Kultur

Kong Håkan den største

Nordens ypperste rockeartist Håkan Hellström slipper ny EP. Han leverer fortsatt i en klasse for seg.

 • Robert Hoftun Gjestad
  Robert Hoftun Gjestad
  journalist

Vår vurdering:

6 av 6
Slik så det ut da Håkan Hellström spilte på Ullevi i hjembyen Göteborg for to år siden. I juni fyller han stadion to ganger, foran tilsammen 140.000 mennesker.

«Jag har letat, sen jag var liten, efter stigen, till toppen av världen. Mamma sa, min lille bastard, du är en gåva från en prins på genomresa, gör nåt jag aldrig klara, stig till toppen av världen, där änglar leker. Res dig efter varje smäll, du har en ängel på din axel, din tid kommer».

Håkan Hellström (42) synger ordene med innlevelse og energi i «Din tid kommer», den første og beste av fire låter på sin nye EP 1974 . For øvrig året han ble født.

Det kan være at Håkan her skuer tilbake til tiden som bassist og trummis i ny-orkesteret Broder Daniel på slutten av 1990-tallet. Det var en lite tilfredsstillende periode bak på scenen for en mann med et stort uttrykksbehov. Resultatet ble oppbrudd, og en solokarrière som gikk rakt til himmels med låten og debutalbumet Känn ingen sorg för mig Göteborg høsten 2000.

Tiden var definitivt kommet for Håkan. Siden har han vært der, på toppen i nordisk rock.

Hør ukens låter:

To ganger Ullevi

I 2016 er Håkan Hellström større enn noen gang. Første helg i juni fyller han Ullevi stadion i hjembyen Göteborg to ganger, og entrer scenen foran tilsammen 140.000 mennesker. Skal man dømme etter pågangen, kunne han fylt stadion minst én gang til.

I forkant slipper han fire låter som viser hvorfor.

Låtene er hans første nye siden det fantastiske albumet Det kommer aldrig va över för mig fra 2013, og følger den musikalske og tekstlige veien derfra. Det handler om mulighetene som ligger foran en i livet og byen man bor i, om det er Göteborg, Oslo eller Helsinki. Om ung kjærlighet, om euforien man opplever sammen, og om det fortvilte vemodet man fylles med når den kjære går en annen vei.

Teskten til «Din tid kommer».

Det handler om å se bakover og fremover i tid på én gang, på en vei som ikke går enkelt rett frem. Et fullt ut menneskelig univers som Håkan Hellström har skrevet Nordens beste tekster om de siste femten årene. Akkurat slik han gjør det i åpningslåten her, i «Din tid kommer»:

«Det finns en plats, jag vet att ingen bryr sig om den, den är bara min bakom ögonlocken. Skulle tatt dig dit om vägen var rak, men vägen är skruvad som en psykopat min vän».

Humor og biografi:

Les også

«Det er tydelig at Joddski og hans makkere har hatt det gøy i studio»

Funderinger fra en parkbenk

Den svenske anmelderen Anders Dahlbom traff da han skrev om Håkans tekster på femtealbumet För sent för edelweiss i 2008. For øvrig albumet der man første gang møter den mer voksne og tilbakeskuende Hellström, som da snart skulle bli tobarnsfar.

Dahlbom skriver: «...texterna är mil från eufori och dans, dans, dans. «Parkbänken är aldrig långt borta» är huvudtemat när Håkan driver omkring i hemstaden och funderar över hur det kunde gått om inte framgången knackat på».

Akkurat. For selv som underdog med suksess, slipper aldri tanken om det motsatte for Hellström. Frykten for å bli sittende fast på parkbenken med taperne. Han var aldri spesielt flink der bakerst i klasserommet på skolen, og selv om han spilte venstreback for fotballklubben GAIS som ung, var det rocken som reddet ham.

Ser man ansiktene hos de 67.349 personene som fylte hjembyens Ullevi stadion en junikveld for to år siden (triumfkonserten ble filmet), skjønner man at fryktelig mange er happy for akkurat det.

