Norsk bok fra 1954: Årets beste i Danmark

Danske Politiken har kåret årets 26 beste bøker. To av dem er norske. Den ene er 66 år gammel.

Det er bokanmelderne i den danske avisen Politiken som lørdag har foretatt vareopptelling i bokåret 2020. Anmelderne lister opp 26 bøker som de mener utgjør det beste fra det danske bokåret.

Bøkene er ikke rangert, og omfatter både sakprosa og skjønnlitteratur. På listen finner vi storselgere som Barack Obamas selvbiografi Et forjettet land (Et lovet land), Ken Follets Aftentid og Morgengry, og stjernejournalist Ulla Therkelsens samtalebok med skuespiller Ghita Nørby: Samtaler.

Elena Ferrante er inne på listen med Voksnes løgnaktige liv (Dei vaksnes løgnaktige liv) sammen med nobelprisvinner Alice Munros novellesamling Noget jeg gjerne vil sige.

Jan Hedegaards ferske Churchill-biografi, En lille bog om Churchill, troner også blant de utvalgte.

To nordmenn med

Og så til det vi nordmenn alltid er opptatt av: Er det noen norske på listen? Svaret er: Ja!

Høstens boksuksess fra Erika Fatland, Højt (Høyt), En reise i Himalaya, blir hyllet av anmelder Hjalte Tin: «Respekt for Erika Fatland – hun kan rejse, hun kan skrive. Højt er en fremragende bog», skriver han blant annet.

Forfatter Erika Fatland.

Men den andre norske boken er mer overraskende: Tarjei Vesaas Vårnatt fra 1954, har bokstavelig talt fått en ny vår i Danmark. Boken kom på dansk allerede i 1954, men har vært ute av omløp i årevis.

Ny dansk vår for Vårnatt

Nå er den altså gitt ut i ny oversettelse – og Politikens anmelder Thomas Bredsdorff sparer ikke på godordene: «En lang lys natt med en del mørke beskrevet av en mester i unges modsætningsfylte sinn» skriver han blant annet og konkluderer: En gave til dansk litteratur.

Hvis du ikke har fått med deg boken, finnes den stadig tilgjengelig i pocketutgave (på nynorsk). Hos Deichman i Oslo er ti nynorske eksemplarer ledige og den finnes både på tysk, engelsk og fransk. Men så langt ikke på dansk.

Og hvilken bok topper Aftenpostens ferske kåring av årets beste? Jo, Beate Grimsruds Jeg foreslår at vi våkner. Utgitt parallelt på norsk og svensk. Dermed skulle hele Skandinavia ha fått sitt.