Stadig færre bruker smitte-app
Myndighetene håpet at minst halvparten av alle nordmenn skulle bruke appen Smittestopp. I to uker på rad har tallet på aktive brukere sunket.
For at Smittestopp skulle fungere, måtte svært mange bruke den. Det var den klare beskjeden fra myndighetene da appen ble lansert.
Appen, som er laget av forskningsinstituttet Simula og Folkehelseinstituttet (FHI), skal ha kostet 45 millioner kroner å utvikle og drifte. FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa tidlig at rundt 50–60 prosent av folket måtte bruke appen for at den skulle fungere som ønsket.
Nesten en måned etter lansering har 1,5 millioner nordmenn lastet ned appen. Av disse har under halvparten gitt tilgangen som er nødvendig for at den skal fungere.
De to siste ukene har antall aktive brukere gått ned. I slutten av april hadde Smittestopp 900.000 aktive brukere.
Onsdag viser ferske tall fra FHI at 689.000 nordmenn bruker appen.
I Oslo brukes appen av 18 prosent av befolkningen over 16 år. Det er 16 års aldersgrense for å bruke Smittestopp.
Bykle kommune i Agder er kommunen i landet med størst andel brukere. Der brukes Smittestopp av 26 prosent av befolkningen.
– Vi synes dette er leit, sier Gun Peggy Knudsen, som har ansvar for appen hos FHI.
Avhengig av mange brukere
Smittestopp har to funksjoner: Den første er å gi beskjed dersom du har vært i nærkontakt med noen som har testet positivt for koronaviruset. Den andre er å se hvordan tiltakene fungerer.
Begge disse funksjonene er avhengige av at mange bruker appen.
– Vi ser alvorlig på nedgangen, og tiltakene knyttet til dette har høyeste prioritet hos oss, sier Knudsen og påpeker at det likevel er mange som bruker appen.
Hun er usikker på hvorfor det blir færre brukere, men frykter at det handler om flere ting: Lite optimal brukervennlighet og strenge rutiner med å slette data fra brukere som ikke har vært aktive den siste uken.
– Hvor mye har kritikken hatt å si, tror du?
– Det er vanskelig å si. For oss er det fortsatt viktig at frivillighet ligger til grunn for å bruke appen, og vi mener at kritikk og åpen samfunnsdebatt er både sunt og nødvendig, sier Knudsen.
Stortingsrepresentant: – Nå er det nok
Stortingsrepresentant Solveig Schytz (V) er blant appens kritikere. Hun nektet å laste ned appen da den ble lansert. Det har hun fortsatt ikke gjort.
– Det er vanskelig å se for seg at nordmenn skal gå mann av huse for å laste ned appen nå, når det kommer stadig flere runder med kritikk mot personvern og prosess. Det må både Simula, FHI og regjeringen bære sin del av ansvaret for, sier Schytz.
Prosjektet kan fortsatt lykkes, tror hun. Men da må det tas grep for at folket skal ha tillit til Smittestopp.
– Nå er det nok, nå må vi komme videre. Hvis ikke risikerer vi at dette blir stående som et mislykket prosjekt der det eneste man har oppnådd, er å samle lokasjonsdata for brukere og tømme telefonene deres for batteri, sier Schytz.
Kritikerne mener overvåking er unødvendig
Måten appen er laget på, har fått mye kritikk.
Mange mener at det er tilstrekkelig å kartlegge om to mobiltelefoner er nær hverandre uten å avsløre hvor telefonene er. Dette er mulig ved hjelp av Bluetooth. For eksempel bruker Storbritannia en slik løsning.
Utviklerne bak appen, Simula, har også fått kritikk for å ikke legge kildekoden ut åpent, slik at andre kan studere den og oppdage eventuelle sikkerhetshull. Det mener Simula ikke er hensiktsmessig.
Også i Tyskland fikk myndighetene mye kritikk for å bruke lukket kildekode. Tyskerne har snudd, og utviklerne har lagt kildekoden sin åpen.