Kultur

Nå blir det mental trening på TV

afp000701216.jpg
  • Ann Christiansen
  • De fleste vet hva de bør gjøre for å få det bedre og prestere bedre. Utfordringen er å gjøre det, sier mentaltrener Erik Bertrand Larssen.

Mentaltrener Erik Bertrand Larssen har trent topper i politikken, næringslivet og idretten. Nå skal han bryne seg på vanlige folk i "Bertrands metode" på TV3.

— Jeg har lenge hatt lyst til å jobbe mer med vanlige mennesker. Jeg synes det er fint å få anledning å vise at dette er metoder som kan fungere for alle, uansett hvor de er i livet. Jeg mener at mye av dette er mystifisert uten grunn, sier Erik Bertrand Larssen.

Han har hatt stor suksess med bøkene Bli best med mental trening og Helvetesuka som har solgt mer enn 150.000 eksemplarer. I åtte år har den tidligere fallskjermjegeren jobbet som mentaltrener.

afp000701220.jpg

— Kan du si hva disses metodene går ut på?

— Godt spørsmål. Jeg bruker først og fremst samtalen som mitt verktøy for å endre mennesker. Hypotesen min er at de fleste vet hva de bør gjøre for å få det bedre og prestere bedre. Utfordringen er å gjøre det. Det som får oss til å endre oss, det er sterke følelser. Det er det jeg skal prøve å skape. Små endringer over tid - det er det eneste som hjelper.

For noen vil nok dette bli ganske utfordrende og brutalt, for andre en aha-opplevelse, tror han.

— Det er samtalen vi skal lage TV-format av. Det er modig av TV-kanalen å gjøre det. Vi skal prøve å visualisere det som skjer i hodene på folk.

- Det høres i utgangspunktet umulig ut?

— Ja, det er en frisk satsing, mener Larssen.

TV3 plasserer programmet i samme sjanger som Luksusfellen og Hellstrøm rydder opp - hjemme der det er fokus på at folk skal få hjelp til å endre fastlåste situasjoner.

Les også

Det skader ikke med litt mental trening

10 episoder

Erik Bertrand Larssen forteller at de er godt i gang med å finne deltagerne. Ti mennesker skal være med i serien, som har ti episoder. Erik Bertrand Larssen forteller at han skal coache dem over flere måneder.

— Jeg skal coache dem i mange, mange møter, jobbe med dem over tid slik at de kan få til det som de kanskje har drømt om lenge. Det kan være en leder som ønsker å bli en bedre leder, en utøver som ønsker å bli enda råere toppidrettsutøver, et menneske som ønsker å få bedre balanse. Vi ønsker å vise et bredt spekter fra alle samfunnslag.

afp000701218.jpg

— Hva tenker du om å eksponere folk denne måten?

— For det første er det helt frivillig. Jeg håper og tror at de som blir med, ser på det som en fantastisk mulighet. Det er et særdeles seriøst format; vi skal bistå med at et menneske får det bedre og presterer bedre. Jeg ønsker alt godt med dem jeg jobber med.

Selv om samtalen er viktigst, røper Erik Bertrand Larssen at det også vil bli utfordringer som blir "visuelt spektakulære".

- Man skal ikke brette ut sjela si?

— Nei, det tror jeg ikke. Det er utrolig hvordan vi faktisk kan bli bedre og utvikle oss som mennesker. Vi kan faktisk justere kursen vår - det er mulig å bli en bedre utgave av seg selv. I min verden blir det i en seriøs og positiv ramme. Og det er veldig viktig for meg.