Verdiløs nettdebatt?
Bør nettavisene kreve at folk oppgir navn i nettdebattene? Ja, sier talsmannen i Norsk Presseforbund. Nei, sier nettredaktørene.
Debatter på Internett er populære. De fleste av dem er anonyme, og seriøsiteten er deretter. I går foreslo debattredaktør Knut Olav Åmås her i Aftenposten at redaksjoner og nettsteder må jobbe aktivt for en mer anstendig debattkultur på nettet — blant annet ved å avskaffe muligheten til å være anonym.
- Verdiløst.
— Nettdebattene kan fort bli den seriøse debattens endestasjon og søppelkasse, hevdet blant annet Åmås.Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold er helt enig med Åmås.- Så lenge man aksepterer at folk skal få uttrykke sterke meninger under dekke av anonymitet, vil nettdebattene være relativt verdiløse. Det skal være unntak for mennesker som går til mediene for å varsle om ting som er galt. Disse skal kunne gjøre dette uten risiko for å bli forfulgt. Ellers syns jeg at alle som mener noe bør oppdras til å mene det under fullt navn, sier Kokkvold.
Ikke pålagt.
Norsk Presseforbund skjerpet kravet til åpne kilder under siste revisjon av pressens Vær Varsom-plakat. Men det er ingen konkrete pålegg om at debattinnlegg ikke kan være anonyme. Det er heller ikke krav om at debattinnlegg skal være godkjent av avisens redaksjonelle medarbeidere før de blir lagt ut, selv om det var enorm debatt om dette i fjor da Vær Varsom-plakaten ble revidert.- Mange mener at dette kommer til å komme opp igjen. Når det gjelder forhåndsredigering gikk vi inn for dette i nettdebatter. Men der møtte vi klar motstand. Papiravisene bruker sine flinkeste folk til å redigere debattene. Aftenposten er et godt eksempel på hva en god debattleder kan få til, sier Per Edgar Kokkvold.
Søkbart i årevis.
Redaksjonssjef Jan Thoresen i dagbladet.no er ikke enig i at nettavisene skal kreve fullt navn av folk som vil ytre seg på nettet.- Det er litt for enkelt å tro at hvis man bare tar bort anonymiteten blir debatten bedre. Det første problemet vi vil møte er at vi mister 90 prosent av debattantene.- Er ikke det en overdrivelse? Er ikke nettdebatter så populært at folk vil bidra uansett?- Våre erfaringer med lukkede tjenester gjør at vi ikke er i tvil. Selv når vi bare legger inn hindringen at folk må registrere seg, mister vi innlegg. Det er mange grunner til at folk vil være anonyme. Det kan dreie seg om lojalitet i forhold til en arbeidsgiver eller at man er bekymret for konsekvensene av å ha et spesielt standpunkt. Et debattinnlegg med fullt navn kan være søkbart i flere tiår fremover.Dagbladet.no ber i dag folk om å registrere seg. Da velger man selv et "nick" (pseudonym) eller bruker fullt navn. - Vi kommer til å legge vekt på god oppførsel. De innloggedes innlegg vil bli prioritert. Da blir terskelen for å skrive høyere. Vi kan eventuelt også kaste ut en debattant, sier Jan Thoresen.