Oslo politidistrikt henlegger saken mot Black Box Teater

Politiet har besluttet at saken mot Black Box Teater henlegges fordi intet straffbart forhold er bevist. Det skulle bare mangle, sier kunstnernes advokat.

Black Box Teater på Grünerløkka i Oslo.

«Oslo politidistrikt har i samråd med Oslo statsadvokatembeter gjort en ny vurdering av saken mot Black Box Teater og de som er anmeldt, og besluttet å respektere Oslo tingretts kjennelse av 13.03.19. Dette innebærer at anken til lagmannsretten trekkes. Beslutningen vil formaliseres mandag morgen», skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Politiet har besluttet å henlegge saken mot Black Box Teater, fordi intet straffbart forhold er bevist, opplyser Oslo politidistrikt.

– Det skulle bare mangle. Dette skulle ha vært konklusjonen for mange måneder siden. Det er godt for mine klienter å slippe å ha dette hengende over seg lenger, sier kunstnernes advokat, Jon Wessel-Aas, til Aftenposten.

Det ble denne uken kjent at teatersjefen og tre kunstnere bak forestillingen «Ways of Seeing» hadde blitt siktet for å ha krenket privatlivets fred.

De fire ble opprinnelig siktet for brudd på straffelovens paragraf 267, som omhandler krenkelser av privatlivets fred.

Les også

Les Aftenpostens teateranmelders kommentar: Forestillingene bør anmeldes i avisen, ikke til politiet

Kunstnernes advokat, Jon Wessel-Aas, mener saken burde vært henlagt for flere måneder siden.

Ba om å få lov til å ransake hjem og kontor

Siktelsen ble tatt ut dagen før PST slo til og pågrep samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og ransaket parets hjem i Oslo.

Politiet ba Oslo tingrett om tillatelse til å ransake hjemmene og kontorene til teatersjefen og de tre kunstnerne, og om tilgang til mobil, PC og sosiale medier. Formålet var, ifølge Oslo tingretts beslutning, at politiet ønsker å «komplementere» omfanget av videoopptak som allerede er sikret, for å få kontroll på materialet og vurdere krenkelsens art».

Oslo tingrett avslo ønsket om å ransake. Politiet anket avslaget inn for lagmannsretten, men anken blir nå trukket.

Teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland var en av de fire som ble siktet for å krenke privatlivets fred.

Teatersjef: – Bør aldri skje igjen

– Jeg er glad på vegne av Norge, for kunstnerne av «Ways of Seeing», Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban, og for Black Box teater. Dette er gode nyheter, sier teaterdirektør Anne-Cécile Sibué-Birkeland til VG.

– Dette viser hvor skjør ytringsfriheten er, og at vi må beskytte den hver dag. Den kan ødelegges enkelt, og den er ikke nøytral. Dette var et tydelig angrep på ytringsfriheten. Det bør aldri skje igjen, legger hun til.

Overfor VG uttrykker kulturminister Trine Skei Grande (V) glede over henleggelsen.

– Dette er jeg veldig glad for. Det var en anmeldelse som forundret en del av oss, sier Skei Grande til avisen.

Anmeldt av justisministerens samboer

Det er justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen, som i desember i fjor anmeldte teateret og kunstnerne bak forestillingen.

Årsaken er at forestillingen Ways of Seeing inneholder videoopptak av Wara og Bertheussens hjem i Oslo. Disse opptakene var gjort uten parets tillatelse.

Bertheussen ble torsdag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og siktet for å ha fingert et angrep mot parets felles bolig.

Bertheussen sier hun ikke har noe med hendelsene å gjøre, og nekter straffskyld.

Bertheussens advokat, John Christian Elden, opplyser at de er informert om henleggelsen gjennom mediene.

Advokaten er ikke overrasket over avgjørelsen.

– Det er ikke veldig overraskende at de henlegger en siktelse de selv har tatt ut mot selve teaterstykket. Det hadde vært bedre om politiet fokuserte på kjernen i anmeldelsen om hensynsløs atferd og fredskrenkelse ved innehentingen og filming mot soverom på privat eiendom, skriver Elden i en tekstmelding til NTB.

Bertheussens advokat, John Christian Elden, er ikke overrasket over henleggelsen.
Les også

Siktet Black Box-sjef: – Vil sette opp stykket på nytt

Forsvarte omgjørelse senest søndag

Statsadvokat Andreas Strand omgjorde Oslo politiets tidligere avgjørelse om å henlegge Bertheussens anmeldelse av Black Box Teater.

Overfor NRK forsvarte han beslutningen slik:

– Anmeldelsen fra Bertheussen inneholdt informasjon som jeg mener det var rimelig grunn til å ettergå. Jeg har ikke sett stykket og er ikke kjent med hvilket filmmateriale som der ble presentert eller på hvilken måte dette ble presentert. Avgjørelsen om omgjøring ble tatt utelukkende basert på det som fremkom i anmeldelsen, sa Strand til NRK.