Kultur

- De føler fysisk ubehag av å koble seg av Internett

Tre uker uten internett gjorde at forskningsdeltagerne opplevde abstinenssymptomer under et forskningseksperiment ved NTNU.

Professor Aksel Tjora lot et testpanel være uten nett-tilknytning over flere uker. - Mange ble fysisk uvel, forteller han. Rune Petter Ness

 • Anna Lian

Det er professor Aksel Tjora ved NTNU som står bak prosjektet der 14 deltagere, som i utgangspunktet brukte internett daglig, skulle leve i tre uker helt «offline».

Deltagerne ble intervjuet både underveis i studien og i etterkant, og svarene var ikke helt som forventet, forteller Tjora til Adresseavisen.

— Antagelsen vår var at de som deltok, ville komme til å føle et veldig savn etter sosiale medier, men det slo egentlig ikke til, forteller han.

I stedet var det andre funksjoner de savnet mer. Tjora oppdaget at det verste var å ikke kunne bruke nettet til å sjekke praktiske ting deltagerne lurte på i hverdagen.

- Det kunne være å sjekke bussruter, Wikipedia eller å bestille treningstime med mobilen. Slike ting. Denne irritasjonen vedvarte under hele perioden, mens facebookabstinensen gjerne gikk over etter et par-tre dager, sier han.

Tjora forteller at deltagerne opplevde et fysisk ubehag ved å ikke kunne logge seg på når de ville.

Ekstremt vanedannende

- Internett er ekstremt vanedannende, og deltagerne rapporterte at de hadde fysiske reaksjoner på at de ikke kunne sjekke nettet.

Mange av deltagerne opplevde eksperimentet som positivt, og pekte på at de fikk tid til å gjøre andre ting, og at de ble mer sosiale.

— Flere sa at de ønsket å endre på internettvanene sine etter at de deltok i studien, men da vi sjekket hvordan det hadde gått med de gode intensjonene en tid etterpå, viste det seg at det kun var én som hadde klart å endre vanene.

- Et skifte

Tjora mener utilgjengelighet er vår tids store knapphetsgode, og tror det er i ferd med å bli det nye statussymbolet i arbeidslivet.

— Jeg tror det kommer et skifte nå. I en del år har det vært slik at det å være tilgjengelig betyr at man er viktig og nødvendig, men samtidig har man begynt å se at tilgjengelighet er et tveegget sverd, der baksiden er at det blir vanskeligere å skille mellom jobb og fritid, sier sosiologiprofessoren til Adresseavisen.

Han peker på at den teknologiske utviklingen har gått så raskt de siste årene at folk får stadig færre unnskyldninger for ikke å jobbe til alle døgnets tider.

- Grensen mellom å kunne jobbe overalt og det å måtte jobbe overalt er i ferd med å forsvinne, mener han.

Mange arbeidsgivere har fått på plass tekniske løsninger slik at man enkelt kan jobbe hjemmefra, og det er ikke uvanlig at ansatte disponerer både lesebrett og smarttelefoner som jobben betaler. I tillegg kommer nå 4G-nettet som Tjora tror vil gjøre det enda vanskeligere for folk å sette begrensninger på arbeidstiden sin.

- 4G-nettet gjør at man kan sende større filer over mobilnettet, og man kan også bruke det til videokonferanser, for eksempel. Hvis arbeidsgiveren din betaler for mobilbruken, så finnes det ikke noen unnskyldninger for å si nei, sier han.

Professoren mener det er tendensene i de frie og selvstendige yrkene som setter trenden for hva som gir økt status i arbeidslivet.

Knapphetsgode

— Man kan vel også diskutere klasseaspektet rundt dette. Til å begynne med var det de yrkene som hadde stor grad av selvstyre som fikk hjemmekontorløsninger. Nå kan langt flere jobbe overalt, og da vil det ikke lenger ha like stor status, påpeker Tjora.

For status innebærer å ha tilgang på et knapphetsgode, og det kan man neppe kalle hverken lesebrett eller smarttelefoner.

— I dag vil konsentrert tid uten e-post eller telefoner være et knapphetsgode for de aller fleste. Vi ser at de fleste bedrifter har større produksjonskrav enn tidligere og resultatkontroll på det aller meste, så de ansatte som har mulighet til å kunne skjerme seg i en periode, vil få større status, mener han.

 1. Les også

  Oslopolitiet skrev «Årets tweet»

 2. Les også

  Våpenprodusent har laget «Google for spioner»

 3. Les også

  Ankom Oscar-utdelingen i Hennes & Mauritz-kjole... og smykker verdt 4 millioner kroner

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nobelprisvinner beklager nedsettende kvinnekommentarer på Trondheim-arrangement

 2. KRONIKK

  Evne til dybdelæring blir stadig viktigere og stadig mer utfordret

 3. VERDEN

  De blir færre og eldes raskere enn noen andre. Nå tar landet et grep som tidligere var utenkelig.

 4. VITEN

  Er det grenser for hva du kan huske?

 5. ØKONOMI

  Paul har søkt tusenvis av jobber: – Jeg føler meg diskriminert

 6. KARRIERE

  Sjefen din sjekker deg på nett. Slik fremstår du best mulig