Einar Selvik fikk 1600 russere til å synge på gammelnorsk og ønske seg til Hel

Av full hals gauler 1600 russere til strofene fra Håvamål, en kort gåtur fra Putins kontorer i Moskva.

  • Per Anders Johansen

— Deyr fe, deyja frændr, deyr sjalfr it sama. Ek veit einn, at aldrei deyr: dómr um dauðan hvern!

Det gjaller på norrønt tungemål over den nedlagte fabrikken Røde Oktober i hjertet av Moskva.

Einar «Kvitrafn» Selvik og den norske bandet Wardruna viser hengivne russere strake veien til Hel.

Det henrykte russiske publikumet synger vers fra Håvamål på rams, i likhet med flere andre vers fra gamle Edda.

Anatolij og hans kamerater har tatt turen helt fra Sibir.

— Vi har reist over 2200 kilometer fra liten by ved Omsk for å få med oss Einar. Wardruna er vårt store forbilde, sier Anatolij.

— Det gjør ingenting å reise så langt. Dette er en magisk kveld i Moskva.

Vikingfeber på steppene og i Moskva

-Deyr fe, deyja frændr, deyr sjalfr it sama, gjaller det på norrønt tungemål over den nedlagte fabrikken Røde Oktober i hjertet av Moskva. De henrykte russiske fansen av Warduna synger hele 76. og 77. vers i Håvamål på rams en liten gåtur fra Kreml.

Dima fra Novomoskovsk kaster genseren, blotter noen norrøne tatoveringer, og stirrer olmt på Aftenpostens korrespondent som filmer de syngende, norrøne russerne med mobilen.— Slutt med det tullet, og lytt heller til musikken, sier Dima strengt.

Så strekker han armene ut, lener hodet tilbake og synger videre på klingende Håvamål.

- Du er løyst frå banda som batt deg, raller det fra salen.

De fleste av fansen er helt vanlige russiske jenter og gutter som beholder klærne på – bortsett fra at de fleste åpenbart tenner på gammelnordiske gudedikt.

De unge russerne betaler like mye for konsertbilletten som for orkesterplass på historiske Bolshoi med verdens fremste dansere og sangere.

Denne videoen om to trofaste venner i Moskva er sett av over 120.000 Aftenposten-følgere:

Les også

Førerhunden mistet synet, da måtte blinde Igor vise vei

Bukkehorn gjallet over Røde Oktober

Etter to timer med bukkehorn, lur, hardingfele, munnharpe, og historiske instrumenter som taglharpe, hjorteskinnstrommer, beinfløyter og Norges eldste strengeinstrument Kravik-lyren, rister det i veggene i Røde Oktober. Russerne vil synge mer gammelnorsk.

"Jeg følte det som om jeg var i en mystisk, mørk, tåkefylt og regnvåt skog. Og i en lysning står Wardruna og utfører hedensk ritualer og gir oss kraftig energi. Det kan ikke beskrives", skrev en russisk jente på VKontakte-gruppen etter konserten.

På det sosiale nettstedet følger 11.000 fans sine norske musikkhelter.

Wardruna-gruppen har til og med flere medlemmer enn den store fanklubben til superpopulære skiskytter Ole Einar Bjørndalen.

En søndag i Sibir gikk presten amok. Det skulle han ikke ha gjort:

Les også

Presten prylte mannen på åpen gate. I Russland blir kirken mektigere for hver dag

— Overveldet av reaksjonene

-Russerne er veldig direkte og lidenskapelig. Reaksjonene er overveldende. Dette er første gang noensinne at vi har gjort et ekstranummer, sier Einar «Kvitrafn» Selvik i Wardruna.

— Helt fantastisk. Rått, sier Einar «Kvitrafn» Selvik til Aftenposten etter konserten natt til mandag.- Russerne er veldig direkte og lidenskapelige. Reaksjonene er overveldende. Dette er første gang noensinne at vi har gjort et ekstranummer. De fortjente virkelig det, sier Selvik.

Hvordan klarer du å få 1600 russere til å synge Håvamål og ønske seg til Hel?

— Jeg tenker at vi har parallelle kulturer. Går du langt nok tilbake i vår historie, så har vi en felles arv. Det tror jeg folk føler. Selv om vi er pakket inn i det norrøne, så er det universelle temaer. Forholdet til natur, forholdet mellom mennesker og om noe som er større enn oss selv, enten det er religiøst eller ikke, sier han.

