Har du en liten gullgruve på loftet?

Gamle vinylplater er heitere i 2013 enn hockeysveisen var på åttitallet. Har du en gammel samling med godt bevarte plater på loftet, kan du sitte på en liten gullgruve.

Vinylen var aldri død, bare i dvale. Nå har den våknet igjen, og markedet er brennhett, sier Ragnar Ridder-Nielsen (58), som har mer enn 40.000 plater.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Vinyl er hett.

Flere tiår etter at LP-platen ble erklært død og begravet, er analoge plater mer verdt enn noensinne.

— De mest ettertraktede platene kan gå for mellom 15.000 og 25.000 kroner, sier samler Ragnar Ridder-Nielsen, som BT møtte lørdag på Antikk-, retro- og samlermesse i Turnhallen i Bergen.

Hektet

Ragnar Ridder-Nielsen har vært hektet på vinyl siden han fikk platespiller av bestemor og bestefar i 1959.

— Vi fikk tre plater med spilleren, «Move it» av Cliff Richard, «Teenagers in love» og en religiøs plate som jeg ikke husker navnet på. Det siste var nok for at bestemor og bestefar skulle sikre seg litt. Etter det gikk mesteparten av tiden og pengene til plater, forteller han.

Han er en av Norges ivrigste vinylelskere, og har en samling på 40.000 LP-plater og mellom 20.000 og 30.000 singler.

Platesamlingen er så stor at den har en egen leilighet i boligen hans. Denne helgen har han med et lite utvalg av samlingen sin til Antikk- og samlemessen i Turnhallen på Sletten.

— Interessen for vinyl har eksplodert. Det er stadig flere unge mennesker som oppsøker meg når jeg reiser rundt på messer. Samtidig begynner flere artister å gi ut nye plater på vinyl igjen, sier han.

Skatt på loftet?

Ridder-Nielsen er stadig på jakt etter unike funn i gamle LP-samlinger som folk har stuet bort på loft og i kjellere. Ettersom vinyl blir mer populært, øker prisene.

- Noen plater går nå for helt vanvittige priser, sier han, og fortsetter: - Enkelte samlere er villig til å betale nesten hva som helst hvis du har den rette utgivelsen.

Les også

Vinylen som nekter å dø

Er platene i god stand og vel ivaretatt, kan sjeldne innspillinger og ettertraktede utgaver selges for flere tusen kroner. Men det er lite gull og mye gråstein, sier han.— Hvis noen ringer og sier at de er over 60 år og har en gammel platesamling på loftet de gjerne vil selge, begynner pumpa å gå fortere med en gang. Men som oftest blir jeg skuffet. Denne uken var jeg gjennom tusen plater, og det var tolv av dem jeg var interessert i, sier Ridder-Nielsen.

Progrock

Steinar Kristensen (55) har tatt turen til Sletten for å lete etter sjeldne plater til samlingen sin, som hittil teller 8000 plater og opptar veggene både i stuen, soverommet og på kjøkkenet.

- Det var et britisk plateselskap som het Vertigo som ga ut mange gode plater på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet. Sjeldne progrock-utgivelser fra dette selskapet er noen av de mest ettertraktede platene for mange samlere, sier Kristensen.

Både han og Ridder-Nielsen tråler gjerne spesialbutikker i andre land når de er på ferie.

— Jeg tar meg gjerne noen turer i året for å lete etter sjeldne plater, for eksempel i Frankrike, sier Ridder-Nielsen.

Skrap og kvitter

Dersom du tror du sitter på en verdifull platesamling, bør du ta kontakt med en ekspert, sier Ridder-Nielsen.

Les også

Musikksalget opp - julesalget floppet

— Vær obs på at platene må være i tipp topp stand. Hvis det er skrap og kvitter på dem, er de som regel ikke verdt stort. Det betyr også mye hvilken utgivelse det er. Det må det som regel en ekspert til for å vurdere, sier han.Og den aller mest verdifulle vinylplaten?

— Det er nok Beatles White Album, nummer 1. De første ble nummerert, men ingen vet hvem som har den. Den mest verdifulle som er oppdaget er nummer 7. Men hvis du hadde eid den, kunne du bare gått rundt og brisket deg. Alle andre samlere hadde bøyd seg i støvet hvor enn du kom, sier Ridder-Nielsen.