Kultur

«Man blir bare hekta på det»

Matias Braathen Kristiansen (10), Scott Andersen Soligard (9) og Aleksander Vossli (9) bruker mye av fritiden sin på Habbo Hotell.

Mange av klassekameratene er på Habbo hotell, og de fleste har fått lov av foreldrene sine, forteller Aleksander Vasslo (t.v.) Scott Andersen Soligard og Matias Braathen Kristiansen. Foto: ROLF ØHMAN

 • Anne Cecilie Lund
 • Sandra Kolstad

–Man blir bare hekta på det, sier Aleksander.

Han har vært på Habbo siden han var syv og et halvt år. Kameratene Matias og Scott har vært med omtrent like lenge. Matias er inne flere timer hver dag. Rekorden til Aleksander er 16 timer i strekk.

–Man møter andre og får nye venner. Pluss at man er venner med sine virkelige venner inne på Habbo, sier Matias når Aftenposten spør om hvorfor Habbo Hotell er så populært.

Dyre mynter.

En viktig del av å være på Habbo er å ha populære rom. Men det koster. På det meste har Matias hatt 707 habbomynt. Det tilsvarer over 1700 norske kroner.

–Jeg fikk 200 mynt av pappa. Resten har jeg spart opp selv, sier han.

Guttene mener at de fleste spør om lov før de bruker penger på Habbo. Scott handlet for over 400 kroner uten å ha fått lov av foreldrene.

–De ble sure. Men jeg har bedt om unnskyldning og betalt for meg, forteller han.

Aleksander er den eneste av guttene som ikke kjøper noe på Habbo Hotell.

–Jeg har hatt 130 mynter, men de fikk jeg til jul. Jeg sparer heller i virkeligheten og kjøper noe på ordentlig, sier han.

Popularitet koster.

Guttene forteller at over halvparten av klassekameratene er på Habbo Hotell. De fleste har fått lov av foreldrene. Aldersgrensen for å bli med er 12 år, men det kommer de lett unna.

–Det er lett å jukse. Hvis man er syv år, sier man bare at man er født i for eksempel 1982, og så blir man medlem, forteller Matias.

–Hvorfor vil dere bruke penger på Habbo Hotell?

–For da kan man få de kule rommene med det kuleste stæsjet. Da blir rommet populært, og folk kommer på besøk, sier Scott.

Følger med. Foreldrene understreker hvor viktig det er å følge med på hva barna gjør på nettet.

–Etter den ene episoden har vi snakket mye om regler, og at det handler om ekte penger. Scotts mobil står i mitt navn, slik at jeg kan følge med på regningen. Det var slik vi oppdaget det, sier pappa Ståle Andersen.

–Matias får ikke lov til å kjøpe mynter med mobilen sin, og jeg har fortalt ham at jeg sjekker saldoen hans. De gangene han har gjort det, så har han spurt først, sier pappa Lars Kristiansen.

 1. Les også

  Far vant over Habbo Hotell

 2. Les også

  - De gjør jo barn til kjeltringer

Les mer om

 1. Spill

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Selv om «Fortnite: Battle Royale» er gratis, kan det fort bli dyrt. Dette må du vite om spillet «alle» unge spiller.

 2. DEBATT
  Publisert:

  Meninger: Det bør være 18-årsgrense på dataspillet FIFA

 3. FORELDRELIV
  Publisert:

  Slik kan du gjøre konfirmasjonen rimeligere

 4. SPORT
  Publisert:

  Dataspill er blitt pengesluk for barn og unge: – Foreldre må passe på

 5. SID
  Publisert:

  Gutt (15): Kan mamma og pappa styre kostholdet mitt?

 6. SID
  Publisert:

  Jentene byttet ut Iphone med «mursteiner»: – Det er lettere å tenke, og vi er blitt mer sosiale