Kultur

Norsk youtubefilm med falske koronapåstander gikk viralt. Nå er den fjernet.

En norsk film, med flere falske koronapåstander, ble sett av titusenvis. Nå har Youtube fjernet filmen.

«Covidfilmen 2020» gikk viralt på Youtube. Nå er den fjernet.
 • Anders Veberg
  Anders Veberg
  Journalist

Den norske videoen «Covidfilmen 2020» gikk viralt på Youtube. Nå er den fjernet. Det opplyser Google i en e-post til Aftenposten torsdag. Youtube og Google eies begge av selskapet Alphabet.

Årsaken er at filmen brøt med flere av Googles retningslinjer om viruset og feilinformasjon.

Filmen presenterte flere påstander om koronaviruset. Blant annet at testene ikke er til å stole på, og at pandemien ikke er så dødelig som det hevdes.

Les også

Bakgrunn: Norsk youtubefilm som trekker koronafakta i tvil, er sett av over 90.000. Nå advarer ekspert.

En rekke feil og misforståelser

Faktasjekksiden Faktisk.no har gått gjennom filmen. De konkluderte med at den inneholdt en rekke feil og misforståelser.

Her er noen av de falske påstandene i videoen:

 • En påstand om at WHO endret definisjonen av «pandemi» i 2009. Filmen påsto at definisjonen av pandemi hadde blitt mildere. Det stemmer ikke.
 • En annen påstand er at alvorlighetsgraden av viruset er blitt nedgradert i det skjulte, uten at offentligheten har fått vite det. Det stemmer heller ikke.

Da Aftenposten omtalte videoen, var vi i kontakt med Ingmar Ellefsen, én av personene bak filmen. I en e-post skrev han dette:

– Mange mennesker uttrykker at de ikke får svar på sentrale spørsmål om covid-19 og lockdown. Filmen er et forsøk på å bringe frem informasjon. Kanskje kan den også sette i gang en konstruktiv debatt.

Les mer om

 1. Youtube
 2. Koronaviruset
 3. Google
 4. Faktisk.no