Kultur

Skyfri himmel på teater

Samme år som han kan feire 30-årsjubileum som plateartist, blir Bjørn Eidsvågs sanger til teaterforestilling. Som medforfatter har han fått med seg Olaug Nilssen, som fullfører stykket i disse dager.

  • Forf>
  • <forf>annette Orre <

— Ideen om å bygge ut noen av mine sanger til en forestilling har jeg gått og brygget på lenge, sier Bjørn Eidsvåg.Det kunne likevel fort blitt med tanken, selv om det allerede er 4-5 år siden han først slo på tråden til Ingjerd Egeberg som da var teatersjef på Rogaland teater. - Jeg ble satt på vent, dermed mistet jeg motet, tenkte ja ja, og la på før hun svarte, forteller Eidsvåg og ler.Heldigvis våget han likevel å lufte tanken i et lengre intervju i Stavanger Aftenblad høsten 2004. Teateret tente umiddelbart, hev seg på telefonen til Eidsvåg, og i november i år har stykket première.

Vestlandsk.

"Skyfri himmel" heter forestillingen hvor den vestlandske lavkirkelige bedehuskulturen spiller en viktig rolle.- Temaet er lite representert på teatret, så her er det mye saftig å ta tak i på godt og vondt, ifølge artisten som selv vokste opp i miljøet. - Teologisk har jeg lite sans for det, samtidig er det mange ting derfra jeg setter pris på, som de fantastiske historiefortellerne fra bedehuset, sier han.Stykket hører på en måte hjemme i Rogaland, ifølge Eidsvåg, derfor vil han fortelle historien der først. Han ser likevel ikke bort fra at stykket kan bli satt opp i Oslo, om det finnes interesse for det i hovedstaden. Selv om utgangspunktet er en begravelse, nærmere bestemt den til jenta som tittelsangen handler om, lover Eidsvåg først og fremst et varmt stykke med rikelig med muligheter til å smile. Den rutinerte artisten skal ikke selv stå på scenen denne gangen.- Og det gleder jeg meg veldig til, å gå på premièren og bare sitte der i salen. Jeg skal ta med lommetørkle, sier han.

Nervøs forfatter.

Eidsvåg er full av lovord om samarbeidet med forfatter Olaug Nilssen, som har fått frie tøyler til å skape historiene rundt de rammene sangene setter. De to har møttes før, da sistnevnte var 3-4 år, etter at hennes far arrangerte konsert med Eidsvåg. Hun innrømmer at hun var litt nervøs for andremøtet, men skjønte raskt at det her fantes kjemi som lovet bra for samarbeidet. - Kjempegøy å bli spurt. Jeg har vokst opp med sangene hans og visste med én gang at jeg hadde lyst til å gjøre dette, sier Nilssen, som sitter og jobber med stykket da vi ringer. - Han har en enormt stor produksjon, og jeg har oppdaget masse jeg ikke hadde hørt før. Mens de siste platene har en mer slepende og kul stil, tar de tidlige låtene et mer tydelig standpunkt i forhold til kristendom og politikk. Listen over sanger jeg gjerne vil ha med i stykket er en ganske annen enn det jeg først så for meg, sier hun, men vil ikke røpe hvilke sanger de to har plukket ut.

Tekster fra en lang artistkarrière blir nå et teaterstykke, men Bjørn Eidsvåg skal ikke stå på scenen selv.
Olaug Nilssen.