Kultur

Uvanlig mange kvinnelige favoritter til Nobels litteraturpris

Etter noen turbulente år offentliggjør Svenska Akademien torsdag to vinnere av nobelprisen i litteratur. På favorittlistene er det i år uvanlig mange kvinner.

Den canadiske forfatteren Margaret Atwood under en boklansering i London 10. september. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix

 • NTB

Den anerkjente karibiske forfatteren Maryse Condé vant i fjor den Den nye akademienes litteraturpris. Condé er blant favorittene til Nobels litteraturpris i år. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

Jon Fosse under lanseringen av storverket Septologien på Det Norske Teatret i Oslo. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Skal man tro bookmakerne er den canadiske samtidspoeten Anne Carson og en av Karibias mest anerkjente forfattere, franskspråklige Maryse Condé fra Guadeloupe, de aller største favorittene.

Condé er også avisen The Guardians favoritt sammen med Ludmila Ulitskaja og canadiske Margaret Atwood. De siste dagene har Handmaids Tale-forfatten klatret på listene.

Flere eksperter har tatt til orde for at Svenska Akademien er nødt til å gi minst én av de to prisene til en kvinne.

– Årets Nobelkomité bør ha valgt minst én kvinne, og de har hatt dårlig tid. En spekulasjon er at det har ført til en fordel for forfatterskap som flere av medlemmene i komiteen allerede har satt seg inn i, som eksempelvis Anne Carson. Det kan også favorisere «sikre» forfattere som Lászlo Krasznahorkai eller Péter Nádas, sier kultursjef i den svenske avisen Sydsvenskan til TT.

Norsk Fosse-håp

Andre favoritter til årets litteraturpriser er polske Olga Tokarczuk, kenyanske Ngugi wa Thiong'o, albanske Ismail Kadare og japanske Haruki Murakami.

I Norge er det mange som har et håp om at forfatter og dramatiker Jon Fosse skal få prisen. Litteraturkritiker Marta Norheim i NRK sier til finske YLE at hun tror Akademien velger to svært ulike forfattere.

– Når de skal velge to vinnere tror jeg de kommer til å velge to som står langt unna hverandre rent litterært, som Margaret Atwood og Jon Fosse, sier hun.

Fosse sto onsdag på delt 11. plass på Nicer Odds' favorittliste med en odds på 15.

Kaos-år

De siste to årene har det stormet rundt Svenska Akademien, som utpeker litteraturprisvinneren på oppdrag fra Nobelstiftelsen.

På grunn av uro og skandaler i Akademien de siste årene etter avsløringen om at ektefellen til tidligere medlem Katarina Frostenson, kulturprofilen Jean-Claude Arnault, hadde begått seksuelle overgrep, ble prisen ikke delt ut i 2018.

Arnault ble i fjor dømt til to og et halvt års fengsel for to voldtekter.

– Bør takke nei

Flere, blant dem litteraturkritiker Bernhard Ellefsen i Morgenbladet, har tatt til orde for at forfatterne som blir tildelt prisen, ikke bør ta den imot. Han mener at organisasjonen er like lukket som før skandalene, og at den bør fratas ansvaret for å dele ut prisen.

Han mener imidlertid at det er lite sannsynlig at en vinner vil si fra seg prisen, men har tro på at Margaret Atwood kan være en kandidat som kan finne på å takke nei.

– Hun er en forfatter som trosser parnasset og er engasjert i samfunnsdebatten på et annet nivå enn mange av hennes kolleger i Nobel-sjiktet. Hun er rebelsk nok til å si nei, sier han til Dagsavisen.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/74afa63b6e21ef2484510babe5b29934/Bokanmeldelser? 1564664048918

Les mer om

 1. Svenska Akademien
 2. Litteratur
 3. Margaret Atwood

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Her er favorittene til å vinne årets nobelpriser i litteratur

 2. KULTUR
  Publisert:

  Nobels litteraturpris til polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke

 3. KULTUR
  Publisert:

  Sara Danius er død

 4. KULTUR
  Publisert:

  Louise Glück får Nobels litteraturpris

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Margaret Atwood: I et totalitært system har man ingen venner. Alle er ute etter alle.

 6. DEBATT
  Publisert:

  Det norske kulturlivet har ikke svenske tilstander. Heldigvis.