stolte over å ha vært med å skape denne elstraordinære filmen. Innspillingen var risikofylt og svært spesiell, med livet som innsats, sier Torstein Grude i Piraya film.

Han er executive producer og co-produsent for The Act of Killing . Grude har tro på at dokumentaren belønnes med en Oscar i Los Angeles om halvannen måned.

— Den fortjener å vinne, filmen er et kunstverk uten sidestykke, sier han.

— Det blir uansett gøy å møte de andre som har deltatt i produsksjonen, blant andre Werner Herzog (anerkjent tysk regissør, produsent og skuespiller red. anm.), som er for en halvgud å regne, legger Grude, som skal være i LA under utdelingen, til .

- Ekstraordinært mesterverk

Filmen er regissert av amerikanske Joshua Oppenheimer, som er bosatt i Danmark. Den handler om folkemordet på kommunister i Indonesia på 1960-tallet, hvor opptil to millioner mennesker ble brutalt drept.

Oppenheimer lar noen av massemorderne få iscenesette seg selv og rettferdiggjøre sine forbrytelser foran kamera.

Filmkommentator Kjetil Lismoen omtaler The Act of Killing som et ekstraordinært filmverk som kan sette dype spor i filmhistorien :

Du har ikke sett en film som er maken til «The Act of Killing». Det nærmeste vi kommer en dokumentar som på lignende måter avkler et monster, må være Barbet Schroeders portrett av Idi Amin GeneralIdiA minDada:Autoportrait. Ikke siden Claude LanzmannsShoahar vi sett et like djervt forsøk på film på å si noe meningsfullt om ondskap satt i system gjennom et massemord – og levendegjøre det slik ingen arkivopptak kan. «The Act of Killing» er en moderne klassiker som vi garantert vil vende ofte tilbake til i årene som kommer.

Aftenpostens filmkritiker Ingunn Økland mener filmen er en meget sterk kandidat til prisen.

- Dette er en helt spesiell film om folkemordet i Indonesia der filmskaperne får bødlene til å rekonstruere sine egne groteske handlinger. I Norge har det vært en viss diskusjon om hvorvidt man kan være med på å ta noe av æren for denne filmen. Men den har i hvert fall norsk co-produsent og har fått økonomisk støtte av Norsk filminstitutt, sier Økland.

De andre nominerte i kategorien beste dokumentar er Cutie and the Boxer, Dirty Wars, The Square og 20 Feet from Stardom.

Ingen Ullmann i LA

Tysk-norske «To liv» med Liv Ullmann i en av hovedrollene var på shortlisten med ni filmer som ble kuttet ned til fem i kategorien over beste fremmedspråklige film. Filmen til den tyske regissøren Georg Maas nådde ikke opp.

I stedet var det danske «Jakten», belgiske «The Broken Circle Breakdown», italienske «The Great Beauty», kambodsjanske «The Missing Picture» og palestinske «Omar» som skal konkurrere omOscar-prisen for beste fremmedspråklige film.

Heller ikke bosniske «An Episode in the Life of an Iron Picker», «The Grandmaster» fra Hongkong eller ungarske «The Notebook» ble nominert.

De nominerte til Oscar 2014:

Beste film

_American Hustle

Captain Phillips

Dallas Buyers Club

Gravity

Her

Nebraska

Philomena

12 years a slave

The Wolf of Wall Street_

Beste mannlige skuespiller

Christian Bale - American Hustle

Bruce Dern - Nebraska

Leonardo DiCaprio - The Wolf of Wall Street

Chiwetel Ejiofor - 12 Years a Slave

Matthew McConaughey - Dallas Buyers Club

Beste kvinnelige skuespiller

Amy Adams - American Hustle

Cate Blanchett - Blue Jasmine

Sandra Bullock - Gravity

Judi Dench - Philomena

Meryl Streep - August: osage County

Beste mannlige birolle

Barkhad Abdi - Captain Philips

Bradley Cooper - American Hustle

Michael Fassbender - 12 Years a Slave

Jonah Hill - The Wolf of Wall Street

Jared Leto - Dallas Buyers Club

Beste kvinnelige birolle

Sally Hawkins - Blue Jasmine

Jennifer Lawrence - American Hustle

Lupita Nyong’o - 12 Years a Slave

Julia Roberts - August: Osage County

June Squibb - Nebraska

Beste regissør

David O russel

Alfonso

Alexander Payne

Steve Mcqueen

Martin Scorsese

Beste utenlandske film

The Broken Circle Breakdown - Belgia

The Great Beauty (Den store skjønnheten) - Italia

The Hunt (Jakten) - Danmark

The Missing Picture - Kambodja

Omar - Palestina

Se alle Oscar-nominasjonene 2014.

Favorittene

Økland trekker frem 12 Years a Slave, som en favoritt til å vinne beste film. Den er nominert i ni kategorier, blant annet beste film, beste regi, beste manus og beste mannlig hovedrolle.

- Dette er USAs viktigste film akkurat nå, laget av den svarte, britiske regissøren Steve McQueen. Den vinner stadig nye priser, senest natt til mandag da den fikk Golden Globe for beste drama.

I sin kommentar om filmen skriver Økland at filmen er en storslått, besnærende og direkte informativ film.

— Blant de utenlandske filmene er den italienske kandidaten, Den store skjønnheten , et moderne mesterverk som måtte bli nominert.

Hun trekker også frem Thomas Vinterbergs Jakten i samme kategori.

«The Act of Killing» gikk videre til Oscar. Den har norsk co-produsent.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ingen norske kortlistet til Oscar

 2. KULTUR

  Svenske «The Square» nominert til Oscar

 3. KULTUR

  Én film er Oscar-nominert i hele 13 av 24 kategorier

 4. KULTUR

  Alt du må vite om nattens Oscar-utdeling

 5. KULTUR

  Guide til den amerikanske rasismen på film og i serier

 6. KULTUR

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall