Kultur

Unge lovende: ny norsk ungdomsserie med stort potensial

Unge lovende byr på både friskt blod og nye perspektiver i et etablert norsk serieunivers. 

 • Cecilie Asker
  Cecilie Asker
  Avdelingsleder

Vår vurdering:

4 av 6
NRK-serien Unge lovende griper rett inn i den brytningsperioden i 20-årene hvor dagens generasjon vaker mellom ungdom og voksen, og drømmer og virkelighet. Nenne (Gine Cornelia Pedersen) vil bli forfatter, mens Elise (Siri Seljeseth) vil bli stand up komiker og Alex (Alexandra Gjerpen) vil bli skuespiller.

Akkurat som tittelen antyder, er serien både ung og lovende. Den oser av potensial, men har fortsatt litt igjen før den har funnet sin fullendte form.

Blir tvunget tilbake til startpunktet

I NRKs nye seriesatsing Unge lovende møter vi de tre venninnene Elise (Siri Seljeseth), Alex (Alexandra Gjerpen) og Nenne (Gine Cornelia Pedersen) som alle er i midten av 20 årene. Etter et mer eller mindre vellykket forsøk på å være standupkomiker i Los Angeles er Elise på en kjapp visitt i hjembyen Oslo for å fornye visumet sitt. Men da hun får avslag på på visumsøknaden, blir hun tvunget til å bli og dermed forholde seg til det livet hun trodde hun hadde lagt bak seg.

Aftenposten inviterer til helaften med noen av skandinavias mest profilerte skuespillere.

Det innebærer ikke bare å plukke opp tråden med venninnene Alex og Nenne, men også å rydde opp i et uforløst kjærlighetsforhold til kompisen Anders (Jakob Oftebro) samt forholde seg til det ukomfortable faktum at faren hennes skal ha barn med en jente på hennes egen alder samtidig som han tilsynelatende fortsatt skal være gift med moren hennes.

Les intervju med manusforfatteren og skuespillerne her:

Les også

Henter inspirasjon fra Girls for å gjøre jenteserier trendy i Norge

Tydelige referanser til seriesuksessen Girls

Unge lovende griper rett inn i den brytningsperioden i 20-årene hvor dagens generasjon vaker mellom ungdom og voksen, drømmer og virkelighet. Ingen vil jobbe i butikk eller på fabrikk. Alle vil jobbe i kreative yrker. Elise drømmer om en karrière som standupkomiker, mens Alex prøver å komme inn på Teaterhøgskolen, og Nenne forsøker å få publisert sin første bok.

Det er vanskelig å komme utenom referansene til den amerikanske serien Girls som er kjent for å ha gitt en stemme til en hel generasjon millennials. I likhet med Girls er Unge lovende både skapt og skrevet av en talentfull, smart ung dame som også spiller en av hovedrollene i serien. Og akkurat som Girls er flere av historiene inspirert av hennes eget liv. Flere av skuespillerne er også hennes venner i virkeligheten.

Les anmeldelse av nyeste sesong av Girls:

Les også

«Akkurat når man er i ferd med å avskrive dem som en gjeng med bortskjemte drittunger, tar de dessertskjeen i en annen hånd»

Her er det ingen snublende dialoger

Selv om serien bærer i seg tydelig referanser til Girls , er den på ingen måte en blåkopi. Den står svært stødig på egen bein, og mye av det skyldes at Siri Seljeseth og resten av gjengen har klart å skape et språk og en tone som virker særegent for de norske 20-åringene. Det er forøvrig også seriens aller største styrke.

I en tid hvor norske dramaserier til stadighet får kritikk for å snuble i dialogene, flyter samtalene her mykt som melk og honning. De nye ansiktene i seriene fungerer ikke bare som friskt blod, flere av dem leverer også sterke rolleprestasjoner. Spesielt utpeker Siri Seljeseth seg. Ikke bare har hun en stor fremtid som manusforfatter, men også som skuespiller.

Norsk pop utfordres av en ny trendsetter:

Les også

Hanne Kolstø definerer med denne platen dette tiårets pop

Når det blir vondt skraper de på overflaten

Serien har et tydelig mandat om å være en feelgood-serie, men når den likevel må innom de temaene som er vanskelig og vonde, så kommer den ofte litt til kort. Her skrapes det fortsatt for mye på overflaten. Det den mangler i selve historiefortellingen, tar den i stor grad igjen med å være en tydelig stemme for sin generasjon. Det er bare å glede seg til neste sesong.

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er ti serier du bør få med deg i høst:

Les også

 1. Karpe Diem utfordrer suksessoppskriften

 2. Dette er den nye musikken alle snakker om akkurat nå

 3. The Affair begynte som et friskt pust, men nærmer seg en såpeopera

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. Komedie
 3. Drama