Kultur

AUF-leder reagerer på «actionpreg» i 22. juli-trailer

Tirsdag slapp Netflix traileren til filmen «22 July». Både AUF og Støttegruppen etter 22. juli har fått reaksjoner for trailerens «actionpreg».

Jonas Strand Gravli (t.h.) spiller Viljar Hanssen i Netflix-filmen «22 July». Traileren som ble sluppet tirsdag har skapt reaksjoner blant de berørte av terrorangrepene. Foto: Erik Aavatsmark / Filmfestivalen i Toronto / NTB scanpix (Erik Aavatsmark/Netflix via AP)

 • NTB

Jonas Strand Gravli spiller Viljar Hanssen i Netflix-filmen "22 July». Filmen er basert på Åsne Seierstads bok «En av oss». Den følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen og om terroristens advokater. Foto: Erik Aavatsmark / Filmfestivalen I Toronto / NTB scanpix

Ola G. Furuseth spiller Jens Stoltenberg i Netflix-filmen "22 July». Filmen har verdenspremieren under filmfestivalen i Venezia onsdag. Foto: Erik Aavatsmark / Filmfestivalen I Toronto / NTB scanpix

Filmen har premiere under filmfestivalen i Venezia onsdag. Tirsdag ble traileren sluppet. Den er snaut to og et halvt minutt lang og inneholder flere sterke bilder fra dramatiseringen av terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Anders Behring Breivik, i filmen spilt av Anders Danielsen Lie, er også viet mye oppmerksomhet i traileren.

AUF-leder Mani Hussaini sier flere av ungdomspartiets medlemmer har reagert på «actionpreget» i traileren.

– Mange er usikre på om den vil formidle den dagen og det som fulgte på en riktig måte, sier han til NRK.

 • Her kan du se traileren.

Leder Lisbeth Røyneland i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli sier at også hun har fått reaksjoner fra berørte etter angrepene.

– Reaksjonene jeg har fått hittil er at traileren var ganske sterk, og at flere vil skjerme seg fra den. Vi får se hvordan reaksjonene blir på selve filmen når den vises i morgen, sier Røyneland.

Røyneland oppfordrer nå til varsomhet fra mediene og andre kanaler som omtaler filmen.

Netflix opplyser at filmen vil få premiere på Netflix 10. oktober i Norge. Filmen skal også vises på enkelte kinoer i USA samt på filmfestivalen i Venezia onsdag denne uken. Hvorvidt filmen blir vist på kino i Norge, er foreløpig ikke avklart.

«Jason Bourne»-regissør Greengrass har skrevet og regissert filmen, basert på boken «En av oss: En fortelling om Norge» av Åsne Seierstad. Den følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen og om terroristens advokater.

Les mer om

 1. 22. juli
 2. AUF
 3. Film

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Se traileren til den nye 22. juli-filmen

 2. KULTUR

  Den nye 22. juli-filmen kommer på Netflix neste uke

 3. KULTUR

  Regissøren om «22 July»: – Dette er en film om det norske demokratiet

 4. KULTUR

  Anmeldelse av «22 July»: Overhodet ikke en underholdende actionfilm

 5. KULTUR

  Anders Danielsen Lie: – Jeg har endret syn på Behring Breivik

 6. KRONIKK

  Noe ble borte i den nasjonale fortellingen om 22. juli. Netflix-filmen synliggjør hatet mot arbeiderbevegelsen