Kultur

Når Tuva Novotny debuterer som filmregissør, er det viktigste å få oss til å snakke om psykisk helse

KØBENHAVN: – Jeg har selv erfart hvor mye de kan bety, de direkte ordene: Hvordan har du det? Har du tunge tanker? Så enkelt, sier filmskaper Tuva Novotny (38) i samtale med Finn Skårderud.

– Jeg har selv opplevd en taushetskultur, hos venner, familie og kolleger. Hvordan snakker vi om ubehaget? I denne filmen ønsket jeg å forske i gråsonene og blindsonene, sier Tuva Novotny. Foto: Tor G. Stenersen

  • Finn Skårderud
    Forfatter, psykiater og professor

– Vi trenger utdannelse, sier Tuva Novotny. Vi trenger verktøy til å finne de enkle ordene om det vanskelige, noen formuleringer som kan åpne.

Skuespiller Tuva Novotny debuterer som filmregissør med Blindsone. Lanseringen er glamourfri. Det er temaet som skal løftes frem. Filmen er et lavterskeltilbud på lerret. Blindsone begynner på håndballtreningen. Tea, 13 år, står over dusjingen og går så hjemover med sin venninne. De snakker om skolen. Tea er åpenbart en svært omsorgsfull jente. Hjemme tar hun seg litt mat, mens moren legger lillebroren.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.