Bekrefter at Nasjonalmuseets maleri av Vincent van Gogh er ekte

Etter lengre tids forskning kan Nasjonalmuseet nå slå fast at maleriet er malt av den nederlandske kunstneren.

På 1970-tallet ble det imidlertid reist spørsmål ved dette maleriets ekthet.

Etter nærmere 50 år med usikkerhet er forskere nå sikre:

Nasjonalmuseets maleri Selvportrett (1889) av Vincent van Gogh er ekte. Det skriver Nasjonalmuseet i en pressemelding mandag formiddag.

Den nederlandske maleren Vincent van Gogh malte mange selvportretter, og ett av disse befinner seg i Nasjonalmuseets samling. På 1970-tallet ble det imidlertid reist spørsmål ved bildets ekthet.

– Svært grundig arbeid

Årsaken var usikkerhet knyttet til bildets eierhistorikk og maleriets uvanlige stil og fargebruk.

I 2014 inngikk Nasjonalmuseet avtale med Van Gogh-museet i Amsterdam om at de kunne undersøke verket. Etter lengre tids forskning kan et team av eksperter nå fastslå at selvportrettet er malt av van Gogh.

– Forskerne ved Van Gogh-museet har gjort et svært grundig arbeid med å undersøke verket. Både studier av eierhistorikk og tekniske undersøkelser bidrar til å legge et solid grunnlag for konklusjonen om at maleriet er utført av van Gogh. Nå har Nasjonalmuseet endelig en van Gogh igjen, sier kurator ved museet, Mai Britt Guleng i samme pressemelding.

Forskningsresultatene ble presentert under en pressekonferanse i Van Gogh-museet mandag formiddag.

Maleriet lånes for tiden ut til Van Gogh-museet og deres utstilling «In the Picture» som åpner 21. februar. Maleriet vil få en sentral plass i den nye samlingsutstillingen når det nye Nasjonalmuseet ved Rådhusplassen i Oslo åpner våren 2021.