Triumfen for to år siden:

Les også

Håkan Hellström spilte for nesten 70.000 i Göteborg

Treffer svært bredt

På et nesten merverdig vis treffer Håkan Hellström rett i hjertet hos både unge og eldre fans. Hos unge som «ramlar omkull» ut i livet, for å låne fra én av de beste og viktigste låtene på debutalbumet. Og hos oss eldre, som hardnakket hevder at «jag tänker aldrig dö nei, det kommer aldrig va över för mig», som han trøstesang for tre år siden.

Håkan Hellström (42), klar for dobbel Ullevi i juni.

Det handler om kjærligheten. Den brennende og tidvis vonde kjærligheten som Håkan synger aller mest om i sine låter. Også her, i knallsterke «Brinner in the shit»:

«Glaset är fullt av fimpar, druckit aska i timmar, bränt alla kärleksbrev så du håller dig varm. Du är rätt wicked, men rar, du är ingen man faller för, nej man bara kraschar in och dör. För du är en stjärna, brinner in the shit när du dansar».

Det er rått, direkte, vondt og høyst gjenkjennelig for veldig, veldig mange. Selv for hvite menn som pusher 50, og som kan bruke Hellströms tredje nye låt «Hon är en runaway» som et påskudd for å drømme seg tilbake til ungdommens somre:

«Sweet som en båt rullar på öppet hav, rullar jag i min babys armar, fast vakten sa inget sex på gräset, snälla!».

Den musikalske «låneren»

Så var det musikken. Ifølge artistens side på Facebook spiller Håkan Hellström pop, indiepop og rock. Hadde man lagt til visesang og en anelse av soul, hadde beskrivelsen rommet alt.

Få om noen er blitt mer beskyldt for å rappe fra andre artister enn svensken. Tidvis med rette, for han har oversatt tekstlinjer direkte og spilt musikk som ikke skjuler noe. Tidligere nevnte «Det kommer aldri va över för mig» har for eksempel både gitaren og pianoet fra U2s «New year's day» over hele seg. Mens 2013-låten «Du kan gå din egen väg» ikke akkurat nekter for å være en hyllest til Fleetwood Macs «Go your own way».

 • Se videoen til «Din tid kommer» her.
  Gjennom 1974 er det ingen slike tydelige «lån» eller musikalske referanser, men det betyr ikke at Håkans fengende indierock ikke ligner andre også denne gangen.

Det er mye i instrumentering og produksjon som minner om både pop og rock fra 80-tallet, slik flere låtanmeldere i hjemlandet har påpekt. Sistelåten «Lämna mig inte i det här skicket» er for eksempel en nydelig, synthdrevet ballade som oppsummerer innholdet:

«Nej, kärleken dör som en gris, i blod, i smuts och i panik».

Likevel er det kanskje mer og mer Bruce Springsteen og hans E Street Band som med fylde siver inn i lydbildet som inspirasjon. Bruce burde ofret en arm for en like melodisk som energisk låt som «Brinner in the shit», som fra den rolige starten utvikler seg til en enorm soulrocker komplett med saksofon og fantastisk koring.

Eller den orkestrerte svaien i refrenget på «Hon är en runaway», om alt det som skal ordne seg lenger frem.

Går mot ny «peak»

Disse låtene vil gi gåsehud for oss som fikk tak i én av de 140.000 billettene til Ullevi stadion 4. og 5. juni. På samme måte som konsertens sannsynlige åpningslåt «Din tid kommer» vil gjøre det med sitt duvende driv.

Resten av konsertene tegner til å bli en triumf som for to år siden, da Håkan Hellström ifølge seg selv «peaket» karrièren. Det stemmer selvfølgelig ikke, for det musikalske vidunderbarnet leverer fortsatt i en klasse for seg.

I august kommer sannsynligvis hans åttende studioalbum også.

Les også

 1. «Et av Håkan Hellströms aller aller beste album»

 2. Håkan Hellströms tanker om tiden og kjærligheten

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. Bruce Springsteen
 3. Pop (musikk)
 4. Håkan Hellström