Kultur

Forfattere til aksjon mot Trump: – Kan bety slutten på demokratiet i USA

Norsk-amerikanske Siri Hustvedt og ektemannen Paul Auster samler forfatterkolleger for å hindre at Donald Trump blir gjenvalgt som president.

Sammen med forfatterkolleger tar halvt norske Siri Hustvedt og ektemannen et oppgjør med Donald Trump. Her signerer de bøker på norgesbesøk i 2013. Anette Karlsen / NTB scanpix

 • Øyvind Ekelund
  Journalist

Siri Hustvedt og Paul Auster er blant forfatterne bak aksjonen som dukket opp mandag. På nettsiden Writers Against Trump og på Facebook og Instagram legger de jevnlig ut innlegg og videoer. Pr. onsdag er det publisert videoer fra 16 forskjellige forfattere.

– Vi er amerikanske forfattere og poeter som har samlet oss for å motsette oss det rasistiske, destruktive, inkompetente, korrupte og fascistiske regimet til Donald Trump, og for å bidra med språket vårt, tankene våre og tiden vår til hans nederlag i november, skriver de i en uttalelse på nettsiden.

Mener forfattere har påvirkningskraft

– Gjenvalget av Trump og det republikanske partiet kan bety slutten på demokratiet i USA og begynnelsen på et autoritært styre i et land der ingen noensinne vil kunne stemme igjen, sier Paul Auster i sitt videoinnlegg.

Auster er kanskje mest kjent for New York-trilogien, som ble utgitt i 1987 og kom i norsk oversettelse året etter. Hans foreløpig siste romanutgivelse er 4 3 2 1 fra 2017.

I uttalelsen sier gruppen at amerikansk skriving samlet har brakt med seg mye endring.

– Vi prøver å hedre arven fra de revolusjonære forfatterne som kom før oss, ved å bli med nå – og koret vårt må være øredøvende, skriver de.

Også Siri Hustvedt trekker frem ordenes kraft som et utgangspunkt for aksjonen.

– Som forfattere vet vi at ord betyr noe. De betyr noe fordi de endrer tanker. De betyr noe fordi de får folk til å handle, uttaler hun i videoen.

Forfatteraksjoner også før 2016-valget

Hustvedt er aktuell med essaysamlingen Hva er vi?, som lanseres i disse dager i Norge. Hennes kanskje mest kjente utgivelse er romanen Det jeg elsket fra 2002.

Det er ikke første gang forfattere samler seg for å vise motstand mot Trump og forsøke å stoppe hans presidentambisjoner.

I mai 2016, et halvt år før Trump ble valgt som president, delte rundt 600 forfattere et åpent brev på nettsiden Literary Hub. Blant disse forfatterne var blant annet grøsserikonet Stephen King.

Også den gangen listet forfatterne opp årsaker til at de mente Trump var uskikket i rollen som landets leder. I brevet hevdet de blant annet at han «bevisst appellerer til de simpleste og mest voldelige elementene i samfunnet».

Donald Trump har foreløpig ikke kommentert forfatteropprøret.

 1. Les også

  Rolling Stones truer med å saksøke Donald Trump

Les mer om

 1. Litteratur
 2. Donald Trump
 3. USA

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Elton John til amerikanske politikere: Ligg unna musikken min

 2. VERDEN

  Trump til Putin i 2007: «Jeg er en stor tilhenger av deg!»

 3. VERDEN

  USAs president delte video med «hvit makt»-slagord

 4. VERDEN

  Trumps oppslutning blant soldater svikter. Biden tar ledelsen blant militære.

 5. KULTUR

  De tror USA styres av pedofile djevledyrkere: – Jeg har hørt at disse folkene elsker landet vårt, sier Trump

 6. NYHETSANALYSE

  Obamaene stjal showet. TV-tittingen stupte. Dette er det viktigste fra demokratenes landsmøte.