Kultur

TikTok-sensasjonen som kan «stjele» Eurovision

TORINO (Aftenposten): Alle sier at Ukraina er soleklar favoritt. Men hvem vinner, hvis ikke? Det kan bli en blid engelskmann med stor stemme.

Han er stor på Tiktok. Nå er Sam Ryder også en av favorittene i Eurovision i Torino.
 • Robert Hoftun Gjestad
  Robert Hoftun Gjestad
  journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Si ordet «popmusikk», og mange vil umiddelbart tenke på England: The Beatles, Elton John, David Bowie, Kate Bush, Spice Girls, Adele, Ed Sheeran, Harry Styles, you name it.

I popmusikkens største konkurranse Eurovision Song Contest, har det derimot lenge vært krise for britene. Siste vinner var Katrina and The Waves’ «Love shine a light» i 1997. De to siste årene har Storbritannia endt sist. I fjor fikk James Newmans «Embers» 0 poeng. Men nå er det andre takter.

– Det er fantastisk at det er tent et nytt håp for UK med meg som artist, sier Sam Ryder til Aftenposten.

Hans låt «Space man» er rett og slett en klassisk, god poplåt. Sunget av en fyr med en stor stemme og over 12 millioner av følgere på TikTok. Og én av de største favorittene i årets Eurovision.

Les også

Finaleklare – men nå blir det vanskelig

Sam Ryder på den turkise løperen i forkant av årets Eurovision.

Slo gjennom via TikTok

For bare to år siden var Sam Ryder (32) en helt ukjent artist som desperat slet med å slå gjennom i musikkbransjen. Så kom pandemien. Og dødtid. Ryder la ut noen covervideoer på TikTok. Det tok av. Så fikk han skryt fra blant annet den amerikanske soulpopstjernen Alicia Keys, som hadde sett en cover av én av hennes låter. Det kokte enda mer.

Nå veksler Sam Ryder mellom andre- og tredjeplass på oddsen foran lørdagens Eurovision-finale. Sammen med Italia og Sverige er han den eneste virkelige utfordreren til Ukrainas bidrag.

– Mange har fortalt meg at Eurovision er den største virvelvinden av opplevelser du kan bli en del av, og det viser seg definitivt å være sant. Det er fantastisk, og veldig flatterende, at det er tent et nytt håp med meg. Det er egentlig som å vinne, faktisk, sier Ryder.

– At folk stiller seg bak meg og låten med positivitet og oppmuntring, det kapsler inn hva Eurovision handler om. Håp, glede og det å samle folk verden over.

– Hadde du Eurovision i hodet da du skrev sangen?

– Nei, men jeg har vært fan siden jeg var liten, og familie og venner har hatt Eurovision-fester nesten hvert år. Samlet oss, spist dårlig mat og sett dette fantastiske showet utfolde seg. Men jeg trodde nok aldri at jeg kunne bli en del av det, nei.

Ikke noe å si på energien i spill og sang når Sam Ryder fremfører sin låt «Space man».

Vil bryte et stigma

Et av Ryders mål, er å bryte det han kaller et stigma rundt Eurovision i hjemlandet. Bransjen, fans og mediene har rett og slett ikke brydd seg ordentlig om denne konkurransen på lenge, mener han.

– Vi kan være ganske kyniske her borte, for å beskytte våre følelser, men vi elsker egentlig å gjøre det bra i konkurranser. Og når vi samler oss bak noe, er det helt utrolig. EM i fotball, for eksempel.

– Og du føler det samme rundt deg nå?

– Ja, jeg håper virkelig det. Det er det viktigste for meg, uavhengig av poeng og plassering. Det å ha en sang som samler folk og skaper positive følelser hos fremmede. Alt dette startet med at jeg sang Britney Spears i min mors kjøkken, og så ender det her i Eurovision. Ha, ha, sier Sam Ryder.

Les også

Dobbelt norsk til Eurovision-finalen

Greit å bli nummer to

Som de fleste andre artister i årets Eurovision, skjønner han likevel at konkurransen kan handle om å bli nummer to bak storfavoritten Ukraina. Det er greit.

– Sangen deres er fantastisk, og karene og hele temaet, som jeg har møtt, er elskelige folk. De gjør en fantastisk jobb som representanter for sitt land i en så avgjørende tid. En folkelig, global støtte for Ukraina og folket der, er viktig nå. Og det finnes alltid en vei der musikken kan brukes til å vise slik støtte, sier Sam Ryder.

Selv hevder han å opptre helt uten press, selv om mange eksperter i Storbritannia har uttalt at han kan, og bør, hevde seg i Torino. At det blir bedre enn fjorårets 0 poeng, er garantert.


 • Finalen i Eurovision Song Contest fra Torino sendes på NRK1 lørdag fra kl. 21.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

 1. Eurovision Song Contest
 2. Musikk
 3. TikTok
 4. David Bowie
 5. The Beatles
 6. Adele