Beate Grimsrud er død

Forfatter, dramatiker og regissør Beate Grimsrud er død, 57 år gammel.

Beate Grimsruds siste bok fikk en svært positiv anmeldelse i Aftenposten.
  • Kaja Kirsebom
  • Mina Hauge Nærland

Den prisbelønnede forfatteren Beate Grimsrud er død. Det skriver Cappelen Damm i en e-post til norske medier. Hun døde 1. juli i Stockholm etter en tids sykdom.

– Norge har mistet en stor forfatter. Som forlag har vi også mistet en kjær venn. Vi kommer til å savne de lange samtalene, stemmen i telefonen, latteren, fantasirikdommen og det årvåkne intellektet, sier redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm, John Erik Riley.

Les også

Les A-magasinets store intervju: Beate Grimsrud vegret seg i det lengste for å skrive bok om kreft. Nå topper den bestselgerlistene.

Grimsrud har skrevet sine bøker både på svensk og norsk og har utgitt bøker i mange sjangere. Hun er regnet som en av Nordens mest originale forfattere.

Om hennes siste bok, Jeg foreslår at vi våkner, som kom i vår, skrev Aftenpostens anmelder: «Beate Grimsrud skriver duggfriskt og overraskende, også når hun skriver om sykdom og død. […] Grimsrud har igjen levert en roman uten dårlige setninger.»

Jeg foreslår at vi våkner har ligget på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur i ni uker. Boken er nå den fjerde mest solgte i Norge.

Grimsrud debuterte i 1990 med romanen Det er grenser for hva jeg ikke forstår.

Beate Grimsrud fotografert ved Skinnarviksberget i Stockholm våren 2020.

En menneskelig triumf

– Det er nitrist at Beate Grimsrud har gått ut av tiden. Det sier Aftenpostens bokanmelder Atle Christiansen.

Han beskriver Jeg foreslår at vi våkner som kronen på hennes litterære verk.

– Å kalle det et litterært mesterverk blir fattig, bøkene hennes uttrykker en menneskelig triumf, sier Christiansen.

– Etter å ha lest en slik bok tenker man alltid «hva blir den neste?» Hun hadde en helt egen stemme.

Christiansen sier at Grimsrud var en fantasifull, leken og relevant forfatter med et varmt budskap om hva det vil si å være menneske. Uten noe jåleri.

Beate Grimsrud fotografert utenfor sin egen leilighet i Stockholm våren 2020.

Skrev om egen kreftdiagnose

I Grimsruds siste bok brukte hun sin egen kreftdiagnose. Hun ville skrive en historie som kunne få oss til å forstå maktesløsheten og tapet av kontroll, forklarte hun i et intervju i A-magasinet.

De norske anmeldelsene sa blant annet at boken var tøff og humoristisk.

Jeg vet at boken er bra. Da jeg skrev den på norsk, kunne jeg lese små biter for meg selv og kjenne: Dette er veldig, veldig vakkert og veldig sørgelig. Som en blondegardin foran en sommereng. En gammel norsk folkevise, sa hun i intervjuet.

– Hva tror du har truffet så godt, spør Aftenpostens reporter:

– Fortellinger er jo det som skiller oss mennesker fra alle andre. Og denne boken rommer så mye mer enn kreftfortellingen. Jeg håper at den har fortellinger i seg som handler om det mennesket må vite om seg selv.