Kultur

NRKs konkurrenter: Lisensen bør være eneste inntekt for NRK

Norske mediebedrifter er delte i sitt syn på forslaget om en betalingsløsning for NRKs nettsider, slik Høyres Kårstein Løvaas tar til orde for.

Randi S. Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening mener lisensen bør være den eneste inntekten til NRK, men er glad for at Høyres Kårstein Løvaas ser etter løsninger for det norske mediemarkedet. Her i samtale med kulturminister Thorhild Widvey (H) og Thomas Spence, som er leder i Norsk Journalistlag. Tor G. Stenersen

 • Øystein Aldridge

— Han er på jakt etter løsninger i et krevende landskap, noe som er veldig positivt. Dette er en viktig diskusjon, sier Randi S. Øgrey.

Hun er administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), som representerer de fleste av landets mediehus.

Mediepolitisk talsperson Kårstein E. Løvaas i Høyre sa til Aftenposten tirsdag at han ønsker å diskutere om NRK skal innføre brukerbetaling på sine nettsider.

Forslaget har skapt stort engasjement blant politikere, i mediebransjen og i sosiale medier.

Må vel være bortimot den rareste mediepolitikken jeg har sett , skriver tidligere debattredaktør i VG, Elisabeth Skarsbø Moen, på Twitter.

Et nederlag for medieøkonomisk forskning. En seier for lobbyisme , skriver medieforsker Arne H. Krumsvik ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Onsdag korrigerte Løvaas deler av sine uttalelser. Han mener ikke at folk som allerede betaler NRK-lisens, også må betale for å bruke NRK på nett. Løvaas' forslag har ikke vært behandlet i Regjeringen eller i Høyres stortingsgruppe.

Lisens som eneste inntekt

Øgrey i MBL synes det er litt uklart hva forslaget til Løvaas egentlig innebærer. Hun synes det høres byråkratisk ut å innføre en betalingsløsning, men mener Løvaas' intensjoner er gode.

I en rapport om NRK fra i høst skriver MBL at de mener NRK ikke skal ha andre inntekter enn lisensen.

- Vi står fast på at lisensen skal være NRKs inntektskilde, og så får de rette virksomheten sin etter det, sier Øgrey.

MBL mener NRK hovedsakelig skal bruke nye medieplattformer til å gjøre radio- og TV-tilbudet sitt tilgjengelig for publikum.

Positive signaleffekter for lokalaviser

Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA) liker Løvaas' forslag.

- Jeg synes dette høres fornuftig ut. LLA har ikke behandlet forslaget ennå, men min første reaksjon er at dette er et godt innspill, sier Hetland, som tror en innloggingsløsning på NRKs nettsider kan gi en positiv signaleffekt.

— Brukerne læres opp til at man må logge seg inn for å få tilgang til innhold, noe som er positivt for små medier, sier Hetland.

TV 2: Avsporing fra debatten

Schibsted, som blant annet eier Aftenposten og VG, har tidligere tatt til orde for at NRK må bygge sin kjernevirksomhet rundt lyd og levende bilder. Da NRK-plakaten var ute på høring i fjor, skrev daværende TV 2-topp Alf Hildrum at NRK burde holde seg unna skriftlig publisering.

Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 synes Løvaas starter i feil ende når han foreslår en betalingsløsning på NRKs nettsider.

Han mener det viktigste spørsmålet i den kommende stortingsmeldingen bør handle om hvordan allmennkringkasting skal finansieres i årene fremover.

— Det han foreslår her, synes jeg blir en avsporing fra den viktige debatten. Det kan godt være at en betalingsløsning er en av flere ting som på et tidspunkt blir aktuelt, men det er ikke der diskusjonen bør starte, sier Indrøy.

- NRK på nett er for like Aftenposten

Publisher Espen Egil Hansen i Aftenposten er ikke i tvil om at NRK er en stor utfordrer når det gjelder å finansiere Aftenpostens kvalitetsjournalistikk med brukerbetaling.

— Alle forstår at NRK ikke skal bruke lisenspengene til å gi ut en papiravis. Det burde være like selvfølgelig at de ikke skal være med å utkonkurrere kvalitetsmedier ved ålegge seg så tett opp i form og innhold til nettaviser som for eksempel Aftenposten.no, sier han.

Hansen minner om at det er bred politisk enighet om at vi skal ha et mediemangfold i Norge.

— Det sikres best ved at vi har mange, profesjonelle redaksjoner som avsendere. Dette mangfoldet er nå truet, og en av grunnene er at NRK så direkte går i konkurranse med abonnementsmediene, sier han.

 1. Les også

  Regjeringspartiene vil innføre betalingsmur på NRKs nettsider

 2. Les også

  Sterke reaksjoner på regjeringspartienes NRK-forslag

 3. Les også

  Ny rapport: NRK på nett er ikke en trussel for andre medier

Les mer om

 1. NRK

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Helleland vil kutte i pressestøtten, KrF og Venstre vil ha omkamp

 2. DEBATT

  Så viktig er NRK

 3. KULTUR

  Trine Skei Grande om forslag til ny NRK-avgift: Ekstremt gammeldags og veldig usosialt

 4. KULTUR

  Radio Norge vil ha en del av NRK-avgiften

 5. KULTUR

  SV og Ap om NRK-finansiering: - Det haster med å finne en løsning

 6. KULTUR

  Kutter pressestøtten med 17 millioner: – Dramatisk, mener redaktørene