Dagsavisens Hege Ulstein trekker seg fra debatt. Mener seansen blir et «Giske-show».

Kommentatoren trekker seg «av respekt for og hensyn til #metoo-debatten generelt og varslerne spesielt».

Hege Ulstein trekker seg fra Svarte Natta.

I et Facebook-innlegg varsler Dagsavisens kommentator Hege Ulstein at hun trekker seg fra journalistkonferansen Svarte Natta. Hun forklarer at hun hadde takket ja til å delta i en debatt om pressens dekning av #metoo.

Senere skal Ulstein ha fått beskjed om at debatten var satt i sammenheng med en bolk der Trond Giske og Fredrik Virtanen skulle fortelle sine historier. Den tidligere Aftonbladet-profilen Virtanen omtales som det første store «offeret» til den svenske #metoo-bevegelsen.

Les også

– Man blir ikke populær av å granske journalister

«To personer som begge ble felt av #metoo-journalistikken, forteller om sine opplevelser med pressen på Svarte Natta», heter det i programbeskrivelsen.

Ulstein reagerer på at Giske skal «fremstilles som et offer» og mener det er nærliggende å tro at arrangementet er en strategisk brikke i Giskes vei tilbake til makten.

«Jeg ble invitert til og takket ja til en pressedebatt om Metoo. Det har nå utviklet seg til noe som kan se ut som et Giske-show», skriver hun.

Avviser at konferansen er blitt et Giske-show

Kommentatoren skriver at hun trekker seg «av respekt for og hensyn til #metoo-debatten generelt og varslerne spesielt». Hun understreker at det er et journalistisk prinsipp å gjøre premissene klare, noe hun opplever konferansen har brutt med.

«Det må være legitimt å trekke seg fra et program når det ender opp som noe helt annet enn det man sa ja til i utgangspunktet», skriver hun.

Styreleder i Svarte Natta, Amund Trellevik, bekrefter at planene har endret seg, men er ellers uenig med Ulstein på flere punkter.

– Jeg vil på det sterkeste avvise at dette er et Giske-show. Ulsteins beskyldninger er oppsiktsvekkende og udokumenterbare. Vi er en mediekonferanse, ikke noe PR-byrå for Trond Giske, sier han.

Endret programmet etter sterkt press

Trellevik opplyser at programmet ble endret på grunn av et sterkt press mot styret rundt Giskes deltagelse.

– Det er mange sterke meninger om at Trond Giske skal delta, i hvilken form han skal delta, hvem han skal delta med og hvem som skal moderere. Dette presset finner jeg foruroligende, og det sier kanskje noe om det offentlige ordskiftet akkurat nå, sier han.

Bakgrunnen for endringene var nettopp disse tilbakemeldingene. Hensikten var at Giske ikke skulle få stå uimotsagt i sesjonen med Virtanen, men også få kritiske spørsmål i debatten etterpå. Trellevik har dermed ikke forståelse for at Ulstein opplever programmet som et «Giske-show»

– Han skal få relevante kritiske, ubehagelige og vanskelige spørsmål. Vi synes selvfølgelig det er veldig synd at Ulstein, som en av de viktigste stemmene på dette feltet, ikke blir en del av debatten.

Mandag kveld opplyser Trellevik at Kjetil B. Alstadheim erstatter Ulstein i debatten. Alstadheim er politisk redaktør i Dagens Næringsliv.

Får reaksjoner på Facebook

Ulstein avslutter innlegget med å påpeke at hun er spent på hvordan standpunktet hennes blir mottatt: Om det blir respekt og forståelse, eller kritikk og støy. I kommentarfeltet har blant annet Sunniva Andreassen, som er en av varslerne mot Giske, gitt sin støtte. «Dette ble jeg veldig rørt og helt målløs av. Takk!», skriver Andreassen i kommentaren.

I en lukket gruppe for kvinner på Facebook har samfunnsdebattant Kadra Yusuf uttalt seg om saken. Hun setter spørsmålstegn ved hvordan det hjelper varslerne at Ulstein trekker seg.

«Hvorfor ikke bare møte opp og ta debatten», skriver hun i kommentaren i gruppen «Den selskapelige».

Hege Ulstein og Trond Giske har ikke vært tilgjengelige for en kommentar om saken foreløpig i kveld.