Her åpner russerne en ny dør til verdensrommet:

Les også

Putin har bygget en by med25.000 innbyggere for å vinne kampen om kosmos

Norrøn musikk når millioner unge

IMG_9865_doc6pgbqkf11wlzegkh8r3.jpg

Selvik startet det musikalske prosjektet Warduna i 2003, hvor han lager musikk basert på runer, gamle vikinginstrumenter og tekster på norsk, gammelnorsk og norrønt.— Jeg begynte selv med Wardruna fordi jeg følte et savn etter at flere tok tak i denne delen av vår kulturarv, og fortolket det norrøne på egne premisser med relevante instrumenter, språk og lyder, sier Selvik. Denne uken ble han også nominert til en spellemannspris.

— Ærlig talt så trodde jeg at dette kom til å bli sært den gang jeg begynte. Derfor er det helt utrolig å oppleve slik respons.

I Moskva hadde han også med seg Lindy-Fay Hella, Eilif Gundersen, Arne Sandvoll, Jørgen Bønstu Nyrønning og Hans Christian Dalgaard.

I Ragnar Lodbroks kjølvann

Ærlig talt så trodde jeg at dette kom til å bli sært den gang jeg begynte. Derfor er det helt utrolig å oppleve slik respons, sier Einar «Kvitrafn» Selvik i i det norske bandet Wardruna, som synger på norrønt og bruker eldgamle nordiske instrumenter i musikken.

En viktig årsak til at det norske bandet trekker fulle hus i Moskva, er den store irsk-canadiske vikingserien The Vikings om vikinghelten Ragnar Lodbrok.Når bandet fremfører sanger som "Helvegen" og "Fehu", som spiller en viktig rolle i filmserien, rister det bokstavelig i salen.

"Vikings" 7 millioner TV-seere bare i USA og Canada, og «Kvitrafn» har selv vært med i flere episoder og fremført sine sanger.

— Jeg merker at folk knytter seg veldig personlig til musikken. Tankene, følelsene og ånden som ligger bak er like viktig som musikken selv, sier Selvik til Aftenposten.

Fryktet russiskortodokse ekstremister

Da Wardruna fremførte sangene "Helvegen" og "FeHu", ristet det i veggene i den nedlagte fabrikken Røde Oktober i Moskva. En viktig årsak til at bandet trekker fullt hus i Moskva, er den store irsk-canadiske vikingserien «The Vikings» om vikinghelten Ragnar Lodbrok.

Dyrking av norrøn kultur, hedendom og mytologi er ingen spøk i Russland, hvor ekstreme russiskortodokse grupper som "Folkets katedral" har angrepet musikere og stoppet konserter, også med utenlandske band.Forrige uke måtte metalbandet Belphegor stoppe en turne i St. Petersburg etter dødstrusler og pålegg om å fjerne kors og skulpturer, samt skru av sangerens vokal fordi dette kunne krenke kristne troende.

Selv om Wardruna har et helt annet budskap og musikalsk innhold, skapte dramatikken i St. Petersburg bekymring før konserten til nordmennene.

"Ikke la de religiøse ekstremistene tie oss i hjel", skrev fanklubben, og oppfordret alle til å være forsiktig på sosiale medier, slik at russisk påtalemyndighet ikke skulle få noe påskudd til å reagere.

Les også

For å stoppe terrorister vil Putin skanne ansiktet til alle på metroen

Synger bare på norrønt

Ihuga russiske fans nektet å forlate fabrikken i Moskva før de fikk møte Wardruna etter konserten og sikre seg en autograf av sine norske norrøne musikkhelter.

Anatolij og Sergei fra Omsk i Sibir spiller selv i bandet "Nytt Land", og bruker i likhet med Wardruna bare gamle norske instrumenter.De fikk æren av å varme opp for nordmenene. "Nytt Land" fremførte også alle sangene på norrønt versemål fra gamle Edda.

— Hva får jenter og gutter fra Sibir til å synge på gammelnorsk?

— Vi kjenner oss igjen i musikken, lydene og instrumentene. Vi føler også at dette ligger nær sjamanisme, noe som har sterke røtter i Sibir, sier Anatolij.

Tirsdag var den begeistrede russiske fansen allerede i gang på sosiale medier med å planlegge tur til høvdinggravene i Borre i Vestfold for oppleve Wardruna på hjemmebane.

"Det er dyrt i Norge. Men det er et fint land å bo i telt som turist", skriver ildsjelene.

Derfor kan det godt dukke opp russere som snakker gammelnorsk langs Oslofjorden i sommer.