Kultur

Jon Fosse er Bookerpris-nominert

Kun én nordmann har tidligere opplevd å bli nominert til Den internasjonale Bookerprisen. Nå er Jon Fosse på den gjeve nominasjonslisten.

Overrasket og glad: Jon Fosses storverk Septologien har havnet i fint nominasjonsselskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix NTB kultur

 • NTB

Roy Jacobsen ble nominert for «De usynlige» i 2017, og nå følger Jon Fosse etter – med nominasjon på langlisten til Den internasjonale Bookerprisen – en av verdens aller mest prestisjefylte litteraturpriser. Årlig deles den ut til den beste skjønnlitterære boken som er oversatt til engelsk.

Fosse er ikke ukjent med prisnominasjoner og prisheder, og han kan blant annet skilte med Nordisk råds litteraturpris. Til VG sier han likevel at nominasjon til Bookerprisen er spesielt.

– Stykkene mine er blitt spilt en del i England, men har nesten alltid fått svært dårlige kritikker – med noen få unntak. Så jeg hadde ikke ventet at en så egenrådig roman som «Septologien» skulle bli nominert til den viktigste engelskspråklige prisen, som nok også er en av de viktigste litteraturprisene i verden, sier Fosse til VG.

– Jeg ble overrasket og glad, sier han om den umiddelbare reaksjonen.

Kortlisten kommer 2. april. Vinneren kåres 19. mai og prisen er pålydende 60 000 pund.

Det er 13 nominerte på langlisten. Jon Fosse konkurrerer med blant andre Marieke Lucas Rijneveld og Michel Houellebecq. I 2018 var det nobelprisvinneren Olga Tokarczuk som trakk det lengste strået i kampen om den høythengende prisen.

Les mer om

 1. Jon Fosse
 2. Bøker
 3. Litteratur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Den ukjente forfatteren Bjørn Esben Almaas er nominert til Nordisk råds litteraturpris for en bok som ikke matcher dette høye nivået.

 2. KULTUR

  Sigrid kan sikre seg fem Spellemannpriser

 3. KULTUR

  Bjørn Esben Almaas og Matias Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris

 4. KULTUR

  Han kan ta Oscar-storeslem

 5. KULTUR

  Filmkritiker om Oscar-utdelingen: – Det er fremdeles latterlig dårlig mangfold i nominasjonene

 6. LANGRENN

  Skiforbundet med kontroversielt valg: Har nominert Johaug til norsk idretts høyeste utmerkelse