Michael Jackson er død - hasteinnlagt på sykehus i natt

Popartisten Michael Jackson er død, 50 år gammel.

Michael Jackson døde i Los Angeles torsdag kveld. Dødsårsaken er foreløig ikke kjent. Popartisten skal ha slitt med helseproblemer siden midten av 90-tallet.

Les også:

Michael Jackson ble bekreftet død på UCLA Medical Center ved midnatt norsk tid melder Los Angeles Times.

Jackson skal ha fått et illebefinnende i sitt hjem i bydelen Bel Air klokken 21.21 norsk tid torsdag. På vei til sykehuset, som ligger en seks minutter lang kjøretur fra hjemmet, skal han ha vært i dyp koma.

Skal etterforskes

Det amerikanske kjendisnettstedet TMZ.com skriver at Jackson var død da ambulansepersonellet kom. Ifølge TMZ.com sine kilder skal artisten ha fått hjertestans.

— Han ble forsøkt gjenopplivet på sykehuset, men uten hell, melder det velinformerte kjendisnettstedet.

Familien var raskt på plass på UCLA Medical Center. Kilder forteller til Tmz.com hvordan Jacksons søster LaToya løp gråtende rundt i sykehuskorridoren etter at å ha fått dødsbudskapet.

Omstendighetene rundt Jacksons død er uklare. En obduksjon vil trolig finne sted fredag.

Politikilder opplyser overfor Los Angeles Times at personell fra LAPD har åpnet etteforskning av dødsfallet. Kildene understreker samtidig at det ikke er noe som tyder på at det har skjedd noe kriminelt.

Etterforskerne vil avhøre familie og venner i håp om at det kan bidra til å fastslå dødsårsaken.

UCLA Medical Center ble barrikadert av store politistyrker og flere livvakter da Jackson ankom sykehuset i ambulansen.

Kort tid etter var også et oppbud av flere hundre pressefolk på plass utenfor sykehuset, ifølge Los Angeles Times.

Alle ventet spent på siste rapport om tilstanden til 50-åringen.

Etter at det ble kjent at Jackson var død, oppsto kaotiske tilstander ved sykehuset. Sammen med det enorme pressekorpset, har også et stort antall fans samlet seg utenfor sykehusbygningen.

Nyheten om popartistens død har blitt tatt i mot med stor sorg blant fansen verden over. Det var også det store samtaleemnet på Hovefestivalen natt til fredag.

— Jeg var på Prodigy-konsert i kveld, og alle pratet om Jacksons død. Det er det store samtaleemnet her nå, sier Aftenpostens journalist Joacim Lund.

— Nyheten spredte seg med én gang, legger han til.

Barnestjerne

Jackson, som i flere år ble omtalt som «Kongen av pop», begynte sin karriere som barnestjerne.

Han braket rett inn på førsteplassen i USA som 11-åring i 1970 med hiten «I Want You Back», sammen med brødrene i Jackie, Tito, Jermaine og Marlon i The Jackson 5.

Allerede da tok han nærmest pusten av folk med sin sang, dans og sikre opptreden. I selvbiografien forteller han at dette ble pisket frem av hans voldelige far, Joe.

Som soloartist gav han ut det som fortsatt er tidens mest solgte album. Hans Thriller fra 1982 finnes i over 100 millioner hjem verden over.

Albumet ble produsert sammen med Quincy Jones og Rod Temperton.

Også albumene Off The Wall (1979) og Bad (1987) var gigantsuksesser.

Michael Jackson var med på å forandre pophistorien på flere måter.

MTV nektet å vise videoen til antivold-sangen «Beat It» i 1983. Kanalen mente at scenene med svarte gjenger var for sterke for annonsørenes målgruppe, den hvite amerikanske middelklassen.

Plateselskapspresident Walter Yetnikoff svarte med å nekte kanalen videoer med alle CBS-artister, inkludert Bruce Springsteen. Det satte en stopper for den mektige musikkanalens svart-hvitt-tenkning en gang for alle.

Forfulgt av problemer

På midten av 1990-tallet begynte karrieren å dale, etter at det dukket opp anklager om seksuelt misbruk av barn.

Siden av 1990-tallet har en lang rekke skandaler langt på vei overskygget hans posisjon som en av pophistoriens aller største.

Han var en kort stund gift med Lisa Marie Presley, Elvis’ datter. Han eksentriske livstil ble brettet ut og rettssaken der han forsvarte seg mot pedofilianklager mot en 14 år gammel gutt, var en av de største nyhetssakene i amerikanske historie.

Ryktene og søksmålene svirret og Jackson ble mer og mer folkesky. Platesalget stupte og formuen krympet.

Jackson gjorde flere forsøk på comeback, men greide aldri å flykte fra pedofiliryktene og gjenerobre poptronen.

Om få uker skulle Michael Jackson ha gjort et nytt forsøk på comeback. 50 konserter var planlagt, og den 13. juli skulle Michael Jackson innledet den første i London.

Over 750 000 billetter er solgt og svartebørsprisene har vært oppe i flere hundretusen kroner. Det skulle innledet det største comebacket i pophistorien.

Jackson hadde også planer om å gi ut et nytt album, som ville blitt det første siden 2001.

Les også:

Michael Jackson etterlater seg tre barn: Michael Joseph Jackson Jr., Paris Michael Katherine Jackson og Prince «Blanket» Michael Jackson II.

Fans er samlet rundt MIcjael Jacksons stjerne på Hollywood Bouleward for å minnes en av pophistoriens største artister.
Michael Jackson vinker til fansen idét han går inn i tinghuset i Santa Barbara i 2005. FOTO:SCANPIX