Historiker Tom Andersen i «Mitt Oslo»: – Dette slottet kan alle se, uten å vite det

Konger og keisere. Spøkelser og skoleklasser. Regjeringen og Stortinget: Norges gjenåpnede slott har mange faste gjester. Hvorfor er det likevel så oversett?

Iført samme slags uniform, og sabel, som H. M. Kongen bærer i statsråd: Plassmajor Johan Rørvik tilhører vertskapet i Akershus slott. Også konservator Tom Andersen gleder seg over at hele slottet er gjenåpnet for publikum.
Sett fra vestsiden har Akersneset, utstikkeren mellom Oslo Rådhus og Bjørvika, en velkjent silhuett. Men hvem vet vel dette: Under «trappetaket» ligger toppetasjen i Oslos eldste slott. Bildet er tatt på Tjuvholmen.
Også slottet ligger på militær grunn. Plassmajor Johan Rørvik bærer Hærens gallauniform i forbindelse med statsbesøk. Blant annet.

Representanten for kong Harald Vs væpnede styrker stiller i full galla. Med sabel. Konservator Tom Andersen stiller med en historie som begynte rundt år 1300. Den sivilkledde forklarer:

– Nå står vi på militær grunn. Det korrekte navnet er Akershus slott og festning. Her pleier plassmajor Johan Rørvik å delta på de offisielle arrangementene, ofte i gallauniform. Slottsdelen av festningen er nemlig regjeringens fremste representasjonslokale. Også Stortinget har faste middager her. Samtidig er dette et museum. Nå er vi veldig glade for å åpne for publikum igjen, etter lang tid med byggearbeider.

Les hele saken med abonnement