Kultur

Tix triumferte i MGP-finalen

Tix trakk det aller lengste strået og vant lørdagens MGP-finale. Han skal dermed representere Norge i Rotterdam. Også i år ble finalen preget av stemmekrøll.

Tix nådde lørdag helt til topps i MGP-finalen med sin engelske versjon av låten «Ut av mørket».
  • NTB
Det ble mye snakk om stemmekrøllet i fjorårets finale. Også i år ble det tekniske problemer med NRKs stemmefunksjon.
KEiiNO barket sammen mot Tix i den siste gullduellen. Men det ble ikke en ny MGP-seier for trioen.
Blåsemafian feat. Hazel var blant favorittene i finalen med sin låt «Let Loose». De ble blant de fire siste gullfinalistene.
Jorn med låta «Faith Bloody Fait» ble også blant de fire siste i lørdagens gullfinale.

27 år gamle Tix, som egentlig heter Andreas Haukeland, sto igjen som én av kveldens to siste gullfinalister og slo Keiino i den siste gullduellen.

– Norge, jeg har veldig lenge følt meg som den stygge andungen, både i musikkbransjen og i oppveksten, sa en tydelig rørt Tix.

– Det viser seg at én dag blir den stygge andungen en svane. Og jeg håper alle dere stygge andunger der hjemme forstår det at én dag kommer alle til å se dere som svaner, sa han.

Psykisk helse

Tidligere på kvelden hadde de tolv finalistene blitt kuttet ned til fire, hvor de to andre var Jorn og Blåsemafiaen feat. Hazel.

Tix var med sin selvskrevne låt «Ut av mørket» allerede på forhånd pekt ut som en av storfavorittene til å nå helt til topps. Låten handler om psykisk helse, og for noen uker siden snakket han ut på Lindmo om sine tunge tider.

Han valgte lørdag å fremføre sitt opprinnelig norskspråklige bidrag på engelsk.

Keiino var på forhånd storfavoritt til å nå helt til topps i MGP-finalen. Med deres låt «Monument» var de allerede forhåndskvalifisert til den store finalen.

Keiino vant den norske finalen i 2019 med låten «Spirit in the Sky» og representerte Norge i Tel Aviv i mai samme år.

Stemmekrøll

Fjorårets MGP-finale ble preget av stemmekrøll, noe som ble heftig diskutert i flere dager etterpå.

Også årets MGP-finale ble delvis preget av tekniske problemer.

Inge Thorud i NRKs teknologiavdeling sier at flere har hatt problemer med å stemme fram sin favoritt.

– Vi har fått inn veldig mange stemmer i begge runder. Serverne tar fint imot. Vi har fått noen meldinger om problemer hos enkelte som vi må undersøke nærmere for å kunne hjelpe. Vi beklager til de som har hatt problemer, sier han.

Usikker Eurovision-finale

Eurovision Song Contest innledes med første semifinale 18. mai. Fjorårets arrangement i Rotterdam ble avlyst som følge av koronapandemien.

Med en fortsatt høyst usikker smittesituasjon i Europa, er det naturlig nok foreløpig uklart om det blir med sosial distanse, reiserestriksjoner eller under nedstenging.

Les også

  1. TIX vinner i MGP

  2. Der «sofavelgerne» har all makt

Les mer om

  1. Eurovision Song Contest
  2. Melodi Grand Prix