Kultur

Norsk design bak «askefast»-løsning

Her er boksen som kan bli redningen for flybransjen ved et nytt vulkanutbruddet på Island. Bak står to norske designere og et norsk teknologiselskap.

Skjermbilde2014-08-25kl.15.15.16-HLg9tgArds.jpg

 • Arve Henriksen
  Journalist

vulkan4-LWpUUTCRKe.jpg

Skjermbilde2014-08-25kl.15.15.30-Kg0L5nhbN8.jpg

Dette er den norskdesignete boksen som skal hjelpe flybransjen for å unngå å bli askefast på Island. Her er «NicAir II» avfotografert ved vulkanen Karymsky ved Kamchatka i Russland. Petteri Ahonen, Nicarnica Aviation AS

— Vi har fått en del oppmerksomhet på grunn av instrumentets design.

Det sier Ove Bratsberg, administrerende direktør i det norske teknologiselskapet Nicarnica Aviation. De har spesialisert seg på infrarøde og ultrafiolette sensorløsninger.

Instrumentet han viser til, «NicAir II», inneholder avanserte sensorer og kameraer som skal oppdage vulkansk aske på et tidlig stadium.

Nå frykter forskere på Island et nytt kraftig vulkanutbrudd, denne gangen i Bardarbunga-vulkanen. Nylig mottok forskerne på vulkanøya tre Nic Air-kameraer, som er utplassert i nærheten av de største vulkanene.

Les også:

Les også

Risikonivået senket for flytrafikk over Island

At valget falt på den norske teknologien skyldes mye designet.

Se bra ut

— Slike måleinstrumenter brukes jo av forskere og er ofte en sort metallboks. Vi ønsket derfor tidlig å koble inn industridesignere. I tillegg til at dette er et høyteknologisk produkt, som må tåle mye, skal det også treffe et marked. Derfor er det viktig at det ser bra ut, og at bransjen synes det er å kult å kjøpe det, sier Brattsberg.

Ved Design- og arkitekthøyskolen på Kjeller fant de industridesignerne Nima Shahinian og Anders Aannestad. De fikk jobben med å designe boksen som rommer den avanserte teknologien.

— De har designet en veldig funksjonell boks i forhold til våre behov. Nylig presenterte vi den i Russland, og tilbakemeldingene var veldig gode, ikke minst på selve designet, sier han.

Samarbeidet med forskerne på Island er i forbindelse med et større prosjekt for overvåking av vulkanutsatte områder i regi av EU, kalt «Futurevolc».

Hjelper flybransjen

— Anders har stått for 3D-utviklingen, mens jeg har tenkt form og konsept. Det er et høyteknologisk produkt som skal tåle mye. I tillegg til at boksen skal være funksjonell, skal den også være pen å se på, sier industridesigneren Nima Shahinian.

I fjor mottok han Norsk designråds «Design for alle»-prisen for sin helt spesielle stikkontakt.

Les også:

Les også

- Først fikk jeg fullstendig panikk, så kom angsten

NicAir vil ved hjelp av sine sensorer og kameraer oppdage mengde, tetthet og hastighet på vulkansk aske på et tidlig stadium. Dette vil blant annet bidra til å bistå flybransjen, ved at de får beskjed om det er aske i luften før de letter.

— Det er utrolig hva slags felt du blir involvert i som designer. Utfordringen var å få boksen tilstrekkelig tett. Derfor består den bare av tre deler, også for å spare vekt. Hovedrammen i midten er et sømløst stykke aluminium, mens vi har montert to elokserte aluminiumsdeksler på hver side, sier Shahinian.

Boksene er designert i ulike farger, både limegrønt, oransje, rødt og rosa. Det er heller ikke tilfeldig.

— Fargevalget er gjennomtenkt. Disse fargene er valgt fordi de er synlige og de reflekterer varme og lys godt, sier han.

arve.henriksen@aftenposten.no

Relevante artikler

 1. VITEN

  Norges aktive vulkaner kan danne nytt land

 2. ØKONOMI

  Norsk ultralyd inntar én av verdens største mobilprodusenter

 3. A-MAGASINET

  Hun vet hva du bør ha på gulvet. Og hva du bør unngå.

 4. SPORT

  Rakettforskere skal sikre norsk hoppsuksess

 5. DIGITAL

  Teknologinyhetene som vil prege 2020

 6. A-MAGASINET

  Paula er profesjonell matsmaker. Kan hun hjelpe oss alle til å spise bedre?